Robert Johnson - The Complete Recordings (1990)

Blues
Label: CBS

1. Kindhearted Woman Blues (2:49)
  2. Kindhearted Woman Blues [Alternate Take] (2:31)
  3. I Believe I'll Dust My Broom (2:56)
  4. Sweet Home Chicago (2:59)
  5. Rambling on My Mind (2:51)
  6. Rambling on My Mind [Alternate Take] (2:20)
  7. When You Got a Good Friend (2:37)
  8. When You Got a Good Friend [Alternate Take] (2:50)
  9. Come on in My Kitchen (2:47)
  10. Come on in My Kitchen [Alternate Take] (2:35)
  11. Terraplane Blues (3:00)
  12. Phonograph Blues (2:37)
  13. Phonograph Blues [Alternate Take] (2:32)
  14. 32-20 Blues (2:51)
  15. They're Red Hot (2:56)
  16. Dead Shrimp Blues (2:30)
  17. Cross Road Blues (2:39)
  18. Cross Road Blues [Alternate Take] (2:29)
  19. Walking Blues (2:28)
  20. Last Fair Deal Gone Down (2:39)
  21. Preaching Blues (Up Jumped the Devil) (2:50)
  22. If I Had Possession Over Judgment Day (2:34)
  23. Stones in My Passway (2:27)
  24. I'm a Steady Rollin' Man (2:35)
  25. From Four Till Late (2:23)
  26. Hellhound on My Trail (2:35)
  27. Little Queen of Spades (2:11)
  28. Little Queen of Spades [Alternate Take] (2:15)
  29. Malted Milk (2:17)
  30. Drunken Hearted Man (2:24)
  31. Drunken Hearted Man [Alternate Take] (2:19)
  32. Me and the Devil Blues (2:37)
  33. Me and the Devil Blues [Alternate Take] (2:29)
  34. Stop Breakin' Down Blues (2:16)
  35. Stop Breakin' Down Blues [Alternate Take] (2:21)
  36. Traveling Riverside Blues (2:47)
  37. Honeymoon Blues (2:16)
  38. Love in Vain (2:28)
  39. Love in Vain [Alternate Take] (2:19)
  40. Milkcow's Calf Blues (2:14)
  41. Milkcow's Calf Blues [Alternate Take] (2:20)
avatar van sq
sq
Zo. Staat-ie er eindelijk op in al zijn glorie. Ik heb m ook 'in het echt'. Dan zijn het dus 2 CD's, samen in zo'n lange doos, die nergens in je platenkast past. Maar wel heerlijk om te hebben. Is een van de weinige 'moet je eigenlijk wel hebben' albums die ik om die reden heb gekocht die ik ook echt heel mooi vind.

Voor wie dit niet kent. Vind je de Blues Brothers al weer iets van lang geleden? Luister eens naar nummer 4 en hoor hoe het klonk in de jaren 30! Wat zijn we toch een luxekinderen dat we dit allemaal mogen horen.

avatar van dudehere
Robert Johnson, die naam hoorde ik een paar keer langskomen. Onder andere Bob Dylan noemde zijn naam als invloed. In de film ‘Oh brother where art thou’ zat zijn verhaal in verwerkt. Ziel verkopen aan de duivel, van groot belang voor de bluesmuziek. Genoeg om mijn aandacht te wekken.

Het is eigenlijk maar een mysterieus verhaal. Hij heeft maar een stuk of 20 nummers achtergelaten opgenomen in 2 sessies. één in 1936 en één in 1937. Toen heeft de jaloerse echtgenoot van één van zijn scharrels hem vergiftigde whisky gegeven. Dit overleefde hij net, maar hij werd getroffen door een fatale longontsteking. Hij werd maar 27. En dan al die mythevorming over het pact van de duivel.

Dit alles is natuurlijk erg interessant. Maar gaat totaal niet over de muziek. Terwijl die misschien nog wel meer de moeite waard is . Je hoort een man gitaarspelen en zingen. Waarschijnlijk op de manier zoals hij altijd al deed, maar nu stond er ergens een microfoon in de buurt. Geen studiotijd, nummers schrijven, overdubs. Nee deze man had net zo goed onder een boom kunnen zitten, in een nachtclub of op zijn veranda.

Hij zingt gejaagde maar spirituele liedjes. Over de duivel, overspel, lust. Begeleid zichzelf met zelfverzonnen- maar nog vaker met overbekende bluesakkoorden op een acoustische gitaar. Maar doet dit alles met zo’n overgave en energie.

En ondertussen zweven mijn gedachten dan tussen de plantages van Mississippi door, ergens jaren 30. En zie ik het allemaal levendig voor me. Als je dat voor elkaar kunt krijgen met je muziek, is dat grote klasse.

