National Health - Complete (1990)

Label: East Side

1. Paracelsus (1:46)
  2. Tenemos Roads (14:35)
  3. Brujo (10:19)
  4. Borogoves (Excerpt from Part Two) (4:12)
  5. Borogroves (Part One) (6:35)
  6. Elephants (14:31)
  7. The Bryden 2 Step (For Amphibians) Part 1 (8:55)
  8. The Collapso (6:18)
  9. Square for Maud (11:50)
  10. Dreams Wide Awake (8:50)
  11. Binoculars (11:46)
  12. Phlakaton (0:09)
  13. Step (For Amphibians) Part 2 (5:33)
  14. The Apocalypso (6:50)
  15. Portrait of a Shrinking Man (5:35)
  16. Tntfx (3:12)
  17. Black Hat (4:53)
  18. I Feel a Night Coming On (6:38)
  19. Arriving Twice (2:23)
  20. Shining Water (8:53)
  21. Tales of a Damson Knight (1:56)
  22. Flanagan's People (5:20)
  23. Toad of Toad Hall (7:26)
Progressive Rock heet dit, dat zegt mij niet zoveel maar misschien hebben anderen er wat aan

Veel instrumentaal en vooral ook veel rare dingen met ritmes. Volgens mij nooit een heel nummer in vierkwartsmaat in elk geval.

Uit de jaren '70 overigens, dit is een verzamel-cd.

avatar van ChrisX
1. Ja dit is iets wat ze inderdaad buiten Nederland progressive rock noemen en wat hier vaak onder de noemer "symfo" valt. Maar om het nog wat specifieker te benoemen: National Health behoort tot wat men wel de Canterbury muziek noemt. Een groep gelijjkgestemde muzikanten uit die regio in Engeland die vaak over en weer met elkaar in diverse groepen hebben gezeten: Soft Machine, Caravan, Hatfield & The North, National Health enz. Wie meer hier over wil weten, er is een ontzettend uitgebreide website genaamd Calyx (ben ff de link kwijt) die deze hele Canterbury scene perfect in kaart heeft gebracht.

2. Dit is dus geen verzamelalbum maar de 3 officiele studio-albums van deze band waarbij het laatste album Da Capo (de nummers van Portrait Of A Shrinking Man) postuum is opgenomen en uitgebracht na het overlijden van hun toenmalige componist / toetsenist Alan Gowen.

3. National Health is misschien wel de meest jazzrock gerichte band binnen de hele Canterbury scene. Inderdaad, ontzettend veel gestoei met verschillende maatsoorten maar nergens overdadig gefreak wat mij betreft. Een wat speelsere variant op dit geluid is de band Hatfield & The North, die voorafging aan National Health.