Rowwen Hèze - Dageraad (2003)

Pop / Roots
Label: HKM

1. Geluksknikker (2:27)
  2. Gespeegeld in de Raam (3:05)
  3. Eiland in de Reagen (3:50)
  4. Vur de Kerk op 'T Plein (3:53)
  5. Dichtbeej (3:51)
  6. Soep van Gister (4:11)
  7. D.A.D.P.G.S. (2:34)
  8. Vlinder (3:50)
  9. Stewardess (3:02)
  10. Hond (3:38)
  11. Hoe Kan Dat Da (2:33)
  12. Proat Met Meej (3:31)
  13. Licht op de Lakes (3:19)
JonnieBrasco
Ik hoorde dit album 's ochtends eens live uitgevoerd worden bij 538 's ochtends, klonk zeer aardig! Terwijl ik me nooit verbonden voelde met deze groep. Misschien moet ik deze ouwe rakkers eens aan een extra zakcentje helpen door dit album aan te schaffen...

avatar van Jasper
Jack Poels is één van de beste tekstschrijvers die Nederland rijk is. Deze cd bevat een paar zeer mooie nummers. Ik vind Vlinder er bovenuit steken, tekstueel briljant (over de onopgeloste moord op Nicky Verstappen). Maar ook nummers als Eiland in de reagen, Proat Met Meej en Gespeegeld in de raam zijn zeer de moeite waard.

Er zit geen nummer bij wat ik niet mooi vind en dat komt nie vaak voor:P

avatar van Darkshines
Gespeegeld in de raam behoort tot een van mijn favoriete rowwenhéze nummers. Knap, dat ze na al die jaren toch steeds weer geweldige albums kunnen uitbrengen.
Ze blijven steeds even sterk.

Electro_
Deze band treed elke vier jaar op het Dorpsfeest in mijn dorp op (1000 inwoners). Lompe muziek.

Toine Rorije
Electro_ schreef:
Lompe muziek.

Wat ze live doen is niet echt verfijnd, maar deze cd is dan weer niet echt lomp, nee. Staan trouwens een paar best mooi nummers op.

Electro_
Als jij het zegt.

avatar van Tekh
ik vind het live ook wel gezellig biertje erbij en een beetje los gaan niks mis mee

Gespeegeld in de raam is mijn absolute favoriet op deze prachtige cd.
Voor dat nummer zou ik zelfs een videoclip kunnen maken.
Je ziet het namelijk precies voor je als je het nummer hoort!
Verder zijn bijna alle nummers gewoon goed.
Er staan slechts 2 iets mindere nummers op.
Zeer goed album!

ikkezelf schreef:
Gespeegeld in de raam is mijn absolute favoriet op deze prachtige cd.
Voor dat nummer zou ik zelfs een videoclip kunnen maken.
Je ziet het namelijk precies voor je als je het nummer hoort!
Verder zijn bijna alle nummers gewoon goed.
Er staan slechts 2 iets mindere nummers op.
Zeer goed album!

Er ís zelfs een soort van videoclip, die je kunt zien als Rowwen Heze in de tent optreed. Ik vind het een goed album, maar ik heb het al iets te vaak geluistert denk ik. Toch zeker een 4.0 waard.

aidoo
"Vlinder leet te sloape op de hei
enne lange druim di naam 'm meij"

Werelds nummer

DutchViking
Inderdaad, Vlinder is geniaal. Jack Poels bewijst eens te meer een uitstekende songwriter te zijn. Gespeegeld in de Raam, Soep van Gister (verzin 't maar eens, briljant in al z'n eenvoud), Eiland in de Reagen... De Peel in Brand... Stuk voor stuk prachtige nummers. Ik hoop de komende jaren nog veel van deze band te horen.

avatar van Metalhead99
Uitstekende cd, met als hoogtepunten Vlinder en Eiland in de Reagen. Dit laatste nummer is een erg mooi, langzaam, nummer.

avatar van discipline
Vlinder is idd echt een fantastisch mooi nr! Kippenvel!

avatar van spoiler
Ik heb niet veel met Rowwen Heze, maar dit vind ik toch een erg prettig plaatje. De feestnummers zijn een beetje naar de achtergrond geschoven en daar komen sfeervolle kleine liedjes voor terug.
Poels schrijft inderdaad mooie teksten.

Prima muziek, alleen Licht op de Lakes valt bijna niet te verteren. Een vertaling van Morning has broken, van Cat Stevens. Hadden ze beter niet op kunnen nemen. Van sommige liedjes moet je afblijven, zo ook van deze.

avatar van Pietro
Ik volg Rowwen Heze al sinds de jaren ’90 en ben met name te spreken over de eerste drie albums die zij hebben uitgebracht. Zondag in ’t Zuiden beschouw ik als het artistieke hoogtepunt van de band, omdat de karakteristieke stijl van de band daar in alle facetten het beste naar voren komt. Vrolijke composities worden daar prima afgewisseld met sfeervolle, rustige songs. De daaropvolgende plaat Water, Lucht & Liefde vond ik ook nog wel acceptabel, maar daarna ging de band voor mij een beetje de mist in met het album Vandaag waar ik het songmateriaal beduidend minder sterk vond dan wat ik van ze gewend was. Voor het eerst in de Rowwen Heze-historie skipte ik regelmatig nummers als ik naar dat album luisterde.

Deze Dageraad is weer een stap in de goede richting, waarbij enerzijds ruimte is voor ingetogen songs als het nostalgisch klinkende Eiland in de Reagen en Vlinder, een nummer opgedragen aan de vermoorde Nicky Verstappen. De eigen interpretatie van de Cat Stevens-klassieker Morning Has Broken (Licht op de Lakes) is echter niet aan mij besteed. Het is de band vergeven, want de rest van het songmateriaal is dik in orde.

Het leuke aan Dageraad is dat ik bij veel van de nummers een wat dromerig gevoel krijg. Niet alleen in het al genoemde Eiland in de Reagen, maar bijvoorbeeld ook in het sfeervolle Proat Met Meej en het sterke Gespeegeld in de Raam, waarop Jack Poels op geheel eigen wijze een bijzonder verhaal vertelt over een toevallige ontmoeting met een jongedame in de trein waarvan hij erg onder de indruk is. Poels bezit de kwaliteiten om authentieke verhalen over klein geluk en alledaagse dingen op bijzonder geslaagde wijze in de songs te verwerken. Dat komt op dit album mooi tot uiting. Gelukkig is er ook ruimte voor een minder serieuze toon, zoals in het grappige D.A.D.P.G.S. en de dijenkletser Soep van Gister.

En noem mij als Limburger maar gerust chauvinistisch, maar ik vind de Limburgse taal prima geschikt om deze songs te vertolken. In het Standaardnederlands zou ik ook wel op een ruime voldoende zijn uitgekomen, maar gevoelsmatig mis ik dan wel wat.

De albumtitel is overigens een mooi eerbetoon aan de geluidstechnicus Gé van den Donk die vlak voor de release overleed. Van den Donk had een eigen geluidsbedrijf met de naam Dageraad en werkte onder meer samen met Doe Maar.