Autechre - Quaristice (2008)

Electronic

22. Altichyre * (1:43)
  23. The PlcLCpC * (9:18)
  24. I O (Mons) * (7:52)
  25. Phylopn * (2:40)
  26. Perlence Range3 * (7:37)
  27. SonDEre-ix * (3:27)
  28. Tankraken * (5:28)
  29. Fol4 * (11:41)
  30. 90101-61-01 * (5:10)
  31. Chenc9-x * (8:28)
  32. Nofour * (4:24)
avatar van dix
dix
Daar hoef je niet aan te twijfelen.
Autechre speelt altijd in het donker ... je zult ze dus sowieso niet zien.

Sietse
@ meanrat: Confield Techno en harde beats? Heb ik nu gewoon echt iets gemist, of is dat gewoon de meest abstracte en minst dansbare plaat die ze ooit hebben gemaakt? Kan aan mij liggen...

avatar van Strangeways
De meest abstracte vind ik Draft 7.30, maar dat dansbare jasje heb ik in Confield inderdaad ook nog niet ontdekt. Ik zag dat meanrat op een andere site Draft 7.30 zelfs omschreef als mainstream en op de dansvloer gericht. Huh?

Ik vind Quaristice vooralsnog redelijk goed, geen topper in hun oeuvre. De tracks zijn te kort om volledig in het album op te kunnen gaan, elke anderhalve minuut start men iets nieuws. Het zijn tientallen schetsen die aan elkaar vast zijn gemaakt, met de nodige interessante ideetjes maar te weinig structuur en diepgang. Ten tijde van Chiastic Slide hadden ze ook een heleboel ideeën, maar ze maakten een keuze en werkten die stukjes vervolgens verder uit tot een geweldig samenhangend geheel. Dit voelt voor mij toch meer aan als een allegaartje. Hopelijk groeit mijn waardering nog, op dit moment geef ik 3,5*.

avatar van aphexfreak
Heerlijk om weer eens een echt goede Autechre plaat te kunnen luisteren, althans de heren lijken weer op de goede weg te zijn!
In tegenstelling tot Untilted die mij totaal niet kon boeien vanwege het ontzettende kale landschap wat mij werd voorgeschoteld is dit weer gewoon ouderwets genieten.
Ik hoor weer melodieen en prachtige waves en ik ontdek weer echt mooie ritmes in het geheel.
Lang geleden deed Autechre dat ook al eens maar ze leken de laatste paar albums een beetje aan overkill te lijden, of beter gezegd ''underkill''
Geef mij maar gewoon de niet zo unieke en niet eeuwig evoluerende Autechre, die waardeer ik een stuk beter.
Geweldig om weer eens een echt lekker ratelend EN mooi album te horen.

Favorieten zijn ''The Pic'', ''Altibzz'' en ''Simmm''.
Vooral die intro van Simmm ook, prachtig...

Over dat dansbare gehalte...
Confield had nog goede nummers en dat waren nou net de minst dansbare nummers, hoewel Pen Expers ook enorm goed is. En ja, de rest is ook niet echt dansbaar. Het ligt vast aan mijn 'getrainde' oren. De sound van Autechre was gewoon niet experimenteel genoeg voor mij. Koude geluiden die me niet konden boeien, en dan wil ik het nogal gauw scharen onder 'dansbaar' of misschien beter gezegd 'mainstream'. Iedereen kan ondansbare muziek maken. Maar als de geluiden niet origineel of boeiend zijn, dan is die hele ruimte van geluiden behoorlijk saai om in te vertoeven.

Misschien is dat de betere beschrijving van de periode Confield - Untiltted. Hoewel ik vooral Untilted wel érg dansbaar vind. Natuurlijk valt er veel ook niet te bedansen, maar ga eens luisteren naar het eerste deel van track 1, dan vind ik persoonlijk dat dat wel een heel makkelijk te volgen ritme is. En ja, als je het hebt over hoe de beats klinken, dan vind ik dat inderdaad gewoon doodnormale techno beats. Het tweede deel van die track is inderdaad geheel anders, maar ook dat bezorgde me moeite. Het is zó anders dat het net twee verschillende tracks zijn. En al zou het wel passen, ook het tweede deel kon me qua sound totaal niet boeien als het inderdaad als geheel nieuwe track op de cd zou staan.

