Level 42 - World Machine (1985)

Pop / Funk
Label: Polydor

1. World Machine (5:17)
  2. Physical Presence (5:28)
  3. Something About You (4:26)
  4. Leaving Me Now (5:03)
  5. I Sleep on My Heart (4:07)
  6. It's Not the Same for Us (4:35)
  7. Dream Crazy (3:53)
  8. Good Man in a Storm (4:36)
  9. Coup d'Etat (3:43)
  10. Lying Still (5:43)
  11. World Machine [Live 1986] * (5:46)
  12. Leaving Me Now [Live 1986] * (5:32)
  13. Something About You [Live 1986] * (5:20)
  14. Coup d'Etat [Backwards Mix] * (4:04)
  15. Something About You [Shep Pettibone Mix] * (8:04)
  16. I Sleep on My Heart [Live 2000] * (4:15)
  17. Dream Crazy [Live 2000] * (4:19)
  18. Lying Still [Live 2000] * (5:43)
  19. Physical Presence [Live 2003] * (6:10)
  20. Leaving Me Now [Live 2003] * (5:50)
  21. Electrokingdom - World Machine [Phunk Investigation Club Mix] * (9:19)

met Mark King

22. Hot Water [Edit] * (3:38)
  23. The Chant Has Begun [Edit] * (4:07)
  24. The Chant Has Begun * (5:23)
Een wisselvallig popalbum van Level 42. De opener is oké. Tracks 2 t/m 4 (Physical Presence, Something About You en Leaving Me Now) zijn de beste van dit album, waarbij met name het prachtige Leaving Me Now bovenuit steekt (mooie outro!). Something About You is ook erg leuk en terecht een grote hit geworden.

Het middenstuk voegt echter niets toe. Matig. Gemakzuchtige popsongs die de middelmaat niet ontstijgen. Het einde is beter, waarbij Lying Me Still een ballad is die mij aan It's Over doet denken.

Een redelijk popalbum dus, maar ik mis leuke instrumentals hier die spannend zijn. Het is evident dat Level 42 door de muzikale koersverandering veel commerciële successen heeft geboekt (Running In The Family met 5 hits), maar ik vraag me af of het de kwaliteit van de muziek goed heeft gedaan. Hierom lijken me de eerste albums van Level 42 interessanter.