The Pianist (2002)

Polen
Score
Label: Sony Classical

1. Nocturne in C-sharp Minor (1830) (Chopin) (4:10)
  2. Nocturne in E Minor, op 72, No 1 (Chopin) (4:29)
  3. Nocturne in C Minor, op 48 No 1 (Chopin) (5:56)
  4. Ballade No 2 in F Major, op 38 (Chopin) (7:39)
  5. Ballade No 1 in G Minor, op 23 (Chopin) (8:59)
  6. Waltz No 3 in G Minor, op 32, No 2 (Chopin) (5:12)
  7. Prelude in E Minor, op 28, No 4 (Chopin) (2:32)
  8. Grande Polonaise Brillante Précédée D'un Andante Spianato for Piano and Orchestra, Op. 22: Andante Spianato in G Major. Tranquillo (Chopin) (4:26)
  9. Grande Polonaise Brillante Précédée D'un Andante Spianato for Piano and Orchestra, Op. 22: Grande Polonaise in E-flat Major. Molto Allegro (Chopin) (9:30)
  10. Wojciech Kilar - Moving to the Ghetto Oct 31, 1940 (1:52)
  11. Mazurka in a Minor, op 17, No 4 (Chopin) (3:42)
neo
Complex en diep ontroerend zijn de Chopin nummers. Dat staat vast. Zo blijft er weinig ruimte over voor Polanksi's vaste componist Kilar.HIj is er zelf niet beroerd van om in zijn stijl gebruik te maken van de piano en de dreiging en emotie bij elkaar te kunnen steken, zoals hij al bewees met Ninth Gate en Death and Maiden. ''Moving to the Ghetto'' gebruik makend van een viool en klarinet, die de boel van Chopin in wezen compenseren. Knap is het zeker dat Kilar, in deze slechts 2 minuten durende track dezelfde gevoelens oproept als Chopins zware muziek, eigenlijk nog in het verlengde ervan. 5 sterren

avatar van HaWe
Ik vind die nummer 7 écht geweldig! Ik speel zelf piano en kan dat nummer ook, super mooi om te spelen. Vooral die sfeer die in het liedje zit!

Geweldigenoten
Absoluut mijn lievelingsfilm met lievelings soundtrack. Het gevoel, de beelden, de 'rake' snaar, de emotie etc. etc.

In één woord magistraal en zeker een klassieke topper.

tuktak
ik krijg gewoon kippenvel van deze plaat, elke keer als ik hem opzet. ik kan niet omschrijven waardoor dit komt, het is gewoon zo mooi en diep en teer en gevoelig en warm en kil en koud en bijzonder en en en...

avatar van IntoMusic
Inderdaad bij mij ook kippenvel en ontroering. Zeer indrukwekkende film natuurlijk, maar de muziek is van buitenaardse kwaliteit. Niet alleen de film, maar ook de soundtrack staan bij mij op 1 in de top 10 van films/ soundtracks. Wat een emotie, ontroering, geweldige klanken en composities staan op dit schijfje.

Als ik dit opzet, dan wordt het huis alleen gevuld met deze muziek... geen gelul, alleen luisteren (liefst in het donker met de ogen dicht).

avatar van kobe bryant fan
Wat een aangrijppende plaat is dit toch.
De pianist voert je mee in zijn verhaal, donkere tonen wisselen zich af met af en toe een sprankeltje hoop. Kippenvel gegarandeerd, alleen zou ik de viool in wat meer tracks laten meespelen, maar dat is dan ook het enige minpunt.

Met alle respect (ik ben een zeer groot Chopin liefhebber net als van deze film). Dit is gewoon klassiek natuurlijk ook al is het de score van de film. Of dat op de site thuishoort terwijl andere klassieke cd's ervan verwijderd zijn...... moeilijk geval. Iets dat niet voor de muziek opgaat want die is hemels.

Gastartiest Chopin???????

En als ik dan toch klassiek mag tippen:

Amazon.com: Arthur Rubinstein - Chopin 19 Nocturnes (Vol. 49): Frederic Chopin, Artur Rubinstein: Music

avatar van kobe bryant fan
Ik denk wel dat hij er op mag omdat het officieel een soundtrack is en dat is wel toegelaten.

Blijft het natuurlijk dubieus maar ik denk een vrij zeldzaam geval. En om Chopin dan maar als gastartiest neer te zetten vind ik erg krom.

avatar van IntoMusic
Inderdaad (afgezien van de muziek) kun je vraagtekens zetten of dit erop hoort. Gelukkig wel, maar misschien is er een idee in de pen om een Klassiekmeter.nl op te zetten .
Deze soundtrack staat voor mij absoluut in mijn top 3 filmmuziek, samen met The Godfather-trilogie en The Sopranos.

Ik vind persoonlijk dat het er niet op hoort want omdat het als soundtrack gebruikt wordt mag het wel terwijl andere albums (waar misschien meer twijfel over was of je het onder klassiek moest scharen of niet) het veld moesten ruimen. Maar het is twijfelachtig daar ben ik het zeker mee eens en het is tegelijkertijd een leuke 'ontduiking' van de regels
Een verdere discussie over klassiek op de site moeten we hier maar niet voeren want daar zijn topics voor.

avatar van -SprayIt-
De film nogmaals gezien, blijft prachtig. De muziek hakte er dit keer ook meer in dan voorheen. Ik vind het mooi om te zien dat de klassieke muziek op deze wijze een weg vindt naar het grote(re) publiek. Er hadden voor de score ook andere keuzes gemaakt kunnen worden, een combinatie van klassiek en andersoortige muziek. Dat is niet het geval, maar dat maakt het niet minder een score. Hij hoort hier dus wel, omdat het in de categorie score valt. Ook al is het klassiek. De eerste track blijft het mooist.

tuktak
Gewoon een reguliere score idd, alleen klopt de tracklist nu van geen kant. Chopin als gastartiest en de hoofdartiest is The Pianist?
Volgens mij is de tracklist als op iTunes gewoon de juiste, vrij logisch: iTunes tracklist

Arbeidsdeskundige
Dit is onvoorstelbaar mooie muziek bij een bijzonder aangrijpende film.