The Rock Machine Turns You On (1968)

Label: CBS

1. Bob Dylan - I'll Be Your Baby Tonight (2:32)
  2. Moby Grape - Can't Be So Bad (3:23)
  3. Spirit - Fresh Garbage (3:10)
  4. The United States of America - I Won't Leave My Wooden Wife for You, Sugar (3:52)
  5. The Zombies - Time of the Season (3:31)
  6. The Peanut Butter Conspiracy - Turn on a Friend (2:18)
  7. Leonard Cohen - Sisters of Mercy (3:37)
  8. Blood, Sweat & Tears - My Days Are Numebered (3:19)
  9. The Byrds - Dolphins Smile (2:00)
  10. Simon and Garfunkel - Scarborough Fair / Canticle (3:09)
  11. Taj Mahal - Statesboro Blues (2:56)
  12. The Electric Flag - Killing Floor (4:11)
  13. Roy Harper - Nobody's Got Any Money in the Summer (2:20)
  14. Tim Rose - Come Away Melinda (3:37)
  15. Elmer Gantry's Velvet Opera - Flames (3:11)
avatar van Droombolus
Nooit echt mijn ding geweest maar deze sampler der underground samplers kostte slechts 9.90 olderwetse hollandsche ballen in 1968 en ging als warme broodjes. Mijn voorkeur ging uit naar That's Underground, maar dit was gewoon de eerste en uitsluitend daaraan dankt hij zijn ( zo te zien zeer vergankelijke ) faam.

Harald
Goede verzameling. Deze had dan nog een vervolg met "Rock Machine I Love You "(1968) en "The Rock Machine Still Turns You On", Vol. 1 en 2 (1983)

Interessant ook de underground dubbel vinyl "Fill Your Head with Rock"(1970)

avatar van heartofsoul
Toen ik met het kopen van cd's begon heb ik dit album als cut-out gekocht voor een luttel bedrag (toen nog in guldens) en het betekende mijn eerste kennismaking met Roy Harper, Elmer Gantry's Velvet Opera en United States of America. Laatst weer eens gedraaid, en ik vind het een heerlijk album.

avatar van Droombolus
Zat net nog eens te kijken naar de tracks en kwam tot de konklusie dat ik bijna, met uitzondering van Tim Rose, alle albums heb waar ze vanaf komen. Suksesvole sampler dus ........

avatar van heartofsoul
Inderdaad, inspirerende sampler! Ik mis zelf nog de albums van Elmer Gantry's Velvet Opera en Tim Rose, maar ja, je kunt niet alles kopen. Maar het album van The United States of America heb ik destijds zo snel als ik het kon vinden, aangeschaft.Dat was in de jaren 80, een re-issue op vinyl, ik meen op Edsel.

kistenkuif
Samen met het vervolg voor mij destijds ook een ooropener. Het Elektra-label had toen een vergelijkbare verzamelaar maar daarvan is de titel me ontschoten.

avatar van heartofsoul
Dit is de enige die in de buurt komt in mijn herinnering:
What's Shakin (1966)

Of het zou Nuggets (1972) kunnen zijn, niet de boks, maar de compilatie uit 1972.

kistenkuif
Geen van beide. Maar merci voor de moeite. Mijn geheugen zal ernaast zitten.

avatar van Droombolus
Niet echt kuif. Er waren er 2, allebei NL rielieses. Weet niet zeker welke de eerste was: Elektrifying of Elekteriffic

avatar van jurado
Heeft verder niet zoveel met bovenstaand album te maken maar
Droombolus, ken je toevallig deze plaat ? Ik heb hem al jaren in de kast staan, ooit gekregen. Ben hem nergens ooit tegen gekomen. Wel een erg fijne verzamelaar uit de zelfde periode.

avatar van Droombolus
Nope, nooit ( bewust ) gezien. Ziet er uit als een rielies uit de vroege 70s.

Droombolus schreef:

Merci, alweer een stap dichterbij maar was er niet nog een derde? Met daarop Apricot Brandy van Rhinoceros? Die bedoel ik...

avatar van Droombolus
Nou je het zegt staat mij daar ook wat van bij. Helaas is daar blijkbaar de titel niet van blijven hangen. Er waren zo veel van dat soort label samplers damaals, dat je gegeven moment door het bomen het bos niet meer zag.

kistenkuif
Ah, een duitse verzamelaar. Nee die was het ook niet. Laten we maar stoppen met zoeken. Zo belangrijk is het niet. Ik kwam erop omdat ik was gedoken in De top 10 van beste sixties-singles op deze site. Overigens lijkt dat als topic een dood paard waar ik aan sta te trekken. Blijkbaar al elders op de site uitbehandeld.

Volgens wikipedia was dit het eerste goedkope sampler album. Ik heb het pas geleden in een kringloop gevonden. Meestal heb ik niet zo veel met verzamelaars, maar die uit de jaren 70 vind ik best interessant, zeker als het van een bepaald label afkomstig is.

Voor mij waren niet alle groepen bekend. Op kant 1 is Moby Grab, the United States of America en 'The Peanut Butter Conspiracy" geheel onbekend, van "Spirit' wel eens gehoord.
Bij kant 2 'The Elecytic Flag' , "Tim Rose'en "Elmer Gantry's Velvet Opera".

De andere artiesten zijn wel bekend, ook de meeste nummers daarvan.
Al met al een hele leuke verzamelaar, die er voor zorgt dat ik toch weer een aantal bands op de 'nog te ontdekken' lijst kan voegen. De veelzijdigheid van deze plaat spreekt me ook wel aan !

avatar van Poles Apart
Teacher schreef:

Vooral deze eens dan eens proberen:

Moby Grape - Vintage (1996)

Een puike Moby Grape-verzamelaar die als introductie bijzonder geschikt is.

Poles Apart schreef:

Vooral deze eens dan eens proberen:

Moby Grape - Vintage (1996)

Een puike Moby Grape-verzamelaar die als introductie bijzonder geschikt is.

Thanks !