Jonny Greenwood - There Will Be Blood (2007)

Score
Label: Nonesuch

1. Open Spaces (4:00)
  2. Future Markets (2:44)
  3. Prospectors Arrive (4:40)
  4. Eat Him by His Own Light (3:36)
  5. Henry Plainview (4:14)
  6. There Will Be Blood (2:08)
  7. Oil (3:04)
  8. Proven Lands (4:49)
  9. HW / Hope of New Fields (2:29)
  10. Stranded the Line (2:20)
  11. Prospectors Quartet (2:56)
avatar van xalibertofislak
Ben hier erg benieuwd naar, zowel naar de muziek als naar de film. Voor de trailer, klik hier

avatar van swoon
wat een prachtige hoes! Wordt een topfilm en score, vermoed ik.

EVANSHEWSON
In tijden waar steeds minder aandacht aan het ontwerpen van mooie hoezen wordt geschonken, is dit een geschenk uit de hemel.

Nu nog de muziek, natuurlijk, daarvan heb ik niet het minste vermoeden, hoe of die klinkt, maar de hoes is meesterlijk mooi, bravo!

Hij is gelekt

(verwijderd)
En wat een score het is. Een zeer goede filmscore, voor een tevens zeer veelbelovende film!

avatar van Kaaasgaaf
De tracklist die hier staat klopt niet.
Het nummer Smear staat er niet op en het telt 11 tracks.
Ik heb hem nu 2x in z'n geheel beluistert en moet zeggen dat het enerzijds indrukwekkend mooi is zoals verwacht, maar anderzijds denk ik 'minder opzichzelf staand' dan het geniale Bodysong, dat natuurlijk ook een soundtrack was, maar diverser en experimenteler. Dit is gewoon hele mooie filmmuziek, die waarschijnlijk meer met je doet als je de film hebt gezien en je dus de beelden erbij voor je ziet. De tijd zal het uitwijzen...

khonnor
hoge score van mij voor dit plaatje

een prachtige op zichzelf staande plaat. short n sweet.

avatar van John Doe
Eén van de redenen dat ik tijdens de film ben weggelopen is deze score. Op zichzelf staan is het misschien nog wat. Maar zo opgedrongen, 'alsof' een band tijdens de film aan het spelen is, hoef ik het niet.

avatar van BlueVelvet
Ik was 'stunned' toen ik opeens het nummer Fratres van Arvo Part hoorde, in een andere uitvoering.
Weet iemand welke track dat is? Of zie (hoor) ik spoken?

avatar van jtsterkenburg
Klopt! Ik viel ook bijna van m'n stoel toen ik het hoorde. Een van mijn favoriete klassieke stukken. Maar bij mij staat ie niet op de score.

De rest van de score is overigens ook briljant. Hele donkere beklemmende sfeer. Wel grappig dat dit door een radiohead-lid is gecomponeerd.

avatar van BlueVelvet
jtsterkenburg schreef:
De rest van de score is overigens ook briljant. Hele donkere beklemmende sfeer.
Nou, ook... Ik vond die uitvoering van Fratres niet erg geslaagd moet ik zeggen.

avatar van OldRottenhat
Interessant werkje van Jonny Greenwood! Lijkt me alleen niet veel aan voor mensen die de film niet kennen. Favoriet van mij is het Henry Plainview, dit nummer is bijna eng, zo'n beklemmend sfeertje heeft het!

Toch jammer... Heb 'm vandaag voor het eerst beluisterd en het viel me op dat dat ene nummer er niet op staat, als de vader zijn zoontje redt als de oliebron in de fik vliegt. Het begint met een geklikklak, waarna er getoktok wordt toegevoegd, waarna er een geklukkuk klinkt, enz. ( ) Dat vond ik onder het bekijken van de film juist zó'n goed nummer! Helaas, al klinkt de rest ook zeker niet slecht.

Karl schreef:
Toch jammer... Heb 'm vandaag voor het eerst beluisterd en het viel me op dat dat ene nummer er niet op staat.

die was volgens mij van 'Bodysong', een andere film waar Jonny Greenwood de score voor heeft gemaakt!

avatar van rien
Karl schreef:

Die staat idd op "Bodysong".

Ik zal eens kijken of ik die ergens vandaan weet te plukken, dan

JustaRascal
Huh? Heeft hij de soundtrack een van mijn favoriete films gedaan? Wauw.

avatar van cd-me
Volgens mij is die hoge toon die af en toe terugkomt. Dezelfde als die bij: The Dark Knight. Wel goede muziek bij een goede film.

Harco
Proven Lands.

avatar van jtsterkenburg
Heb een Hommage aan de Hollandse Wipmolen gemaakt met Prospektors Arrive als soundtrack. Andere koek als de film, maar de muziek paste er gewoon perfect bij:

MUZIEKTELEVISIE - Hommage aan de Wipmolen (HD)

Jonny Greenwoods soundtrack voor There Will Be Blood klinkt als een vlieg die constant rond je oor blijft zoemen - om vervolgens in je oor te kruipen en in je hoofd te gaan zoemen. Het is ontzettend zenuwachtig (Future Markets), vaak onheilspellend (Henry Plainview) en soms is het een stel zigeuners die aan de straatkant muziek staan te maken (Eat Him By His Own Light), maar door niemand lijken te worden gewaardeerd. Niet gek ook: het atonale karakter van de muziek zal niet iedereen kunnen smaken. Toch is de muziek die hier uit een stel violen wordt getoverd ontzettend mooi, voor diegenen die gewillig zijn door te blijven luisteren. En voor hen die dat niet willen, is er nog altijd het best wel toegankelijke en mooi droevige Prospectors Arrive. Als iemand nog tips heeft voor soortgelijke muziek, dan hoor ik het graag

Omdat het festival altijd beetje langs de gemiddelde popliefhebber heen gaat, plaats ik het hier maar even, want het is in mijn ogen best de moeite waard.
Op 16 juni vindt ter gelegenheid van het Holland Festival de Wereldpremière plaats van de There Will Be Blood Suite in Amsterdam. Het Amsterdam Sinfonietta zal het werk spelen. Bij het zelfde concert spelen de broertjes Dessner (van The National) ook nog eigen klassieke werken met het orkest.
Op de site van het festival kun je kaarten kopen, en is meer informatie te vinden.

Arbeidsdeskundige
Dit is een overdonderende score bij een beklemmende film.