Waarom dan maar een 4*. Tja dit album is het complete werk van Robert Johnson. Veel nummers heeft hij 2 keer in zijn leven opgenomen. En in plaats van de plaat in die 2 sessies te verdelen. Hebben ze telkens 2 dezelfde nummers achter elkaar gezet. Dit verhoogd het luisterplezier niet.

Beter kun je het album ‘King of the Delta Blues’ halen. Daar staan zijn beste nummers op. Of je moet graag compleet willen zijn, zoals ik destijds. En natuurlijk voor de mooie box-uitvoering sq .

avatar van Oldfart
Dus dit is echt alles wat er is;
zeer bijzonder dat aan de hand van die slechts 20 songs een mythe kan ontstaan.
Ik zie alleen dat dit album van 1990 is, dat zal lastig worden die nog te bemachtigen, zeker hier in 't Drentse.

avatar van sq
sq
Te bestellen bij amazon toch? De goedkoopste aanbieding heb je al voor 13 dollar (+5 dollar verzendkosten). 14 euro.

avatar van luc011190
Ik heb hem vanochtend in de platenkast gevonden, en ga hem eens aan een grondige luisterbeurt onderwerpen

avatar van Dridge
Dit album is een klassieker met een verdiende hoge waardering en mag natuurlijk in geen één blues collectie ontbreken maar het is geen album dat echt lekker wegluistert , met slechts gitaar en zang en daarbij een nogal beroerde opnamekwaliteit maakt het moeilijk alle 20 nummers in één zit te luisteren.

nanneb
absolute klassieker!! dit is echte ouderwetse blues zoals blues hoort te zijn!
ideaal trouwens dat al zijn nummers mooi op een dubbel cd staan

5*****

Social_Mask
Tot nu toe klinkt alles het zelfde, maar zijn stem heeft héél wat. Mooie stem.

avatar van Woody
Mijn mooiste aanwinst wat ik over heb gehouden aan het north sea jazz festival afgelopen weekend. Ik kreeg hem daar aangeraden door een enthousiaste verkoper. En mijn God wat is dit mooi zeg. Prachtig hoe je dat soort oude opnames op je luxe stereo kan horen.

Als je deze cd opzet zie hem bij wijze van spreken nog op het korenveld staan. Alles is zo verschrikkelijk echt en puur. Ik vindt dit een hele ontdekking.

Toch mooi dat een jongen zwaar moe van 3 dag north sea jazz nog om 2 uur s'nachts geraakt kan worden door een album wat al minstens 70 jaar geleden is opgenomen. Ik ga nog even niet slapen, maar genieten van deze man.

EVANSHEWSON
Dridge schreef:

Ik heb hem ook, méér voor de historische waarde ervan dan om hem vaak te beluisteren. Wel leuk als je moderne uitvoeringen van zijn nummers hoort, dat je effe naar het origineel kunt teruggrijpen, maar ik vind het ook geen plaat om in één ruk uit te luisteren, dat lukt me ook niet.

Ga hem niet quoteren, is historisch zéér belangrijk, maar daarom hoor ik deze plaat nog niet echt graag.

Harald
Mischien die Bluesplaat ueberhaupt!

Jammer dat ik alleen voor 9 favoriete tracks mag selecteeren en niet 41

That's the Blues, man!

avatar van Toon1
Ik begin die oude blues steeds meer en meer te ontdekken. Na Blind Lemon Jefferson en Howlin' Wolf nu dus Robert Johnson, en het bevalt me meer dan prima! Zoals Evanshewson zegt; het is moeilijk om deze plaat in één keer uit te luisteren, maar het is wel fascinerende muziek. Bij voorkeur om te draaien in de late uurtjes .

avatar van Motorhead
Is er niet iemand die zijn nummers niet heeft eruitgebracht (gecoverd ) met betere zang en opnamekwaliteit, want de nummers vind ik wel mooi maar de zang en kwaliteit echt niet ??

avatar van Motorhead
ow heb ze al van Eric clapton vind ik veel beter klinken

avatar van marco straaten
Dit is inderdaad onvervalste blues; zo hoort blues te zijn!!
helaas te kort geleefd, maar wat een erfenis achtergelaten.
Chapeau!!

Social_Mask
Het album is iets te lang voor mij. Fijne stem, maar na een tijdje wordt 't iets te veel. Ik kom voor nu dan ook niet verder dan 3*. Wel moet ik zeggen dat als ik even een nr opzet, dat t dan wel goed klinkt. Maar achterelkaar..nee, nog niet.

avatar van misja82
nou, weer een gouden tip. was vergeten dat dit ook bestaat. samen met skip james parels in het bluesgenre.

Ik heb de dubbel cd gekocht voor 12,90 Best wel goede kwaliteit, had het veel erger verwacht.

