Bolt Thrower - War Master (1991)

Label: Earache

1. Intro - Unleashed (Upon Mankind) (6:13)
  2. What Dwells Within (4:18)
  3. The Shreds of Sanity (3:27)
  4. Profane Creation (5:32)
  5. Destructive Infinity * (4:14)
  6. Final Revelation (3:56)
  7. Cenotaph (4:04)
  8. War Master (4:17)
  9. Rebirth of Humanity (4:01)
  10. Afterlife (6:00)
avatar van Jord
Vandaag heb ik Afterlife nog gedraaid. Voor mij de slagroom op deze taart.

avatar van ravenstein
Verleden week heb ik deze (toen ik m'n badkamer aan 't verven was) nog eens lekker lang op repeat laten spelen omdat het ondertussen al maaaaanden geleden was dat ik er nog naar geluisterd had.
Als het over Bolt Thrower gaat zweer ik bij For Victory, maar deze Warmaster is beter dan ik in m'n gedachten had.
Het is zelfs zo dat deze meer variatie bevat dan hun topwerk uit '94. Ik trek m'n score op van 3 naar 3,5

Een van de betere Bolt Thrower schijven.

avatar van B.Robertson
Een wat minder vervolg op Realm of chaos. De speciale sound van dat album is op Warmaster vervangen door een meer doorsnee metalsound. Sommige songs zijn ook wat droog om doorheen te komen, zoals Profane creation. Beste track is What dwells within.

Of er een tank over je heen walst

Mssr Renard
Een erg toegankelijke deathmetalplaat eigenlijk. Er zitten wel echt erg lekkere tempowisselingen in en de grunt is lekker diep. Toch vind ik Bolt Thrower nogal recht-doorzee deathmetal. Ik vind de solo's ook niet echt mooi en veel te kort.

Niet mijn favoriete deathmetalband, maar ook weer nergens slecht. Overigens vind ik de drums niet mooi gemixt en veel te lawaaiig (zoals de cymbals).

Prima album met het beste Bolt Thrower nummer ooit 'Cenotaph'.

Mssr Renard schreef:

Ik heb hier wel iets mee, Bolt Thrower was ook één van de bands waar ik de eerste "grote" concerten van zag.
Januari 1992 in Zwolle samen met Asphyx en Benediction, ik weet het nog goed, fantastische avond gehad als 16 jarig pubertje.

Wat is jouw favoriete DM-band?

jurado schreef:
Wat is jouw favoriete DM-band?

Oeh, dat is een interessante vraag, Ik ben nooit een groot metal-liefhebber geweest, meer een zijlijn-metal-liefhebber. In die hoedanigheid ben ik altijd richting de powermetal, thrashmetal en progmetal getrokken.

Ik denk dat mijn favoriete deathmetal óf brutal zijn of technical (om maar twee subgenres te noemen).
Dan kom je uit op: Suffocation, Death, Control Denied, Cynic, Nocturnus, Morbid Angel en Obliveon.

Vooral Nocturnus vond ik altijd erg interessant. Suffocation vind ik alleen gaaf omdat het zo ontiegelijk bruut is. Misschien wel de hardste en snelste plaat die ik kan opnoemen. Al ken ik wel één Carcass-plaat en die is ook behoorlijk heftig (niet brutal, maar eerder richting grindcore, niet mijn genre).

Van de ouderwetse bands (waar de meeste t-shirts van werden gedragen) vind ik Canninal Corpse, Bolt Thrower en Obituary het meest tegenvallen. Death blijft wel de beste, denk ik.

En de jouwe? Jij bent toch echt wel meer thuis in de metal, dan ik.

avatar van Edwynn
Bolt Thrower haalt uit War Master alles wat de band in zich heeft. Het punkgehalte van 'In Battle There Is No Law' en het grindgehalte (= ook punk) van 'Realm Of Chaos' worden geparkeerd en maken plaats voor loodzware passages waarin de diepe grom van Karl Willets ruim baan krijgt. Tijdens de snelle passages klinkt de band nog steeds loodzwaar en dat is iets wat je niet snel tegenkomt in het genre.

Daarom vind ik het zelf jammer dat de band na deze plaat op zoek ging naar een iets toegankelijker geluid. Bij 'The IVTh Crusade' is het brute echt losgelaten. Later is dat wel ietwat gerepareerd maar zo goed als op 'War Master' werd het niet meer. Daarmee is Bolt Thrower niet de allerbeste dm band voor mij. Wel eentje met zeker 3 te gekke elpees en een handvol hele behoorlijke.

Mssr Renard
Misschien moet ik dan nog eens deze eerste platen aandachtig luisteren.
De plaathoes lijkt wel een knutselpakket voor het spel Warhammer (ik lees net dat Games Workshop de hoes van de voorgaande plaat had ontworpen).

Mssr Renard schreef:

En de jouwe? Jij bent toch echt wel meer thuis in de metal, dan ik.

Nou ja, metal tot aan 1993 ongeveer denk ik, vooral de laatste 10 jaar is mijn interesse weer gewekt in bepaalde metalstromingen, bands zoals Oranssi Pazuzu en een hele trits andere psychedelische metalbands, zeer interessant.

Ik denk dat het meer losse albums zijn die ik waardeer, ik vind Left Hand Path van Entombed een meesterwerk maar het latere werk niet zo bijzonder.
Ik heb niet echt een favoriete DM band maar World Downfall van Terrorizer scoort bij mij erg hoog, als is dat niet puur deathmetal natuurlijk maar misschien vind ik dat het best gelukte Death/Grind album ever.

Swallowed in Black van Sadus en Human van Death scoren ook erg hoog en blijf ik met groot plezier luisteren.

Mssr Renard
Met gevaar om verplaatst te worden naar een andere pagina, want offtopic, kan ik je de twee platen van Nocturnus toch ook aanbevelen, want die zijn wel echt erg apart te noemen (deathmetal met prominente keyboards).

avatar van jurado
The key destijds veel gedraaid

Mssr Renard
En terecht. Misschien wat achterhaald en gedateerd-klinkend, maar zoveel beter (vind ik) dan veel moderne metal-releases. Er was een periode (1986-1993) dat metalplaten echt goed klonken. Daarna werd het allemaal zo volgepropt, onder het mom van vet-klinkend. Nou dan denk ik aan meer aan obese-klinkend.

Maar ik dwaal weer af. Ik zou deze weer eens opzetten, beloofde ik zojuist. Maar ik ben helemaal niet in een metalen-bui. Ik heb bijna mijn artiesten-top100 te presenteren en daar staan maar 4 metal-artiesten in.

Succes!