Joe Bataan - Salsoul (1973)

Wereld
Label: Mericana

1. Mi Nube (2:49)
  2. Muchacho Ordinario (4:12)
  3. When Sunny Gets Blue (3:48)
  4. Mujer Mia (4:40)
  5. Fin (2:57)
  6. Latin Strut (4:06)
  7. Johnny (4:41)
  8. Peace, Friendship, Solidarity (4:08)
  9. Aftershower Funk (5:13)
  10. Continental Square Dance * (5:47)
avatar van Angelo
Coole latin soul (ofwel: salsoul) van Joe Bataan. Erg zomers en vrolijk, dus een perfect album voor op een warme zomerdag. Het album ademt de ultieme vakantiesfeer uit en daarmee is dit album een leuke afwisseling voor eenieder die van funk/soulmuziek houdt, maar natuurlijk ook van latin. De Spaanstalige nummers vind ik een leuk uitstapje en komen prima tot hun recht tussen de Engelstalige nummers. Joe is geen geweldige zanger, maar bij een plaat in deze stijl is dat ook geen must. Z'n Engelse uitspraak is ook niet op en top (en dat terwijl hij geboren en getogen is in New York!), al heeft het bij vlagen ook wel zo z'n charme. De instrumentatie daarentegen klinkt vol, warm, vrolijk en degelijk en dat vind ik bij dit specifieke album wat belangrijker. Leukste nummer is 'Rap-o-clap' (staat volgens mij niet op iedere versie van dit album) dat zo een voorloper van de latere hiphop had kunnen zijn en daarmee zijn tijd ver vooruit was. De meest chille, ritmische en opzwepende nummers zijn 'Johnny' en de instrumentale 'Latin strut' en 'Aftershower funk'. Voor af en toe zeker een zeer genietbaar album!

avatar van T.O.
Het discolabel Salsoul heeft haar naam waarschijnlijk ook direct hier vandaan?