Forest - Full Circle (1970)

Folk
Label: Harvest

1. Hawk the Hawker (5:48)
  2. Bluebell (3:10)
  3. The Midnight Hanging of a Runaway Serf (5:04)
  4. To Julie (3:36)
  5. Gypsy Girl & Rambleway (4:01)
  6. Do Not Walk in the Rain (3:54)
  7. Much Ado About Nothing (3:10)
  8. Graveyard (5:46)
  9. Famine Song (2:12)
  10. Autumn Childhood (6:22)
avatar van Ducoz
Misschien meer een 'eigen' smoelwerk dan het debuut. Het debuut is heel mysterieus en doet soms wat aan the Incredible Stringband denken, volgens de 'critics' is dat ook het mankement van de band.

Daar ben ik het niet mee eens, ik ben groot liefhebber van the ICS, maar zal Forest daar altijd boven kiezen. Op deze tweede langspeler hoor je goed wat dat jaar verschil tussen '69 en '70 maakt. De invloeden zijn ruimer en bij vlagen minder Engels dan het debuut, dat beelden schept van elfjes, trollen en druïden (ja, haha). Als of je een diep bemost bos in wandelt waar een soort sekte een muzikaal ritueel houd. Op deze tweede hoor je daar nog maar flarden van. Af en toe middeleeuwse klanken maar ook invloeden uit de wat populairdere stromingen komen aan bod. Zo hoor je ook dat de country-rock in de USA zijn intreden heeft gedaan en daar flirt Forest af en toe ook mee.

Over de gehele linie misschien wat meer doordacht en door ontwikkeld, maar wel wat minder spontaan dan het debuut. Maar wel een dijk van een plaat, wat is dit fijn.

Het tweede album van Forest is inderdaad wat anders dan het eerste. Martin en Adrian Welham met Dez Allenby gaan meer richting pagan folk. Het is minder Incredible String Band. Joan Melville zorgde ook nu weer voor een prachtige hoes. Het is een redelijk donker album met wat uitstapjes naar klassiek, country en traditionele folk. Vanuit dat laatste zijn ze ooit ontstaan , als traditionele folkband geëvolueerd in meer psychedelische folk. Persoonlijk vind ik dit album wat sterker dan het eerste.

Eind 1970 verliet Dez Allenby de groep en werd vervangen door Dave Panton en Dave Stubbs. In deze formatie hebben ze in 1971 opgetreden in Geleen bij Pinkpop. Dit was de tweede editie en stond Forest naast Fleedwood Mac, Hardin & York (nooit van gehoord) en verder Nederlandse acts, zoals Shocking Blue, Focus, CCC inc, Supersister en Brainbox.
Is er nog een Music Meter liefhebber daar geweest en Forest heeft gezien ?
Martin Welman speelt nu met zijn zoon in the Story en Dez Allenby speelt nog muziek in de buurt van Yorkshire. Pinkpop was het laatste optreden voor Forest, ze deden nog een opname voor BBC en toen sloot men het boek.
The Guardian heeft ooit een lijst van 1000 platen gepubliceerd die je moet beluisteren, voordat je dood gaat. Daaronder dit album.