Wyrd - Kammen (2007)

1 stem

Finland
Label: Avantgarde

1. The Hounds of the Falls (10:15)
  2. Cold in the Earth (4:52)
  3. October (7:27)
  4. These Empty Rooms (5:47)
  5. Kammen (5:29)
  6. The Last Time (6:48)
  7. Rajalla (17:53)
  8. Soulburn (6:32)
  9. I Break [Katatonia Cover] (4:24)
Sammael
Waardeloos album. Doet qua stijl nog het meest denken aan een soort Opeth meets Katatonia (en dan niet alleen vanwege de cover van I Break), maar Wyrd mist alle kwaliteiten die voorgenoemde bands zo goed maken. Het resultaat is saaie, ongeïnspireerde muziek zonder echte emotie. Ik heb deze plaat één keer helemaal uit kunnen luisteren. Vervolgens nog eens wat individuele nummers geprobeerd te luisteren, maar ik er niet één tot het einde af kunnen zitten. 1,5*

avatar van andnino
Meeslepend is het wel, maar niet in een manier zoals ik die graag zie. Het komt vooral veel over als gena-aap van een hoop andere 'atmospheric black metal' bands. I Break is echt een miskleun.

dit is helaas geen atmospheric black metal.
als je de eerste demo`s eens beluisterd en albums als heathen en huldrafolk zul je zien dat deze "band" (eigenlijk eenmans formatie) een geheel eigen stijl in de black metal scene probeerde neer te zetten. rauwe black metal werd onderbroken door rustige hypnotiserende aucoustische klanken en zelfs instrumenten die niet direct met black metal worden gelinkt (fluit,harmonica) worden niet geschuwd.
die eerste zo kenmerkende stijl is op dit album (het na het recent gemaakte Kalivagi èen na laatste album) iets minder te vinden daar het allemaal wat meer gepolijst is. de ruwe randjes zijn er af. "gena-aap" is een titel die ik bij een man als Tomi zeker niet zou gebruiken, niet als men de staat van dienst van deze Fin kent (dè drijvende kracht achter onnoemelijk veel bands zoals AZAGHAL en VULTYR).
zeker is dat dit album erg Katatonia aandoet.Tomi is naar wat ik heb begrepen een groot bewonderaar van deze band en dat is zeker op dit album te horen.meer doom dan black en de ambient is zo goed als verdwenen. is dit een slecht album? nee,er staan nog steeds goede nummers op( October.) maar een klassieker als Heathen,Huldrafolk of Rota zal dit niet worden. daarvoor is het allemaal toch te gepolijst en mist het het hele wyrd gevoel.deze man houdt van expirimenteren en het geluid van zijn albums niet te kopieren maar hier is hij te ver door geslagen in een andere genre..het had waarschijnlijk beter tot zijn recht gekomen als hij het onder een andere naam dan wyrd had uitgebracht. de vorige wyrd albums leggen de lat hoog en het gemis van het specifieke wyrd geluid laat mij de score toch laag houden: 3*

avatar van andnino
schurftige hond schreef:
allemaal wat meer gepolijst

de ruwe randjes zijn er af.

meer doom dan black

hier is hij te ver door geslagen in een andere genre

Dat bedoelde ik.

Laat ik dan zeggen dat ik bedoelde dat het te geforceerd overkomt. Te veel proberen een eigen stijl neer te zetten komt vaak even erg over als proberen een voorbeeld te imiteren.