Ransom - The Price of Clarity (2026)

Label: Momentum

1. Ignorance Was Bliss (1:16)
  2. The Prime Example (3:01)
  3. Good Mournings (3:47)
  4. Sorry My Love (3:57)

met Nick Grant

5. Doctor Manhattan (4:01)
  6. Richer Prior Life (5:10)

met Tony Baker

7. Swan Song (4:02)

met Rob Lee

8. The Boule' (2:40)
  9. The Temptations (4:38)
  10. The Coldest Winter (4:45)

met Freeway en Young Chris

11. MK Ultra (3:48)
  12. The Price of Clarity (3:48)
  13. Circumvention (3:36)

met Lloyd Banks

14. Hollywood Squares (3:04)
  15. Crystal Clear [Interlude] (1:33)
  16. The Ultimate Betrayal (2:21)
  17. Confessional Booth (3:42)
avatar van Yestsida
Laat deze maar komen... een nieuw volwaardig soloalbum van Ransom! Zeer benieuwd ook naar de features van Freeway en Lloyd Banks.

avatar van Yestsida
Deze valt toch wat tegen.

Ransom blijft rappen als de beste in de game. Weinigen rappen op het niveau dat hij bereikt. Vlot, het lijkt allemaal vanzelfsprekend, inhoudelijk heeft hij iets te zeggen en Ransom doet het allemaal terwijl hij perfect articuleert en verstaanbaar is. De producties op The Price of Clarity luisteren goed weg. Ze zijn er voornamelijk om niet de show te stelen en om Ransom genoeg ruimte te geven om zijn ding te doen.

Preken heeft de gastheer altijd al wel gedaan, hier begint het voor mij persoonlijk een beetje de overhand te nemen. Op dit project komen toch een paar complottheorieën naar voren, en wie hem niet gelooft wordt een beetje als een idioot weggezet. Hij is de grote man dat alle wijsheid in pacht heeft, de overige mensen (voornamelijk in Hip Hop) zijn maar onintelligent.

De gastartiesten laten over het algemeen ook geen echte indruk achter. Nick Grant rapt prima op Sorry My Love, hij kan me enkel niet fascineren om meer van hem te ontdekken. Komiek Tony Baker werkt mee op één van die erg prekende nummers. Rob Lee zorgt voor een leuke afwisseling aangezien hij de enige zanger op dit project is.
The Coldest Winter is een vreemde aangezien dit gewoon een remix is van Where To... een nummer op Cabrini Green. Dezelfde strofe van Ransom en productie van Nicholas Craven, het verschil is dat Freeway en Young Chris ditmaal meedoen.
Lloyd Banks heeft wat mij betreft, en niet geheel verrassend, de beste gastbijdrage. Circumvention laat horen dat een collaboratieproject tussen beide rappers geen slecht idee zou zijn.

The Boule' is nog een aparte vermelding waard. Deze track staat zo goed als alleen in de discografie van Ransom. Op zo'n swingende productie hebben we hem zelden eerder gehoord. Klinkt goed!

Misschien is het zoals Professor Skye een aantal maanden geleden al zei: we zijn gewoon geworden aan de uitmuntend hoge kwaliteit van artiesten zoals Ransom waardoor projecten als dit ook niets speciaals meer teweeg brengen?