Level 42 - Level 42 (1981)

Pop / Funk
Label: Polydor

1. Turn It On (4:39)
  2. "43" (7:09)
  3. Why Are You Leaving? (4:37)
  4. Almost There (5:49)
  5. Heathrow (4:45)
  6. Love Games (5:20)
  7. Dune Tune (4:53)
  8. Starchild (6:04)
  9. Heathrow [Live 1983] * (4:25)
  10. Turn It On [Live 1983] * (5:22)
  11. Starchild [Long Version] * (6:43)
  12. Love Games [Live 2000] * (6:23)
  13. Why Are You Leaving? [Live 2000] * (4:34)
Had deze lp vroeger wat best raar was met al die New Wave post punk platen en bands die ik toen zag. Toen later weggedaan. Van de week opgepikt in de kringloop voor bijna niets.
Valt me niet mee, love games is nog steeds een fijn nummer, de rest is me veel te veel Mezzofore (brrr) en Weather Report, teveel fusion dus.
Ik zoek de love games single wel, dat is genoeg Level 42 voor mij.

avatar van lennon
Pak dan de fantastische 12 inch van Love Games..... die is de moeite waard...

avatar van De buurman
Geweldige sound heeft Level 42 hier nog. Meer dan prima nummers ook. Vergeet de zoete singletjes van later, wat mij betreft. Ik begrijp niet goed waarom er niet meer enthousiasme bestaat over dit bijna perfecte debuut.

avatar van gaucho
Ik vond en vind dit ook een heel fijne plaat. Mooie kruising tussen jazzfunk en pop, met de nadruk op het eerste. Later zou het accent steeds meer verschuiven naar pophits, al zaten daar ook heel behoorlijke nummers tussen. Ik vind met name het opzwepende Hot water nog altijd een heerlijk swingend nummer, met name in de 12 inch uitvoering van ruim 10 minuten.

Dit is, in tegenstelling tot sommige latere nummers, niet echt voer voor discotheken, al kon je de twee singles daar af en toe wel horen. De nadruk ligt hier op verfijnd muzikaal vakmanschap. De zang van Mark King heb ik altijd een beetje aan de saaie kant gevonden; je hoort dat er een blanke zanger aan het werk is, en dat past eigenlijk niet zo heel goed bij deze muziek. Ook voor mij geldt dat ik mede daardoor het instrumentale Dune Tune als fraaiste nummer aanvink, naast de hit Love games.

Ik heb zowel de LP als de eerste CD-uitgave. Die laatste bevat de originele 12 inch uitvoering van Love games van 7,5 minuut. Een variant die op latere reissues niet meer zou terugkeren, als ik het goed gezien heb.

avatar van Queebus
Dune Tune is toch wel heel bijzonder. Mark King kennen we vooral van het betere hamer en plukwerk op de bas maar dit nummer laat een hele ander virtuoze kant van hem horen. Geweldig! En dan te bedenken dat hij ten tijde van de opnames nog maar kort op de bas speelde, MK was eerst drummer en die invloeden liet hij ook op bas horen. Dit debuut hebben ze mijns inziens niet meer overtroffen. De band diverse malen live gehoord tussen 1988 en 2009 in Groningen. Altijd feest.

Een fantastisch debuut van Level 42! Een album dat over de gehele linie sterk is, hoewel de individuele nummers op zichzelf ook absoluut de moeite waard zijn. Hoogtepunten: de instrumentals "43", Heathrow, Dune Tune en uiteraard de lange versie van Love Games (7 min. en 20 sec.).

Dennis2003 schreef:

Dan heb je vermoedelijk de eerste CD-versie, want bij mijn weten is die lange versie alleen daarop te vinden. Niet op de LP en ook niet op latere CD-uitgaven. Of staat deze versie tegenwoordig ook op de streamingdiensten?

gaucho schreef:

Ik heb inderdaad de eerste CD-versie, tweedehands gekocht voor 'slechts' 2,50 euro

Dennis2003 schreef:

Mooi! Wees er zuinig op, want die versie van Love Games kom je vrijwel nergens anders tegen, behalve op de originele 12 inch single.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Prima debuutplaat van Mark King & consorten met Turn It On & Love Games als blikvangers.
Geweldig baswerk van King wat ook een duidelijk herkenningspunt van Level 42 was.
De band daarna nauwelijks meer gevolgd dus kan geen eerlijk oordeel vormen over het verdere werk van de groep.
Lessons In Love & Running In The Family zijn mij wel bekend.
Mocht ik nog eens tegen een verzamelaar aanlopen voor een schappelijke prijs pik ik hem mee.

avatar van Ignaas1965
Behalve de gedachte “hoeveel verzamelalbums kun je in één leven uitbrengen”, schaam ik me niet om dit eerste en toch ook het tweede album heerlijk te vinden. Het is al gezegd, vooral de instrumentale nummers briljant. Op vinyl, volumeknop hoog, bas ook nog beetje omhoog ….. ga er dan maar eens voor zitten.
Het album uit 1981 is voor mij absoluut niet “out of time”, het synthesizer werk okay, tikkeltje wel, maar al met elkaar, een heerlijk herkenbaar geluid.
Helaas na 2 lp’s en een enkele uitzondering later was het dat wel. Geen verzamelaar nodig hier.