wizard schreef:
Waar ik de debuutplaat van Kraftwerk na een paar keer luisteren goed kon waarderen, lukt het me bij Kraftwerk 2 maar niet om hier veel boeiends in te horen.
Een nummer als Kling Klang vind ik niet heel gestructureerd klinken. Vooral als lekker knoeien met apparatuur in de studio, en ondertussen een opnameband mee laten lopen. Het nummer heeft een paar stukjes die ik wel de moeite waard vind, en waarin ik ook wel wat opbouw hoor, maar na 17 minuten blijft ik toch wat teleurgesteld achter.
Nummers als Atem en Strom, maar ook Wellenlange en Harmonika komen op mij vooral over als ruwe, maar te lange, uitwerkingen van op zich goede ideeën. In Spule 4 gebeurt eigenlijk niks, maar het nummer deed me een beetje denken aan Black Sabbath’s FX (van Vol 4). Op dat nummer strijkt Tony Iommi met een stuk metaal over zijn gitaarsnaren, waarna er veel effecten over de resulterende geluiden zijn gelegde.
Als geheel vind ik Kraftwerk 2 veel gefragmenteerder en (daardoor) minder spannend klinken dan Kraftwerk’s debuutalbum. Ik kan me wel voorstellen dat de band hier later niet zoveel aandacht meer op heeft willen vestigen.
2.0*
Mijn waardering is wat hoger, maar ik kan me hier grotendeels in vinden. Voor mij ook een stukje minder spannend dan het eerste pionnenalbum, maar nog steeds leuk om af en toe eens op te zetten.