Alex Smoke - Hanged Man (2007)

1 stem

Electronic / Dance
Label: Vakant

1. It's a Carni Life (9:13)
  2. Hanged Man (6:52)
  3. Rotwang (8:17)
Nieuwe EP van de Schot Alex Smoke, die ik vorig jaar ontdekte via James Holden's fantastische Essential Mix.

Dit EP'tje is een beetje wisselend van niveau. It's A Carni Life is met gemak het beste nummer van het drietal: onheilspellende glitch/minimal met unheimische vocalen en de nodige bliepjes, kraakjes en extra melodietjes als losse eindjes die het geheel nog wat extra schwung meegeven. Het doet me zelfs een beetje aan Plastikman denken, alhoewel wat ik daarvan ken nog wel wat angstaanjagender vind. De voorzichtige climax op 6:33 is een waar kippenvelmoment.

Hanged Man slaat een iets pregnantere toon aan: gaat iets meer richting de clickhouse van bv. een Akufen: korte samples die allemaal in dienst van het ritme staan. Interessante track wel, maar mist een beetje identiteit voor mijn gevoel.

Rotwang is weer erg minimaal. Wat ik heel knap vind is dat de baslijn hier de illusie wekt continu door te lopen, terwijl ie af en toe toch echt afwezig is. Je vult de weggelaten stukken eigenlijk zelf in. Hier is ook een dure term voor - ooit geleerd in een cursus functieleer en theoretische psychologie - maar die is me jammergenoeg ontschoten. Desondanks ontbeert ook dit nummer de spanning van het eerste nummer van de EP.

Al met al kom ik op een keurige 3,5* uit.