Silkstone - For a Reason (2003)

Label: BMG

1. Rain Has Come (4:37)
  2. Ready (3:34)
  3. What's the Reason? (3:21)
  4. Can You Hear Me (3:52)
  5. Always on My Mind (3:43)
  6. Lost (3:44)
  7. Right Now (3:46)
  8. Not When You Don't Care (3:53)
  9. Lady (4:36)
  10. Stars (5:19)
  11. Easy (2:32)
Leuk bandje van eigen bodem. Het ontbreekt ze nog iets te veel aan eigen smoel, maar het enthousiamse is er al. Ik hoop dat deze nog de gelegenheid krijgt om daar aan te kunnen werken.

avatar van musicfriek
Bestaat deze band nog wel? Erg jammer dat ik niks meer van deze jongens hoor. Dit album is zeer goed te pruimen en sta nog steeds versteld dat "Rain has come" nooit een hit is geweest. Dat nummer zit echt perfect in elkaar.

avatar van Nicolage Rico
Ik ken het album nog niet heel goed, maar nummers als "Rain has come" en vooral "Can you hear me" springen er vooralsnog uit. Erg lekker nummertjes. Verder valt mij de kwaliteit totaal niet tegen! Ik heb hier nog veel luisterplezier aan.

avatar van Ceasar
musicfriek schreef:

Ja hoor, ze bestaan nog. Ze zijn momenteel de laatste hand aan het leggen aan een nieuw album.

Het is zelfs al af en verschijnt zeer binnenkort: Here in Your World.

avatar van Ceasar
Vandaag van de drummer vernomen dat ie 07-02-08 uit zal komen.

avatar van Jumpjet
Prima debuut van deze sympathieke Haarlemmers. In hun begindagen gingen ze nog door het leven als Stone Temple Pilot-lookalikes, inclusief wollen mutsen en overstuurde gitaren. Daarmee maakte je eind jaren '90 nou niet echt het onderscheid tussen alle andere post-Nirvana bandjes. Ik was dan ook (aangenaam) verrast toen ik bij een concert van Tonic in Nighttown onze Haarlemse vrienden het podium op zag komen om de avond te openen. De elektrische gitaren waren ingeruild voor akoestische, wat een gouden greep bleek te zijn. Bovendien kwamen de 'looks' van Niels en Frans zonder ijsmutsen ook nog eens beter uit de verf… Hier stond een band met enorme potentie.
Niet lang daarna werd Silkstone opgepikt door 'de commercie' -om het geheel van platenbazen en managers maar even zo aan te duiden- en daarmee kregen de jongens een imago aangemeten dat eigenlijk niet zo goed bij ze paste. Er werd een plaat opgenomen, ze vlogen ff naar de states voor een fotoshoot en Silkstone was klaar om in de markt gezet te worden. En dat lukte wonderwel, Silkstone werd omarmd door 3FM, de festivals en het bijbehorende publiek.
Helemaal niet onterecht, want For a reason was en is een genietbaar pop-/rock album. Een van de mooiste songs van Silkstone, Not when you don't care, kwam ook op de plaat terecht, maar helaas in een verknipt arrangement. De producers hadden beter met hun tengels van dit pareltje af kunnen blijven; ik blijf de versie op hun demo van een paar jaar eerder stukken beter vinden.
Daarna kwam het niet meer goed met Silkstone. Gerommel in de personele bezetting en een tweede plaat die veel te lang op zich liet wachten.
For a reason blijft echter een prima plaatje van Hollandsch fabrikaat.

avatar van Co Jackso
Met For a Reason levert de band Silkstone een zeer aanstekelijk album af. Na de opener, Rain has Come, is daar gelijk het nummer Ready, wat met afstand het beste nummer op het album is. Maar gelukkig zakt het niveau niet heel veel in. Het zoete What’s the Reason? komt op mij nogal plichtmatig over, maar nummers als Right Now, Can You Hear Me en Always on My Mind zijn allen zeer goed. Het nummer Lost is qua tempo vergelijkbaar met het eerder genoemde nummer What’s the Reason?, maar ditmaal werkt het gelukkig wel. Dit nummer wordt niet te sentimenteel gebracht.

Na Right Now, zakt het album duidelijk in. De volgende nummers zijn deels een kopie van eerdere nummers en deels een beetje meer experimenteel. Dit pakt helaas niet goed uit. Niettemin heb ik genoten van de eerste helft van dit album, en met name Ready is een pareltje dat bij iedereen goed in gehoor zal liggen.

Deze band ooit gezien als voorprogramma van Kane.
Hadden toen een geslaagde demo uit, namelijk The Other Side.
Muziek neigde naar Pearl Jam en Creed.
Toen dit album verscheen was ik toch wel enigszins teleurgesteld.
Totaal andere invalshoek, soort van wegwerppop.
Jammer, het begon allemaal veelbelovend.

avatar van Jumpjet
Zanger Niels Geusebroek van deze band doet momenteel mee aan the Voice of Holland. Dat zegt wat over de status van dat TV-programma, maar het zegt misschien nog wel meer over de status van (band)muzikanten in Nederland.

avatar van rkdev
Silkstone heb ik redelijk van het begin gevolgd (nog voordat deze plaat uit was) en heb deze meteen bij de release aangeschaft. Blijft een heerlijke plaat, met lekkere meezingers, al heeft 'ie wat aan kracht ingeboet. Ik heb echt een zwak voor het stemgeluid van Niels Geusebroek. Goede zanger.

avatar van Janz
Deze van de week op goed geluk meegenomen uit de kringloopwinkel. Bij de kringloop moet je altijd oppassen. De kans dat je een beschadigd exemplaar op de kop tikt is groter dan dat je muzikaal geen waar voor je geld krijgt. Dat de mooiste bloempjes echter op de rand van de afgrond groeien, blijkt ook hier. Na een beetje poetsen en met een nieuw doosje, heb ik hier toch een alleraardigst werkstukje in handen. Afwisselende songs, goed in het gehoor liggend, radiofriendly, maar niet te, met een zanger die wel wat weg heeft van Dinand Woesthoff en Eddie Vedder. Origineel en onderscheidend is het allemaal niet, maar beter goed gejat, dan slecht gemaakt.

Mijn eerste kennismaking met deze band was ook als voorprogramma van Kane.
Het mini album The Other Side uit deze periode is beter dan dit album.