The Wailing Souls - Fire House Rock (1981)

Jamaica

8. Bandits Taking Over
  9. Who Lives It
  10. See Baba Joe
avatar van potjandosie
een "rocksteady/reggae" semi-klassieker van het vocale kwartet The Wailing Souls. zij kregen net als The Wailers begin jaren zestig zangles van de befaamde Joe Higgs. de groep opereerde aanvankelijk onder de naam "The Renegades" en wijzigde in 1968 de naam naar "Wailing Souls".

de groep heeft diverse bezettingen gekend, maar bestond ten tijde van dit album uit Winston "Pipe" Matthews, Lloyd "Bread" McDonald en George "Buddy" Haye. de band had de luxe dat deze alle 3 goede songschrijvers waren. het is mij niet duidelijk wie destijds het vierde bandlid was, maar vermoedelijk was dit Rudolph "Garth" Dennis, mede oprichter van de band Black Uhuru. de groepsleden Winston Matthews en Lloyd McDonald bleven door de jaren heen de constante factor.

sterk songmateriaal met prachtige samenzang uitgevoerd in stevige "rootsrock" dance hall style met strakke riddims van The Roots Radics. de sound is minder "braaf" dan die van groepen als The Heptones of Israel Vibration.

het sterkste gedeelte vormen de eerste 5 nummers, waarbij met name de titeltrack "Firehouse Rock", "Run Dem Down" en "Kingdom Rise Kingdom Fall" met hun felle ritmes de speakers uit knallen.

jammer dat het kwaliteitsniveau van de songs wat inzakt op de 2e helft van dit album, uitgezonderd de upbeat en heerlijke melodie van "Bandits Taking Over". het vervolgalbum "Inchpinchers" is van hetzelfde laken een pak.

Album werd geproduceerd door Henry "Junjo" Lawes
Recorded at Channel One Studio, West Kingston, Jamaica