Captain Beefheart and The Magic Band - Shiny Beast (Bat Chain Puller) (1978)

Rock / Avant-Garde
Label: Warner Bros.

1. The Floppy Boot Stomp (3:51)
  2. Tropical Hot Dog Night (4:48)
  3. Ice Rose (3:37)
  4. Harry Irene (3:42)
  5. You Know You're a Man (3:14)
  6. Bat Chain Puller (5:27)
  7. When I See Mommy I Feel Like a Mummy (5:03)
  8. Owed T'Alex (4:06)
  9. Candle Mambo (3:24)
  10. Love Lies (5:03)
  11. Suction Prints (4:25)
  12. Apes-Ma (0:40)
avatar van shinybeast
voor mensen die Trout Mask Replica te weird vinden
is deze Shiny Beast misschien de beste instap.
De Captain is hier in zeer goede doen

avatar van Marb
Dit is inderdaad de Captain in goeie doen, niet in allerbeste doen. Ik vond alleen eigenlijk The Floppy Boot Stomp [The floppy boot stomped down into the ground
The farmer screamed 'n blew the sky off the mountains
] geweldig, evenals het laatste 'nummer', apes-ma. Het is echt geweldig hoe helemaal in het midden wordt gelaten wat apes-ma voor een dier is. Voor de rest is het niet een van de betere beefheart platen, maar toch is ie te doen. 3 sterren!

Gish
Inderdaad, start niet met Trout, een plaat die lastig blijft wat mij betreft. Heb echt moeite hem in eenmaal uit te zitten zonder geirriteerd te raken.
Shiny Beast is van een andere orde, veel toegankelijker.
Vele draaibeurten zorgen voor een verslavende werking.
Captains beste, samen met Safe as milk.

EVANSHEWSON
shinybeast schreef:
voor mensen die Trout Mask Replica te weird vinden
is deze Shiny Beast misschien de beste instap.
De Captain is hier in zeer goede doen

Ik heb deze ook nog liggen, en hij zal niet gauw verslijten... Tja, dit is iets toegankelijker voor mijn toch wat door mainstream misvormde oortjes, zeg maar, maar deze Beefheart, Don Van Vliet zal nooit mijn ding worden.

Sommige dingen LUST je gewoon niet, hoe erg je ook je best blijft doen.
Waarmee ik absoluut geen afbreuk aan deze originele en goede artiest wil doen, alléén, het gaat er bij mij echt niet in.

Met voeding kun je dat ook hebben, onze smaakpapillen verschillen nogal van mens tot mens...
Ik probeerde al ettelijke keren om witloof te eten, maar ik blijf gewoon op die smaak wurgen, ik kan het niet door mijn strot krijgen, echt niet.

Met sommige muziek is dat precies hetzelfde. Pixies gaan er niet in bij mij (op twee liedjes nà dan) en deze Don Van Vliet, met de beste wil van de wereld ook niet.

Zappa dan weer wel, dus dat kun je niet uitleggen, soms moet je dat gewoon aanvaarden.

Ik blijf mannen met sandalen en witte sokken ook spuuglelijk vinden, zo verschillen onze smaken nu eenmaal, en verschil maakt alles nèt zo interessant, toch ?

avatar van BlueVelvet
EVANSHEWSON schreef:
Ik blijf mannen met sandalen en witte sokken ook spuuglelijk vinden
Ik denk dat weinig mensen dit zullen tegenspreken

avatar van LeRoi
....maar idd Evanshewson: Don = God, Frankie Z. is less...voor mij dan (zoals ik die 'andere Frank' weer veel meer zie zitten dan, 'God hebbe sijn siel', ene Kurt K.)....
N.b. Maar voor mij is ook niet al het werk van Don even geniaal: tot aan ong. 1975 was het echter buitengewoon.....en, zoals ik eerder zijn werk vergeleek met Picasso: luister wat hij deed halverwege de jaren '60 met ''oude blues'nrs. op 'The Leg. A&M Sessions', dan hoor je dat we te maken hebben met een Uniek Kunstenaar!.

avatar van korenbloem
Deze ook maar eens beluisterd. En het is inderdaad een prachtige cd. Lekker bluesy. De zang van don vliet vind ik altijd prachtig en een genot om naar te luisteren. Al hoe wel ik denk dat ik toch meer zoek naar dat trout mask replica effect. Dat verslaafde, geniaal, simpele soms amateuristische maar zo verlavend prachtige effect wat TMR heeft, mis ik toch in deze plaat. Tijdloos is dit zeker.