Misschien leuk om eens stil te staan bij de prachtige uitspraken hier op de achterkant:

''You want to know how good the blues can get? Well this is it.'' - Keith Richards

''He is the most important artist in the blues...all blues seem to revolve around Robert Johnson.'' - Keb' Mo'

''...I have never found anything more deeply soulful than Robert Johnson.'' - Eric Clapton

''He had such an old soul for someone so young.'' - Robert Cray

Het leuke is dat er ook eigenlijk niks tegen deze uitspraken in valt te brengen. Geweldige artiest!

avatar van henksluis
Ik heb de korte uitvoering (1 CD, 18 tracks, zelfde cover Titel Cross Road Blues) In feite lang genoeg omdat je de dubbele versies dan niet hebt

Is dit album niet compleet onbeluisterbaar, met al die dubbele nummers? Ik bedoel, als ze die alternatieve versies nou gescheiden op twee CD's hadden geplaatst zou ik misschien wel in de verleiding komen om 'm te kopen (ik ken een stuk of twee, drie nummers van Robert Johnson, die zeker niet slecht klinken), maar nu...

Daar heb je gelijk in Karl. Het verschil tussen de verschillende takes valt nu wel beter op, maar het luistert niet fijn weg nee. We hebben natuurlijk de beschikking over een skipknop, dus ja...

Een andere optie is om een verzamelcd van Robert Johnson te halen. Alleen is het natuurlijk ook wel weer leuk om al z'n werk te hebben, zeker omdat deze maar iets van 3 euro meer kost.

Dat zorgt dan ook voor de twijfel: in één klap alles van de beste man hebben in een versie waarin ik constant moet skippen, of een gedeelte van zijn werk kopen die wel goed te beluisteren valt? Voor het verschil in prijs hoef je het in ieder geval niet te laten, nee...

Nou, dat wordt dus heel lang niks doen, om 'm vervolgens een keertje mee te nemen als ik 'm toevallig zie

avatar van Von Helsing
Je krijgt bij deze cd niet alleen al zijn werk maar ook een mooi boekje waarin over zijn leven wordt verteld, aangevuld met foto's.

avatar van jeroenheinz
Ik heb een andere uitvoering van dit album. Ook een 2cd uitvoering met alle nummers die op deze dubbelaar staan, maar het voordeel is dat dezelfde nummers niet op dezelfde cd staan maar op verschillende.. Dus dat zou voor jou wel handig zijn Karl . Naam van het album is Robert Johnson - The high price of soul, The primo collection 2cd set.

Die klinkt inderdaad niet slecht, moet ik zeggen. Ik zal mijn ogen open houden, de volgende keer als ik eens in een platenzaak ben

avatar van jeroenheinz
Moet je zeker doen, weet alleen niet zeker of ik hem via internet heb gekocht of ook in een platenzaak ben tegengekomen. Ach, je merkt het vanzelf wel

Kingsnake
Het is altijd weer lachen met die vent.

Ik weet niet hoe veel van deze verzamelaars er uit uiteindelijk zijn uitgegeven en welke ik precies heb (een dubbelaar).
Maar als deze 41 tracks het uiteindelijke (definitieve) aantal is, gellof ik dat best.

De man kreeg één keer de kans wat opnamen te maken, en ging toen dood, omdat iemand het nodig vond hem neer te steken (iets met aan iemand anders zn vrouw zitten, ozo).

De hoes laat ook gelijk de enige foto zien die er van man is.

Éen van de godfathers van de blues en elke song die hier op staat is uitgemolken, gecovered, noem maar op door quadraziljoen artiesten.

Lekkere songs, lekker geluid en fijne stem, van deze man, die schijnbaar zijn ziel aan de duivel had verkocht (crossroads).

En verder is er niets bekend van deze schimmige bluesvent.

avatar van Hendrix4live
Deze hoort zeker dik in de top 10 lijst van alle blues albums. In iedergeval één van Johnson.
Zeer bijzonder gitaarspel en een prachtige stem. Qualiteit laat ik achter me omdat het er juist bij hoort. Dit maakt een echte blues-cd compleet. Alleen gitaar en zang. In iedergeval wel bij Delta-blues .

Social_Mask
Ik weet niet precies hoe het komt, maar als ik iets van Robert Johnson heb opgezet lijkt alles wat ik daarvoor kende en daarna zal kennen opeens enorm overbodig. Wat een adembenemend mooie muziek is dit toch jongens...

Social_Mask
Sin was the cause of it all, zingt Robert Johnson in Drunken Hearted Man.
Het resultaat is deze muziek.

Verklaar mij voor gek, maar ik stel voor om collectief in opstand te komen tegen God. Let us all be sinners.