Dit album levert voor mij een dilemma op. Als ik echt moet kijken of dit één van de beste hip-hop albums is, er echt een studie van zou moeten maken, dan zal het antwoord "Nee" luiden. Echter: het criterium voor mijn top 10 en het aantal sterren dat ik geef, is godzijdank niet objectief of wetenschappelijk. Ik ben een groot voorstander van wetenschap, maar niet op dit soort punten. Het is wat mij betreft net als bij ontleding van humor vooraf. Op het moment dat je dat doet, is het niet meer grappig. Als je een mop uit moet leggen, valt er niet meer om te lachen.
Zo werkt het bij muziek ook voor mij. Je kan wel achteraf analyseren waarom je iets goed vindt (de tekst raakt me, een sample wordt goed gebruikt, de beat doet mijn hoofd bewegen), maar je kan niet vooraf een checklist maken en dan aan de hand van die checklist beoordelen of een album aan de punten op die checklist voldoet en zo een album beoordelen, dat is wat mij betreft waanzin. Natuurlijk kan je ook wel dingen leren waarderen als je er meer informatie over hebt en kan dat ervoor zorgen dat je een album "te pakken krijgt", maar of je iets goed vindt of niet, is allereerst een kwestie van gevoel.
Een kwestie van gevoel, dat is het bij mij wat dit album betreft. Ik vind het album geniaal in het meest grote opzicht dat je kunt bedenken. Dat begint al bij het artwork. Bushwick Bill is in zijn oog geschoten en de Geto Boys (ik neem aan dat ze dat zelf hebben verzonnen) besluiten om met hem op een ziekenhuisbed/rolstoel (kan ik niet goed zien) te poseren in de gang van het ziekenhuis en om het plaatje compleet te maken heeft Bushwick een mobiele telefoon in zijn handen alsof 'ie allerlei zaken aan het regelen is (en aan zijn gezichtuitdrukking te zien moet het niet voorstellen dat hij zijn moeder belt om te vragen of ze de beertjespyama's naar het ziekenhuis wil brengen). Hoe kom je in vredesnaam op dat idee? Is dat iets wat Bushwick gelijk bedacht toen hij in het ziekenhuis lag (je kan je daar nogal vervelen, volgens mij): "Jongens, ik ben in mijn oog geschoten, kom hierheen en o ja, neem het fototoestel mee." Er staat bij mijn exemplaar nergens een fotograaf vermeld; zouden ze een zuster gevraagd hebben om de foto te maken? "Jullie kijken wel boos, hoor." "Ja, dat hoort ook zo." En dat alles onder het motto 'We can't be stopped', wat niet alleen gezien dit voorval een slimme zet was, maar wat vooral gezien de perikelen die ze met Geffen hadden, een fantastische albumtitel is. Geffen wilde namelijk het album
Geto Boys niet distribueren, omdat ze moeite hadden met het nummer
Mind of a Lunatic. Dat voorval wordt behandeld in het titelnummer van dit album. Ergens is het te begrijpen dat een distributeur niet blij is met de Geto Boys, maar de Geto Boys maken van dit voorval gebruik om lekker te stoken en zichzelf als winnaars uit te roepen (
we can't be stopped!) van een wedstrijd die ze zelf hebben verzonnen en die maar één (vooruit: drie

) deelnemers kent. Misschien dat dit wat overdreven is, aangezien de Amerikanen de nodige problemen hadden met het album
As nasty as they wanna be van 2 Live Crew en een zekere dreiging van de 'zedelijkheid' van opportunistische Amerikaanse politici dus wel de realiteit was, maar dat de Geto Boys dit schomelijk overdreven, lijkt me duidelijk (en terecht!).
En dat is eigenlijk het verhaal van dit album: het overdrijven. De Geto Boys hebben dit tot een ware kunst verheven. Niet alleen het artwork en het verhaal erachter, maar alles is compleet over de top op dit album. De beats eigenlijk nog het minste, maar ook daar zit een zeker 'larger than life'-gevoel aan vast. In ieder geval zijn de beats heerlijk. Voor de teksten geldt dat deze echt totaal over de top zijn. De Geto Boys overdrijven alles in dergelijke mate dat ze zich in een ander planetenstelsel vinden dan de nuance, ongeacht het onderwerp. Een goed voorbeeld is natuurlijk Fuck a War (hoe actueel is overigens de tekst
I ain't gettin' my leg shot off/While Bush's old ass on TV playin' golf/But when you come to my house with that draft shit/I'm a shoot your funky ass bitch/A nigga'll die for a brawl/But I ain't fightin' behind no goddamn oil/Against motherfuckas I don't know/Yo Bush! I ain't your damn hoe) met daarin de slogan
I ain't going to war for a shit talkin' president, maar ook voor bijvoorbeeld
I'm Not a Gentleman, waarin het eigenlijk gaat over de schaduwzijde van het feminisme. Ja, vrouwen zijn gelijk aan mannen, maar betekent dat dan ook niet dat een man de deur niet meer open hoeft te houden voor de vrouw? Of zoals Willie D het stelt:
"Drop something if you want to freak/And I won't leap to pick it up like a geek/In a dash or flash, goddamn, I'll pass/I'ma let you bend over so I can see dat ass." Uit dergelijke stukken tekst blijkt dat de Geto Boys elke nuancering mijlenver achter zich hebben gelaten. Om nog maar niet te spreken over het fantastische
Chuckie, waarin Bushwick over een duistere beat de seriemoordenaar uithangt. Het nummer is (uiteraard!) doorspekt met samples uit de Child's Play-films. Het komt regelmatig voor dat rappers in een nummer wat mensen vermoorden, maar Bushwick overtreft iedereen:
"Went sleepwalkin' last night and killed 300 people/When I woke up they had me chained to the floor/When they told me what I did I killed 300 more". We zitten op 600, wie biedt er meer?

Die ontzettend over de top-heid levert (in combinatie met het simplisme) bovendien bij de Geto Boys geniale one-liners op, zoals
"Play pussy, get fucked" en
"None of that 'me-me' rapping".
Omdat het allemaal zo ontzettend aan alle kanten over de top is, kan ik niets anders doen dan hier elke keer weer om lachen. Het is overduidelijk dat dit allemaal puur ter vermaak van de luisteraar is. Helaas wordt dat onderdeel van de hip-hop nog steeds niet begrepen. Films over de maffia, seriemoordenaars en ander gespuis doen het bijna altijd goed, maar zodra je er een beat onder zet, staan ineens alle fatsoenrakkers op hun achterste poten. Dat is toch merkwaardig, maar juist dit ontzettend overdreven gedoe van de Geto Boys zorgt ervoor dat het wat mij betreft het toppunt van vermaak is. Oké, de teksten zijn af en toe wat te simpel. Maar zeiden heer Koot en heer Bie al niet: "Leef met vlag en wimpel, maar houd het simpel"? De flow is ook niet altijd goed, maar dat wordt wat mij betreft gecompenseerd door het ongelooflijke enthousiasme en de ontzettende honger waarmee Scarface, Willie D en Bushwick Bill rappen. Daarom behoort dit wat mij betreft checklist-gewijs gezien niet tot de beste hip-hopalbums, maar ik vind dit album, omdat het allemaal zo vermakelijk is, de 5 sterren meer dan dik verdiend en beloon dit album zelfs met een plaats in mijn top 10, omdat ik zelden enthousiaster ben over een album.