June Tabor - Angel Tiger (1992)

Folk
Label: Cooking Vinyl

1. Hard Love (5:05)
  2. Joseph Cross (3:46)
  3. Sudden Waves (6:29)
  4. Rumours of War (2:59)
  5. All Our Trades Are Gone (3:19)
  6. Happed in Mist (4:18)
  7. The Doctor Calls (3:41)
  8. Let No Man Steal Your Thyme (4:32)
  9. All This Useless Beauty (3:40)
  10. Ten Thousand Miles (5:30)
  11. Blind Step Away (3:45)
  12. Elephant (3:18)
kistenkuif
Dit album zet je niet zomaar op om lekker mee te zingen. Hier moet je voor gaan zitten. En dan wordt je beloond met bijna sacrale muziek op één van de meest troostrijke albums die ik ken. Ze komt uit de englese folkhoek en heeft een zeer eigenzinnig en prachtig oeuvre opgebouwd. Piano, cello, viool, klarinet, sax, bas, percussie en stem. Spaarzaam en smaakvol gedoseerd. Hard love en All this useless beauty (Costello) vallen op maar de rest van de songs doen er niet voor onder.

avatar van potjandosie
prachtig veelal verstild album van de inmiddels 77-jarige June Tabor. veel folk ballads met lichte jazz invloeden, waardoor de muziek iets afwijkt van de traditionele folk. geweldig gezongen met de ietwat donkere, expressieve stem van June Tabor, die minder zoetgevooisd klinkt dan iemand als bij voorbeeld Mary Black.

onder de liedjes bevinden zich covers van hedendaagse artiesten, zoals fraaie uitvoeringen van "Joseph Cross" van de Amerikaanse singer/songwriter Eric Taylor, het dreigende met tromgeroffel voorziene "Rumours of War" (Billy Bragg), "The Doctor Calls" van Ian Telfer (Oyster Band), "All This Useless Beauty" (Elvis Costello) en "Blind Step Away" (Richard Thompson/French/Frith/Kaiser).

favorieten "Hard Love" (Bob Franke) een piano ballad prachtig omlijst met saxofoon, de klein gehouden kippenvel versie van de veel gecoverde (o.a. Anne Briggs, Pentangle) traditional "Let No Man Steal Your Thyme" declamerend gezongen door June Tabor met prachtige viool accenten en "Ten Thousand Miles" eveneens een traditional.

"Elephant" met een indringende tekst over de uitstervende olifant met een op het eind uithalende saxofoon is een waardige afsluiter.

Album werd geproduceerd door John Ravenhall
Recorded at Red Fort Studios, London

Huw Warren: piano, cello, accordion (track 4)
Mark Emerson: violin, viola, accordion, piano (track 4)
Mark Lockheart: clarinet, tenor and soprano saxophones
Dudley Phillips: double bass
Bosco De Oliveira: percussion