Frumious Bandersnatch - A Young Man's Song (1996)

Label: Big Beat

1. Medley: You Gotta Believe / Judgement Day (8:10)
  2. Chain Reaction (2:36)
  3. Rosemary's Baby (6:20)
  4. What Is a Bandersnatch? (6:35)
  5. Woodrose Syrup (8:09)
  6. Now That You've Gone (2:39)
  7. 45 Cents (5:24)
  8. Pulpit (4:54)
  9. Paper (2:09)
  10. Cheshire (10:38)
  11. Black Box (2:38)
  12. Can-A-Bliss (12:29)
Frumious Bandersnatch, een groep die zijn naam ontleende aan een van de fantasiedieren uit het nonsens-gedicht Jabberwocky van Lewis Carroll, was een vermaarde band uit de tweede helft van de jaren zestig uit de Bay Area (San Francisco). Belangrijke leden waren Jack King (drums en zang), Dave Denny (lead guitar), Bobby Winkelman (rhythm guitar en zang), Jimmy Warner (solo guitar) en Ross Valory (bass guitar en zang). King en Winkelman schreven nagenoeg al het materiaal.

De groep bestond van 1967 tot 1969 en had een uitstekende live-reputatie. Van uitgebreide plaatopnames kwam het echter niet. Er werd slechts één ep uitgebracht, met daarop drie nummers, waarvan met name 'Hearts to cry' in underground-kringen bijzonder gewaardeerd werd.

Toen de formatie na een paar jaar ter ziele ging en enkele leden opdoken bij de Steve Miller Band en bij Journey, deed het ontbreken van een volwaardige discografie van Frumious Bandersnatch de reputatie van de band alleen nog maar toenemen. De groep kreeg een cult-status en er werd steeds vaker gesproken over 'the great lost San Francisco psychedelic rockband'.

In deze leemte werd in 1996 alsnog voorzien toen op het Big Beat label een cd verscheen met daarop live opnames en outtakes van de band.
Met meerstemmige vocalen en gehaaide gitaarriffs doet de groep daarop nog het meest denken aan bands als Jefferson Airplane en Quicksilver Messenger Service. De muziek is meestal vrij stevig, maar soms ook een stuk rustiger ('Now that you've gone'). Vooral tracks als 'What is a bandersnatch?' en 'Woodrose syrup' kunnen mij zeer bekoren.