Trijntje Oosterhuis & Metropole Orchestra - Who'll Speak for Love (2007)

Alternatieve titel: Burt Bacharach Songbook II

Pop / Jazz
Label: Blue Note

1. Any Day Now (4:00)
  2. Love Is Still the Answer (4:13)
  3. What the World Needs Now (4:00)
  4. One Less Bell to Answer (3:36)
  5. In Between the Heartaches (3:38)
  6. This Girl's in Love (4:11)
  7. God Give Me Strength (6:35)
  8. Who'll Speak for Love (4:06)
  9. Stronger Than Before (3:54)
  10. I Just Don't Know What to Do with Myself (2:54)
  11. Don't Go Breaking My Heart (2:54)
  12. Don't Make Me Over (3:37)
  13. Raindrops Keep Falling on My Head (4:39)
  14. Painted from Memory (5:09)
  15. On My Own (4:33)
  16. Walk on By [Live] * (7:56)
avatar van DikkeDarm
Ik heb een zwak voor de stem van Trijntje....voor mij nog steeds de beste female vocal van Nederland.

DikkeDarm schreef:
voor mij nog steeds de beste female vocal van Nederland.

je bedoelt 'vrouwelijke vocalist'? mijn engels is zo roestig de laatste tijd.

avatar van DikkeDarm
Nicci schreef:

je bedoelt 'vrouwelijke vocalist'? mijn engels is zo roestig de laatste tijd.
uhhh female is toch vrouw? maar je kan gelijk hebben het is voor ook al weer een tijdje geleden dat ik in de schoolbanken zat. Ze heeft inderdaad een lekkere strot

Ben nooit fan geweest van Trijntje. Ik miste altijd wat in haar stem, maar met deze cd heeft ze alles recht gezet en mijn hart gestolen. In 1 woord.......... neej, heb er toch geen woorden voor.

avatar van Kos
Kos
Ze heeft een prachtige stem. Het nut van 2 albums vol covers ontgaat me echter een beetje.

DikkeDarm schreef:

ik begrijp niet zo goed waarom het in het engels moet.

avatar van Reijersen
Kos schreef:
Het nut van 2 albums vol covers ontgaat me echter een beetje.

Dat kan ik beste wel uitleggen. Burt Bacharach is een topsongwriter, maar heeft zelf geen bijster goede stem. Hij heeft altijd protegées gehad, zoals Dianne Reeves. En nu is dat Trijntje. Hij is helemaal wild van haar stem op zijn nummers. De titelsong is zelfs een totaal nieuwe song die hij apart voor haar heeft geschreven.

De cd is erg mooi. 'Don't Make Me Over' is DE topsong. Af en toe is het wel wat van hetzelfde.

3,5 ster.

Kos schreef:
Het nut van 2 albums vol covers ontgaat me echter een beetje.

we kunnen nu niet zeggen dat Trijntje een enorm steke componist is. er is overigens niets mis met 'vertolken'. dat is wat anders dan zomaar andermans muziek spelen.

avatar van Hans Brouwer
Ook "Who'll Speak for Love (2007)" heb ik gisteren geleend uit de Woerdense Bibliotheek. Ik vind het wederom een heerlijk album om naar te luisteren. Op die andere muzieksite vond ik een bericht over dit nieuwste album van mevrouw Oosterhuis dat mij wel bevalt en die ik U eveneens niet wil onthouden .

Ik citeer:
Het eerste deel van Trijntje Oosterhuis’ hommage aan het werk van de Amerikaanse componist Burt Bacharach (The Look Of Love uit 2006) was een groot succes. Hoe kon het ook anders, de liedjes op dat album hadden zich in het verleden al meermalen bewezen. Met deel twee gaat Oosterhuis wat meer de diepte van het Bacharach-oeuvre in. Natuurlijk staan er nog steeds onbetwiste evergreens op, zoals What The World Needs Now, This Girl’s In Love With You, God Give Me Strenght en Raindrops Keep Falling On My Head. Genoeg herkenningspunten voor de niet-ingewijde luisteraar dus, maar gelukkig dit keer ook wat meer uitdagend materiaal. Het titelnummer bijvoorbeeld, dat Bacharach speciaal aan haar gaf. Of Don’t Make Me Over, ooit de Amerikaanse doorbraak voor Dionne Warwick maar nooit een grote hit in Nederland. De combi Patrick Williams, Vince Mendoza en Al Schmitt veroorloofde zich weinig frivoliteiten en voerde de muziek van Bacharach naar de letter uit. Betere middle-of-the-road van Nederlandse bodem is niet verschenen.

Ook voor "Who'll Speak for Love (2007)": 4****

avatar van Madjack71
Wat mij betreft is songbook II geen overdaad en een welkome aanvulling op songbook I. Met minder voor de hand liggende opnames en een bredere kennismaking van het prachtige werk van een grootmeester in het maken van "optimale val er geen buil aan songs".

Ik vind dit heerlijk om naar te luisteren en bij te ontspannen. De stem van Trijntje sluit mooi aan bij de setting en ik heb het gevoel, dat ze bij Songbook II meer van zichzelf laat horen, als op Songbook I.
Favorieten zijn o.a Any day now, een heerlijke What the world needs now en vanaf God give me Strength loopt het echt als een Trijntje, met als schitterende afsluiter On my own.

Enig minpuntje is dat ik af en toe wat peper in het orkest mis. Bacharach zijn nummers zijn veelal liefdevol, zoetig en weemoedig, maar bij I just don't know what to do with myself, had er wel wat meer peper in de hooks mogen zitten. Het nummer schreeuwt daar zowat om.
Verder zou je kunnen stellen dat door veelal dezelfde sfeer neer te zetten door het gehele album, je sommige nummers onrecht aandoet en het de neiging heeft om inwisselbaar te worden. Bijv. bij Raindrops keep falling on my head, hoewel mooi gezongen door Trijntje, zou je meer kunnen doen met de kracht van de melodie, dat een beetje neigt weg te zweven in de oase van het orkest.

Maar dit album is zeker genietbaar en Trijntje is hier prima op zijn plaats.
What the world needs now, is love sweet love.
Amen.

MatthijsBudding