Redbone - Already Here (1972)

Label: Epic

1. Fais-Do (2:36)
  2. Motivation (2:13)
  3. Power (Prelude to a Means) (4:29)
  4. Speakeasy (3:50)
  5. Condition Your Condition (2:51)
  6. Where Is Your Heart (3:05)
  7. Good Enough for Jesus (2:36)
  8. Poison Ivy (3:00)
  9. Already Here (Brujo) (9:21)
avatar van musician
Dat hier nu nog nooit iemand een bericht bij heeft geschreven.
De hoes was voor mij altijd al een buitengewoon intrigerende maar pas nu heb ik eindelijk eens het bijbehorende album voor het eerst gehoord.

De band en veel nummers zijn uiteraard bekend, maar Already Here was een slecht album om aan te komen, anders dan tegen veel te veel geld.
Daar is recent verandering in gekomen, Already Here is met Wovoka (1973) en Beaded dreams through turqoise eyes (1974) in één dubbelalbum gezet. Digitaal geremasterd en tegen een schappelijke prijs.

Redbone is een hele oude band waar oude mumeërs alleen maar hele oude herinneringen kunnen hebben. Na 1975, na een vijftal jaar hits en hitjes, verdween de band volledig uit beeld (uit elkaar in 1977).
De originele leden Lolly Vegas en Tony Bellamy zijn allang overleden.

Dat leidt tot een nogal verwrongen beeldvorming: vier stoere en beschilderde indianen, die nooit meer zijn veranderd, terwijl er feitelijk in 2017 nog maar 1 oude actieve krijger is terug te vinden.

Voor mijn gevoel dient de muziek bij Redbone altijd een afgewogen combinatie te zijn, van (soft-)rock, (religieuze) native invloeden, wat latin, cajun en zelfs orchestrale bijdragen.

Maar dat heb je natuurlijk in soorten en maten en het één is beter dan het andere. Het geheel zou je het idee van een modern Indiaans concert moeten geven, mooi ergens op de plains van de VS.

Het voorgaande album Message from a drum (1971) had meer native invloeden en voldoet wellicht beter aan die gedachte.
Toch zijn de songs op Already here niet slecht en valt er ook niet aan te twijfelen welke band hier speelt.

Fais-do een bekende en stuwende opener. De funk in Condition your Condition zorgt er voor dat de aandacht er bij blijft. Maar er zijn ook gewoon mooie songs als Where is your heart. Een zeer sterk en opvallend epos met de titelsong, een lange jam met psychedelische toevoegingen. Alleen Good enough for Jesus is een skipmoment.

We were all wounded at Wounded Knee, Redbone's grootste kraker in Nederland ooit (1973) was een losse single, valt chronologisch precies tussen dit album en Wovoka. Hoewel het nogal een misser was dat het nummer nooit officieel op een album is verschenen, heeft de nieuwe digitale remaster de klassieker nu toegevoegd aan Wovoka.