Born of Osiris - The New Reign (2007)

Label: Victory

1. Rosecrance (2:03)
  2. Empires Erased (2:30)
  3. Open Arms to Damnation (2:13)
  4. Abstract Art (3:27)
  5. The New Reign (2:50)
  6. Brace Legs (3:16)
  7. Bow Down (2:23)
  8. The Takeover (3:03)
clutch
Retestrakke technische deathcore om af en toe eens flink op los te gaan. Met name Empires Erased is lekker bruutjes.

clutch
Ja, Born of Osiris, geweldige deathcoreband die ons met een album van slechts 20 minuten op zeer goeie shit trakteren.

Born of Osiris is wellicht geen erg bekende en veel uitgesproken naam binnen het genre, deze gasten zijn ook nog erg jong en dit is hun eerste album. Dit album krijgt veel kritiek omdat het zo kort duurt, een album van 20 minuten is eigenlijk ook te kort om een echt meesterwerk te zijn.

Maartoch: dit is voor mij toch wel een van de lekkerste deathcore albums die ik de laatste tijd luister. Stuk voor stuk erg lekkere en catchy nummers, fucking bruut en her en der heeft het ook wat metalcore achtige melodie erin zitten wat de kwaliteit van de songs alleen maar ten goede komt. Brute breakdowns en vette tempowisselingen ontbreken ook zeker niet op dit werkje.

Empires Erased is favoriet van het album, het riffje waarmee het begint is echt heerlijk en is er echt zo een waarvan je zomaar spontaan helemaal van kan uitflippen. Het nummer bevat ook erg sterke melodieuze gitaarlijnen en heerlijk technisch gepiel terwijl het er toch erg lekker op los beukt. Verder is Bow Down er ook eentje om niet snel te vergeten (dat begin: FUCKING BOW DOWN!) en Open Arms To Damnation met z'n memorabele, ijzersterke gitaarlijnen mag ook niet onvermeld blijven.

Anyway, elk nummer is eigenlijk retestrak en dit mogen liefhebbers van deathcore absoluut niet aan zich voorbij laten gaan. Enige minpuntje is zoals al eerder vermeldt de korte duur, al draai je het album dan gewoon twee keer achter elkaar natuurlijk

avatar van bennerd
Maar dan krijg je zo het gevoel dat je alles al eens gehoord hebt

Verder raad ik je Beneath the Massacre aan, clutch. Lijkt hier erg op, alhoewel het een pak technischer is.

clutch
Zal ik binnennort eens checken, goed om te zien trouwens dat dit album je ook goed is bevallen.

avatar van bennerd
Errrg goed bevallen. Het haakt goed in op de trend, maar heeft toch iets eigen, nl de geniale sfeer die geschapen wordt. Daarbij heeft het ook veel minder hardcore-invloeden dan de gemiddelde deathcore band.

De korte speelduur is inderdaad een minpunt, maar ja, je kunt niet alles hebben in het leven.

avatar van bennerd
Zoals het in ieder genre het geval is, moet men wat dieper zoeken om de echte parels te vinden. Aan de oppervlakte liggen de eerder hapklare bands, die erg goed kunnen zijn, maar de lijnen van het betreffende genre volgen, in plaats van ze te negeren of te verleggen.

Wel, voor de mensen die geïnteresseerd zijn in een potje diepzeeduiken in het bloeiende Deathcore-genre, hier is de parel die je zoekt. Het lijkt slechts van veraf op de muziek die bands als Suicide Silence, Despised Icon, Carnifex en consorten produceren. Neen, dit Born of Osiris haalt zijn invloeden van technische Death Metalbands als Decapitated, erg veel Beneath the Massacre en af en toe wat Necrophagist. Dit alles is doorspekt met allerhande symfonische keyboardmelodieën, die je gehoororgaan naar en bijzonder sferische hoogte tilt.

Deze band probeert veel meer te zijn dan enkel agressief (wat ze met momenten wel erg zijn), ze zijn ook erg melodieus en sfeervol, en daarbij ook nog eens enorm catchy (Empires Erased) en, althans voor de iets beter getrainde oren, gemakkelijk bij te houden. (Geen over the top mathcore toestanden dus.)

Dit (helaas wel erg kort) album staat vol met knallers. Toch een paar favorieten opnoemen? Rosecrance, Brace Legs en Empires Erased.

Mensen die houden van gebeuk en machinale grunts à la Beneath the Massacre, het riffwerk en de catchyness van Decapitated en de geniale tempowisselingen van Necrophagist, overgoten met een gezonde portie sfeer en melodie, ga hier achter. Je zult er geen spijt van krijgen.

leander?
Wat een Deathcore meesterwerkje is dit zeg. Kan zich scharen langs All Shall Perish' The Price of Esistence. Enige waar ik me aan kan storen is af en toe de metalcore gitaren, klinken een beetje cliché.

Verder vind ik de tijdsduur eigenlijk perfect. Ofwel is het een enorm strak tussendoortje, ofwel luister je hem gewoon tweemaal