Ohene - Inner City Soul (2006)

1 stem

Label: RAHM Nation

1. Hello Stranger (4:06)
  2. Apologize (3:53)
  3. Stupid Minded (4:32)
  4. Church Girl (5:21)
  5. Move (3:43)
  6. Silence the Visionary (Interlude) (0:40)
  7. They Killed Jesus (5:20)
  8. Those Who Have Not (4:21)
  9. Devils (3:57)
  10. My Piano (3:44)
  11. Kennedy (Interlude) (1:51)
  12. Say a Prayer (3:45)
  13. We the People (3:40)
  14. What Will It Take (3:57)
  15. Hello Stranger (3:4) (4:43)
avatar van jelmer19
Ohene zal voor velen in Nederland maar ook ik Amerika een onbekende zijn. De piano spelende rapper uit Philadelphia heeft echter al meerdere cd's uitgebracht en is al een poosje bezig op geheel eigen wijze solide muziek op de markt te brengen. Zo ging vooraf aan deze plaat het in 2004 uitgebrachte ''The Rapademics''
En kwam na ''Inner City Soul'' een album uit geheel opgedragen aan legende Nina Simone genaamd ''Nina Simone By''

Als je albums van Ohene luistert zul je ondervinden dat elk album een bepaald thema heeft. Zo gaat het op dit album vooral over het geloof.
Kun je dan zeggen dat dit Gospel-HipHop is? Ja. Maar wees niet bang, je wordt niet doodgegooit met alleen maar Hallelujah en Praise the Lord teksten. Elk nummer wordt vanuit een bepaald oogpunt bekeken maar heeft Interessante, boeiende en hier en daar indrukwekkende teksten. Dit ondersteund door meestal rustgevende producties zorgt voor een ongelovelijk sfeertje.
Daarnaast heeft Ohene ook nog eens een stemgeluid die prettig overkomt en fijn is om te luisteren. Een uur is dus zo voorbij.

Het album begint met het sterke nummer Hello Stranger waarin Ohene uit de doeken doet over zijn jeugd en wat hij vind van de dingen die nu in de wereld gebeuren. Gesteund door een dromerig refreintje een leuke binnenkomer op de cd.
Apologize is ook een schitterend nummer waarin een sorry aan iedereen wordt opgedragen die opgroeit in verkeerde omstandigheden en het moeilijk heeft in de wereld. Een rustig nummer met goeie teksten. Zo ook het derde nummer stupid minded waarin hij vertelt hoe hij en anderen door omstandigheden op verkeerde paden terrecht komen en in benarde situaties belanden.
In Church Girl bewijst Ohene ook een uitstekende storyteller te zijn. Een indrukwekkend nummer dat je gewoon een keer moet hebben gehoord. Alles past perfect in elkaar en daardoor 1 van de sterkere nummers op deze cd en een ruime 5 minuten volop genieten.
Move is ook een leuk nummertje dat net zoals de voorafgaande tracks fijn wegluisterd. Zelfde geld voor They Killed Jesus, de titel zegt al genoeg over het onderwerp en is 1 van de rustigste nummers op deze cd.
En dan komen we aan bij het beste nummer van de cd met 1 van de sterkste stukken tekst die ik gehoord heb in een HipHop nummer. In de 2e verse komt Ohene met het volgende op de proppen:

You brothers rappin about crack need to know the truth / My mother was the one you proberly even sould it to / I owe it to you / The nights she was missing from trickin / Slitting her wrists in the kitchen and wishing / She was deciesed / Denise was her name / But Denise is your sister so you should be ashamed / Denise is your aunte so you should be the blame / Since Denise is your people with needles in the vains / And I'm your brother i'm Nise's son / I Know what it is to be broke believe me son / I know what it is to think coke can feed me son / I got truth i don't need these one's / or need these guns to feel save when i walk the streets / I got peace why need a piece / Y'all need believe you can't find inside of a crackrock / and this is for those who have not / if you listening

Een knap staaltje werk zo dacht ik zelf en met veel gevoel gerapt.
Voor de afwisseling komt dan het nummer Devils dat iets meer up-tempo is maar daardoor wel 1 van de mindere nummers op deze cd. Het refrein is weinig aan en daardoor luistert het gehele nummer niet echt fijn weg.
My Piano dan maar. Zoals verwacht wordt dit nummer ondersteund door wat pianospel en ook al is dit niet 1 van de sterkste nummers op deze cd het luister toch weer knap lekker weg.
Zelfde geld eigenlijk voor Say a Prayer dat tekstueel zoals eigenlijk elk nummer weer sterk in elkaar zit.
What Will it Take is ook weer een erg sterk nummer waarin gal wordt gespuwd over verschillende onderwerpen in de maatschappij.
De track waarmee dit album eindigt gaat eigenlijk verder vanaf waar het eerste nummer eindigde. Hello Stranger (3:4) is daarmee het einde van een erg sterk album dat van alle kanten klopt.

Ohene bewijst met deze plaat dat hij een begenadigd artiest is.
Alle nummers zijn zelf geschreven en het meerendeel is ook geproduceerd door hem zelf. Misschien daarom qua producties soms wat simpel maar dat maakt het er zeker niet minder op en heeft zo zijn charme.
Een erg leuk project dat meer aandacht verdient dan het tot nu toe heeft ontvangen.
Ik zou zeggen ''Give it a try''