Toch 4 dikke sterren.

Een aanrader voor mensen die met Captain beefheart willen beginnen.

LocoHermano
Na het aanhoren van deze plaat staat Kapitein Biefstuk zo langzamerhand op hetzelfde podium als Zappa. Dit is Innovatief met een hoofdletter I. Tropical Hotdog Night en de instrumentaaltjes zijn mijn favorieten, maar eigenlijk bestaat dit louter uit alleen maar hoogtepunten. Het wordt tijd dat ik zijn latere albums, TMR en Lick... ook eens toevoeg aan de verzameling (heb nu deze, Safe As Milk, Spotlight Kid en Clear Spot).

beaster1256
prachtige plaat van beefheart en veel minder ontoegankelijk dan trout , dit is gewoon een zeer goede plaat , en wat een stem!!!!!!

avatar van willemmusic
Dit is the Captain in voodoo stijl. Zijn stem klinkt als Dr. John the Nighttripper. Met nieuwe Magic Band plus die fantastiese Bruce Fowler (Zappa) op trombone en Art Trip III helaas in een bijrol op percussie.

avatar van hpdewin
Wat een heerlijk album!!
zoveeel variatie en zoveel goede nummers
dit komt mischien nogwel mijn top 10 in

Antonio
Heb dit album nu ook van de vriend van mijn zus.
Die had hem enige tijd geleden gekocht omdat hij er achterkwam dat Rory Gallagher (waar hij groot liefhebber van is) ook een fan van Beefheart was.

Hij dacht dat hij (door de link met Rory) een bluesalbum had gekocht, maar kwam van een zeer koude kermis thuis

Daarom heb ik hem afgelopen week maar Safe As Milk uitgeleend, die is toch wat meer toegankelijk en ''bluesier''...voor wat het waard is.

Aquila
Harry was left holding an empty canteen
And by the way folks, it was Dusty not Harry*

*lees: hairy

voor altijd briljant!

avatar van Kronos
Een van de eerste albums die ik had van Captain Beefheart en het blijft een van mijn favorieten.

Ook de laatste 3 platen van CB (waarvan dit de eerste) zijn weer magistraal

avatar van Stalin
Het wachten is of de erven van Zappa (Dweezil en Gail) ooit nog eens de originele versie uit 1976 van Bat Chain Puller gaan uitbrengen.

Shiny Beast is namelijk ''niets meer'' dan een in 1978 opgenomen re-make van het originele album Bat Chain Puller...

Bat Chain Puller is opgenomen in 1975 (met Zappa en Beefheart als producer) en bestaande uit de volgende nummers:

Bat Chain Puller
Odd Jobs
The Thousandth And Tenth Day Of The Human Totem Pole
Apes-Ma
Candle Mambo

Helaas nooit officieel uitgebracht, vanwege het feit dat Zappa vlak na de opnames een geschil had met manager Herb Cohen, wat er in resulteerde dat dit album niet uitgebracht kon worden en Zappa vrijwel in geen enkele studio nog welkom was om zijn muziek op te nemen.

Naar het schijnt (althans volgens dit geweldige boek) twijfelt weduwe Gail nog steeds wat ze met dit album moet doen.

Het album is ondertussen al ge-remixed door zoons Dweezil en Ahmet, met behulp van kluis-kabouter Joe Travers en slide-guitarist Denny Walley, die ook meespeelde op het originele album.

Schrijver van bovenstaand boek (en voormalig Magic Band drummer) John French is het in elk geval al oneens met de keus van de remix:

I don't believe the album should have been remixed to begin with and i think that when Gail sells it, she should consider that the original mix that Don supervised is the one he would wish to be released.

