The Shining (1980)

Score
Label: Warner Bros.

1. Wendy Carlos en Rachel Elkind - The Shining (Main Title) (3:27)
  2. Wendy Carlos en Rachel Elkind - Rocky Mountains (3:01)
  3. Sinfonie-Orchestra des Sudwestfunks (Gyorgy Ligeti) - Lontano (10:11)
  4. Berlin Philharmonic Orchestra (Bela Bartok) - Music for Strings, Percussion and Celesta (8:07)
  5. Symphony Orchestra of the National Philharmonic (Krzysztof Penderecki) - Utrenja (Excerpt) (3:33)
  6. Symphony Orchestra of the National Philharmonic (Krzysztof Penderecki) - The Awakening of Jacob (7:55)
  7. Symphony Orchestra of the National Philharmonic (Krzysztof Penderecki) - De Natura Sonoris, No. 2 (8:56)
  8. Henry Hall en The Gleneagles Hotel Band - Home (3:09)
avatar van divart
Stephen King was niet blij met filmversie van zijn novelle The Shining, dusdanig niet blij dat hij niet vermeld wilde worden op de aftiteling. Wat mij betreft had hij groot gelijk (zoals meestal is het boek veel beter). Toch is The Shining uitgegroeid tot een horrorklassieker van formaat. Dat zal grotendeel te danken zijn aan de overacting van Jack Nicholson, en aan regiseur Kubrick (filmen kon die echt wel) en de grote bemoeienis die hij zoals gewoonlijk had met de soundtrack.
Zoals bij meer van zijn films is de soundtrack een allergaartje van klassieke muziek, en voor de film gecomponeerde synthesizermuziek van Wendy (Walter) Carlos.
Hoe goed Stanley Kubrick wel niet was in het bepalen van de muziek blijkt wel als je dit luistert zonder de film erbij. De, bekende, opening van Carlos is nog redelijk te behappen. Minimale, repeterende, synthesizerklanken geven een eng en koud sfeertje, maar het is nog muziek wat je zo op zou zetten. Het vervolg is al een stuk minder aangenaam, nog steeds Carlos met zijn synthesizer, maar van muziek is nog nauwelijks sprake. Een kil klanktapijt is, denk ik, de beste omschrijving. Daarna volgen vijf modern klassieke stukken muziek. Je moet er van houden (doe ik niet), maar het werkt wel. De muziek is verwarrend, soms eng, maar altijd intens koud. Na het beluisteren van deze soundtrack heb je het idee dat je 45 minuten in een koelcel heb doorgebracht, om vervolgens te eindigen in een warm bad met de ballroom van Henry Hall.
Er schijnt nog een latere japanse, uitgebreide, versie te zijn van deze soundtrack met oa. Al Bowlly with The Ray Noble Orchestra maar wat mij betreft is deze 48 minuten precies goed.
Je moet hem niet te vaak opzetten, erg prettig is die niet, maar als je af en toe wilt weten hoe effectief een score kan zijn dan is dit een aanrader.

avatar van AGE-411
toeval: gisteren dit boek uitgelezen

avatar van ricardo
Verhip zeg is hier een soundtrack van?Nooit geweten,de film heb ik al jaren,en de muziek in de film brengt het spanningsgehalte naar een hoger niveau,ken deze cd dus niet,en op basis van de film wil ik geen stem uitbrengen want misschien wijkt de cd wel iets af van de film.

avatar van divart
AGE-411 schreef:
toeval: gisteren dit boek uitgelezen

Bij Stephen King is er nooit sprake van toeval

avatar van Bruce Almighty
Jack Nicholson doet de Film heel Goed maar de Muziek vond ik ook werkelijk prachtig ook als je de DVD opzet en je kijkt waar je moet klikken om de Film te laten starten hoor je geweldige Horro-Muziek die perfect bij de Film aansluit.

* * * *

music_kaza
Muziek die prachtig nast de film staat. Echt "creepie" stijl dat tuurlijk past bij een horror. Vooral vond ik de vaage stemmen op de achtergrond eng.

4 sterren.

avatar van jellecomicgek72
Hele Mooie Soundtrack bij natuurlijk 1 van de beste Horrorfilms allertijden! Die stemmen op de achtergrond vondt ik vroeger als klein kind erg eng (Ik zag de film voor het eerst toen ik 10 was)

avatar van Psycholamp
Flink moeten zoeken om de plaat te pakken te krijgen. Is me uiteindelijk gelukt. Goeie horrorshit!

Lazarus Stone
nog eentje, omdat jullie het niet verdienen, let op de tekst van 'home'
groetzj..