Justine - Justine (1970)

Folk / Rock
Label: Elegy (I)

1. Flying / Love You More Than It's Good for Me to / Nostrils (7:25)
  2. She Brings the Morning with Her (3:18)
  3. Back to Boulder (5:07)
  4. Traveller (2:46)
  5. j - See Saw (2:31)
  6. Mini Splurge / Mr. Jones / Is That Good, That's Nice (10:54)
  7. Clocks / Hey I Used to Know You (5:02)
  8. Unknown Journey (7:08)
  9. Leave Me Be * (3:54)
  10. Clown * (2:38)
Ik ben wel gelukkig met Sunbeam recors dat totaal vergeten obscure platen uit de vergetelheid halen. Daar zitten echt pareltjes tussen die om wat voor reden dan ook geen succes hebben gehad.
Justine is zo'n band dat maar één album gemaakt heeft. Een vijftal jongeren uit Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten maken muziek waarbij ze elkaar flink inspireren. Drie dames en twee heren en mede daardoor denk je al snel aan de Mama's and the Papa's. Door de meerstemmigheid is dat wel voorspelbaar, enkel gooit Justine er een heleboel psychedelica en acid rock en folk-prog er door heen. Mede daardoor is het een geheel aparte plaat geworden met ook nog wat Westcoast invloeden.
Dit verloren materiaal werd in 1970 wel gezzien als rijk, een prachtige uitbarsting van een kleurrijk geluid. De twee mannen van Justine spelen gitaar, verder zijn er wat arrangementen en drums. Het is een echt jaren 70 sfeertje, soms de vocalen van de Carpenters of Mama's and the Papa's, maar muzikaal gaat het alle kanten uit, zodat het nooit commercieel klinkt. Hier en dar hoor ik ook invloeden van de psychedelische Donovan.
De tracklist is wat apart, op mijn exemplaar zijn een aantal nummers tot één geworden , ol heb wat dat betreft de tracklist proberen aan te passen. De laatste twee nummers zijn bonus tracks op de uitgave van Sunbeam , een eerste uiterst zeldzame single die niet op de lp terecht kwam.
Je hoort dat de opname s niet bijzonder zijn, ook niet opgepoetst. Dat komt de authenticiteit wel ten goede.
Persoonlijk vind ik al die uitgaven van Sunbeam wel interessant, soms zijn ze niet heel bijzonder maar toch altijd wel opmerkelijk.
Dat geldt ook voor deze plaat, waarschijnlijk niet voldoende hipie gehalte, hoewel dit soms wel in de buurt komt, geen echte commercIële single , maar op zich mooie muziek en niet voor niks heruitgegeven..