En nu met Quaristice...ook hier bestaan vele tracks uit twee verschillende delen, maar gek genoeg weet Autechre hier mij met hun sound enorm te boeien. Er is ineens een sfeer in hun muziek die me enorm trekt. Een sfeer die een verhaal lijkt te ontpoppen of in ieder geval een hele goeie overgang weet te bewerkstelligen. Warme donkere beats die geen structuur lijken te hebben. Begeleid door klikjes en schraapjes die op kleine wezens lijken die niet tegen het licht kunnen en in donkere vochtige ruimtes leven. De klikgeluiden is hun middel voor communicatie in een ruimte waar je als mens geen hand voor ogen ziet. Volgens mij heb ik het hier dus over 'Steels'.

Afijn, dansbaar of niet, de sound van Confield-Untilted was gewoon voor mij persoonlijk niet bijzonder en vandaar mijn benaming "mainstream". Dat is het dan wel niet, maar in vergelijking met ander werk van Autechre vind ik dat ze in deze periode het behoorlijk hebben laten afweten. Maar ik ben blij dat ze weer helemaal terug zijn.

avatar van pulpjannis
Ik vind dit album erg goed en confield, draft en untitled ook, ik denk zelfs dat ik het oudere werk iets minder vind, er valt minder in te ontdekken dan in het nieuwere. Maar ik vind het oude autechre werk ook zeer goed, alleen het nieuwe net iets beter.

tuktak
Wnsn is echt een hele dikke track. goede plaat sowieso dit van autechre. meer van dit moois is altijd welkom. wel veel aphex twin invloeden, maargoed dat is niet de eerste de beste om mee vergeleken te worden, dus het is ze vergeven.

avatar van gherdt
Eindelijk is ie op m´n computer geland. Mijn nieuwsgierigheid werd even behoorlijk op de proef gesteld! En dat terwijl ik met de Autechre van zeg maar de laatste 3 platen nog weinig heb. Confield en Untilted zijn me toch net te inwendig gefreakt. Maar misschien ga ik mijn moment met Autechre anno nu nog bereiken. Aan hun liveshows ligt het in ieder geval niet! 6 maart gelukkig weer aanwezig. Licht uit en bliepen en drillen maar! Er zijn ergere manier om een nieuw levensjaar mee in te luiden.....
Quaristice klinkt tot nu erg fragmentarisch en gefreakt. Ik heb nog weinig gevonden om me aan vast te grijpen......

avatar van pulpjannis
Vandaag aangeschaft op cd. Ga ik ook eens goed beluisteren, geluid zal beter zijn dan de mp3tjes denk ik.

avatar van John Doe
uiteraard. lekker volgestopt album dit trouwens

Bij het einde van Simm viel me op dat het einde wel mooi geloopt kan worden en dat heb ik net ook maar eens gedaan. Hier is het resultaat voor de ambient freaks. Lekker zware, dichte atmosfeer.

thejazzscène
Ja, ik ga me het album ook aanschaffen. Ben benieuwd naar het concert dit weekend. SND komt ook blijkbaar. Dat einde van Simm is wel erg knap, je moet het goed hard zetten en dan hoor je de lijnen over elkaar.

avatar van djarend
Klinkt inderdaad op MP3 voor geen meter, deze plaat, daarentegen op cd of lp prima te doen, zit ook zo volgepropt dat mp3 er een zooitje van maakt.

Domme uitspraak cq. troll en bijbehorende reacties verwijderd.

avatar van John Doe
De 2e disc van de limited special edition is nu te pindakazen. Dat is aan te raden gezien deze nergens meer te krijgen is en zal zijn sinds hij uitverkocht raakte (binnen een paar uur via internet).

Ik ben benieuwd, er staan toch weer een handvol erg lange tracks op. Het zijn als het goed is mixen van de nummers op dit album.

avatar van Goodfella
Wat is dit album eigenlijk vlák vergeleken met het vol-ko-men briljante optreden in de Melkweg van donderdag. Zelden zulke hallucinerend gelaagde, mindfuckende electronica gehoord. 5* en top-10 materiaal als dat ooit op cd verschijnt.