Mochten de erven Zappa er niet uitkomen of uiteindelijk alsnog een minderwaardig product afleveren, dan is er gelukkig altijd nog het bootlegcircuit om op terug te vallen !

Deze is officieel (zonder toestemming) op de markt:

Klinkt behoorlijk...

freakey schreef:
Deze is officieel (zonder toestemming) op de markt:

Amazon.com: Dust Sucker +7: Captain Beefheart: Music

Klinkt behoorlijk...

Op de door mij in mijn vorige post genoemde website zijn ze anders vrij kritisch over Dust Sucker...

This is a difficult one! Widely bootlegged this amazing album is long overdue a legit release, but is this it?

The understanding amongst fans was that the rights to this album were/are held by the Zappa Family Trust but there is no mention of them anywhere on this cd. The company releasing Dust Sucker give a lengthy explanation about how they came to have the tapes.

In short they claim that the late Roger Eagle (legendary Liverpool figure and promoter of many Beefheart UK concerts) was given a tape of Bat Chain Puller by Don himself with permission to release it. (In fact, it seems to be saying that these are demos/early versions of the tracks that would be recorded for the album).

Maar mag ik aannemen dat jij Dust Sucker dus in je bezit hebt Freakey ?
Zo ja, wat denk je ervan ? De moeite waard om eens in mijn bezit te krijgen ?

avatar van freakey
Ik vind het in elk geval wel de moeite waard, al was het maar uit historisch perspectief....

....let wel, ik luister nog steeds liever naar deze Shiny Beast!!

Er staan echter wel een paar stukken op die behoorlijk afwijken en nummers die in andere vorm op andere platen terecht zijn gekomen... en omdat er niet zoveel interessant onuitgebracht werk van The Captain bestaat is dit wel erg gaaf om in huis te hebben..

Maar da's mijn mening he

avatar van freakey
Ik heb hem toegevoegd, zonet goedgekeurd...

Captain Beefheart & The Magic Band - Dust Sucker (2008)

freakey schreef:
Ik heb hem toegevoegd, zonet goedgekeurd...

Captain Beefheart & The Magic Band - Dust Sucker (2008)

Okee, ik heb nu net Dust Sucker besteld samen met deze muzikale diamant...

Milestones
The Don Is Dead !!
Deze schijf gaat vandaag op de repeatstand als eerbetoon aan de meester.

avatar van noruas
wat een verademing na unconditionally guaranteed en bluejeans & moonbeams (ben even alles chronologisch aan het luisteren). niet zo goed als z'n beste werk (vooral de productie staat me niet helemaal aan) maar ik had bat chain puller (het nummer) toch niet graag willen missen.

Stijn_Slayer
Inderdaad een toegankelijker album van de kapitein, al komen de geflipte jazz invloeden er soms (gelukkig) ook door. Ik vind Unconditionally Guaranteed en Bluejeans & Moonbeams zo slecht nog niet, maar deze is natuurlijk wel wat beter. Beefheart's ware identiteit schemert hier weer meer door dan op zijn vorige twee albums.

avatar van Ataloona
1 van de beste albums van Beefheart, iets minder toegankelijk dan zijn 2 voorgangers en lekker ongrijpbaar. Bij vlagen weer geflipt en de kapitein gebruikt zijn ruige stem weer eens vooral om zijn verhalen te vertellen. (ipv te zingen zoals op de vorige 2 platen) Fijne plaat weer zoals gebruikelijk bij dit genie.

Ataloona schreef:

En dan heb je de originele versie uit 1976 nog niet eens gehoord !!!
Dit is eigenlijk een remake van dat album en het origineel ligt nog in de kluizen van de familie Zappa.

Lang verhaal, wat eigenlijk een aantal berichten hierboven al besproken is in de discussie tussen Freakey en mij.

Die zal ik dan eens proberen

Ataloona schreef:
Die zal ik dan eens proberen

Zeker doen... is hier nog verkrijgbaar:
CAPTAIN BEEFHEART - DUST SUCKER -- Sounds Poptotaalzaak Venlo - sounds-venlo.nl

Ik begin eerst met TMR en SaM aanschaffen

avatar van freakey
Trout Mask Replica is wel zware kost he, geniaal... maar zware kost....