En met Chris Clark als bruisend toetje was 't sowieso een avond om niet te vergeten

thejazzscène
Insgelijks voor set in Antwerpen. Puur gelaagde jamsessies.

avatar van John Doe
Zeer leuke 2e CD. Volgt de lijn van de eerst met een ambient opener en sluiter en tussenliggend veelal lange versies waarvan ge-edit'te stukjes op de standaardeditie staan. De lange versies hebben echt een ontzettende meerwaarde. Sowieso is de lengte handig om in een nummer te komen. Jesus wat lekker, vooral nu ik het nog eens voor de tweede keer (hard!) achtereenvolgens opgooi. Nogal een meditatief sfeertje hebben de meeste nummers in de donkere galm ondanks dat ze wild zijn. Prachtig materiaal... Hoor die allerlaatste noot bijvoorbeeld in Nofour, je kunt 'm zo ver horen wegsterven, en de galm ervan nog een aardige tijd horen nadat 'ie 'weg is'. Een uitnodiging om mee te gaan met het geluid en dat is wat je bij dit soort muziek naar vermogen zou mogen doen.

Live waren ze inderdaad weer erg tof en anders, hoewel natuurlijk zeker henzelf.

avatar van Tegid.mzk
Ja... Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik van deze cd moet vinden. Het begin en het einde vind ik wel mooi, tussendoor komen er zeker pakkende stukjes, maar het is me wel erg veel gekraak en gedoe. Ik ben dit gaan luisteren door Radiohead; Kid A en Amnesiac vind ik echt heel goed. Zal het kwartje bij dit album nog gaan vallen? Ik heb 'm nog maar drie keer helemaal geluisterd.

Is er nog hoop voor mij?

avatar van John Doe
ja zeker, maar forceer het niet. Het is altijd even flink wennen met een afwijkende benadering. Later blijken vaak juist de beste dingen afwijkend te zijn. Luister ook eens LP5, de favoriet van Tom Yorke destijds, met erg genietbare melancholische tracks als deze. Of probeer natuurlijk hun eerste.

thejazzscène
Ja, die LP 5 is erg leuk album en een goed begin lijkt me. De discografie van Autechre zou je ook moeten zien als één evolutie waarin soms wel een revolutie tussenzit. Hoe meer AE vordert hoe complexer en abstracter alles is wordt (maar er is ook een grens dat je niet meer verder kunt). De kunst zit hem erin de abstractie te doorprikken. Dit door de plaat te vatten en dus veel beluisteren.

avatar van Tegid.mzk
Bedankt! Is inderdaad een mooi nummer. Misschien moet ik die ook maar eens kopen dan. Volgens mij zijn die platen alleen niet echt vaak te krijgen in de cd-winkels of je moet ze weer bestellen. Via internet is makkelijker.
Maar goed, ik zal wel laten weten wat ik over een tijdje van dit album denk, want op één of andere manier blijft het wel aantrekkelijk om 'm weer eens op te zetten.:)

avatar van mkrake
PlyPhon, wat een track zeg, gevoel dat ik het huis zowat opblaas!!!

Deze plaat nu HARD opstaan (sorry buren!!!) maar dan is het toch zeer indrukwekkend hoor!!!

avatar van Shinobi
Via de Luisterpaal beluisterd en op het eerste gehoor best een raar album. Maar er zitten zeker wel wat goede dingen op, ik zal 'm zeker nog vaker beluisteren. Aangezien dit een album is waarin je op het eerste gehoor maar een fractie hoort van wat er nog allemaal verwerkt is hierin.

Ik geef 'm vooralsnog 3, 5 sterren.

avatar van eviljoke
90101-5l-l
Heel even dacht ik dat het bovenstaande nummer van aphex twin was.

Voor de rest: een zeer wisselvallig album.

avatar van Urbanoetang
djarend schreef:

Vandaar

avatar van L_T_B
Berichten verplaatst naar Autechre

Inderdaad èrg gaaf, dat kan zich meten met de Gantz Graf video als je 't mij vraagt (en het gaat hier nota bene om een onofficiële video). Knap werk dit.
Overigens komt het net als bij Gantz Graf wel alleen tot z'n recht in hoge kwaliteit.

EDIT: En ik zie nu dat ik nog niet eens een cijfer voor dit album heb gegeven. Ik zet in op 4* met kans op verhoging (zoals dat bij mij meestal gaat met Autechre albums).

avatar van bas
bas

ja wow! Dat maakt zo'n nummer echt een stuk gaver! Als ze zo nou eens een heel album zouden maken!

thejazzscène
Langs de ene kant is het wel fijn en indrukwekkend om beeld te zien veranderen op het geluid maar langs de andere kant ga je je fantasierijk vermogen aanpassen aan dat beeld. Hierdoor ga je altijd weer de link leggen met dat virtuele filmpje en het is soms juist veel leuker je eigen beelden eraan te koppelen.