Neon - A Day in the Land of Lost Horizons (1981)

Label: Torso

1. A Day in the Land of Lost Horizons (4:00)
  2. Standing on the Other Side (4:14)
  3. Liquid Gold (4:20)
  4. Icemen (4:18)
  5. Duet (4:46)
Dit is met afstand de Nederlandse wave klassieker.
Neem Robert Smith ten tijde van Seventeen Seconds, mix het met the Chameleons en veel echo en je hebt Neon.
Zag ze live op het Beekestijnpop festival in 1982, was erg mooi.
De plaat (zit er nu weer van te genieten) klinkt ook fantastisch.
Schandalig dat dit nooit heruitgegeven is of op CD.

avatar van Chameleon Day
Beter dan Mecano - Autoportrait, Nasmak - 4ourclicks en Flue - One and a Half?

Ken dit niet. Heb hier zojuist wel het titelnummer van gehoord en dat maakt me nieuwsgierig. Klinkt heel sfeervol.

avatar van pygmydanny
Boven staat een goede omschrijving maar de band voegt er toch zelf iets aan toe, zoals de trompet op Duet. Ik vind Standing On The Other Side (met dubbele bas) het best.
Vind hem beter dan Flue, maar minder goed dan Autoportrait of 4our Clicks.

avatar van Chameleon Day
Nou is 'Autoportrait' ook wel heel erg goed, vind ik. Wave wordt daar naar een hoger plan getild. Dat album ontstijgt het genre eigenlijk al.

avatar van pygmydanny
Neon heeft blijkbaar ook ooit een 5 nummers tellende demo uitgebracht, met daarop een andere versie van Standing On The Other Side en vier andere nummers. Straks beluisteren!!

avatar van Premonition
In 1983 hebben ze ook nog nummer, Strange Voice, uitgebracht. Meer een combi tussen The Cure en New Order

avatar van rockbitch
Niet te geloven dat ik deze band heb gemist in de jaren 80. Deze band ( 4 jongens uit Eindhoven ) hebben de voor mij perfecte lp gemaakt. Deze ( mini ) lp is zo heerlijk dark, daar kun je naar blijven luisteren. Wave waar je U tegen zegt

rockbitch schreef:

Als fysiek item is deze 12" gewild onder wavisti. Imo is er meer mooie NL wave gemaakt; het hierboven aangehaalde Nasmak en Mecano - maar ook Flue - m.n. Vista maken fijne muziek, of Bazooka, Tapes enfin ...

Oja, heel veel op het Torso-label en The Serenes niet vergeten!

Mjuman schreef:

Oja, heel veel op het Torso-label en The Serenes niet vergeten!

avatar van rockbitch
Ik heb Nasmak onlangs geluisterd, maar dat vind ik persoonlijk minder.
Het gevoel wat ik
Persoonlijk bij deze plaat van Neon krijg is gewoon niet te beschrijven, zo ontzettend mooi. Zo vreselijk jammer dat ze maar 1 lp hebben gemaakt, hiervan zou ik blindelings alles kopen. Niet 1 slecht nummer op dit mini album.
Ze schijnen overigens destijds ook in het voorprogramma gezeten te hebben van Echo and The Bunnymen.

Check dit eens:

Flue - Esmafarja - YouTube

Helaas kan ik van Mecano - Robespierre Re-marx en Power of Words alleen live versies vinden. Flue hoorde samen met Mecano, Bazooka en Minimal Kompakt tot de zgn ultra-beweging van NL-wave; heel fijn

Check ook: Genres >> Rock >> Nederwave, Ultra, etc. (new wave en post-punk in Nederland)

avatar van rockbitch
Dankjewel Mjuman, ik zal straks eens even kijken. Ik ben reuze benieuwd

Tomio
Via een link in onderstaande website kun je naast de nummers van dit album een vijftal extra demo recordings van Neon gratis downloaden als Zip-file.

» Neon- A Day In the Land of Lost Horizons 12” + Demo K7 Systems of Romance - systemsofromance.com

Op het figuur bij de demo nummers op deze website is te zien dat Toylets onder hetzelfde boekingsmanagement viel als Neon.
Toylets (voorheen Toilets, later Subsequent Pleasure) was een Friese new wave band met o.a. Paul Dokter en daarmee de voorloper van The Serenes. Hun album "It's like a daydream, exploding again" is tot zekere hoogte in sfeer te vergelijken met dit mini-album van Neon.

avatar van rockbitch
Super bedankt Tomio, ik ga dat album van toylets zeker beluisteren. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt. Bedankt ook voor die link. Het album heb ik op vinyl, maar die andere 5 nummers nog niet )

Tomio schreef:

Wow, thanks Tomio, super!

Tja Nasmak 4our clicks is net zo goed maar voor mij geen wave zoals Neon of bv the Toylets die maak(te) daarom vind ik de mini van Neon de mooiste NL wave plaat ooit. Moet je wel de vinyl versie van 4our clicks hebben en niet de cd (al schijnt dat de "juiste" versie te zijn).

Grootfaas schreef:

Vrind, til die naald eens op, je blijft hangen - in okt. 2010 betwijfelde een van de erkende, gecertificeerde wavisti alhier de validiteit van die uitspraak:

Chameleon Day schreef:
Beter dan Mecano - Autoportrait, Nasmak - 4ourclicks en Flue - One and a Half?

Ik heb nitsj gelezen wat eea weerlegt: Flue, Mecano, Bazooka logenstraffen zulks - ga dat beluisteren en neem en passant The Serenes mee - luister meerdere malen en dan spreken we verder. Wir sind verabredet!

Mjuman schreef:

Mecano is wel goed maar dig het niet zo als bv Nasmak
Flue (vista) ken ik goed, mooie plaat, aan een vriend gegeven die ook wavista is
Bazooka daarentegen ken ik niet zo goed, moet ik weer even luisteren
The Serenes is prachtig, de eerste heb ik op lp (originele) en de 2e op cd, prachtige band

De een kan goed zijn maar de een beter dan de andere
Verabredet zijn we vlgs mij sowieso Mjuman
Cheers

avatar van perrospicados
Was compleet uit mijn herinnering verdwenen maar ik weet nog goed dat een vriend van mij hiermee kwam aanzetten in 1981 en dat ie tussen de politieke- en maatschappelijk betrokken gesprekken hard aan stond

avatar van Premonition
perrospicados schreef:

Dat waren nog eens tijden

Vanavond weer eens beluisterd en dit album is toch wel wat door mij onderschat...

avatar van Chameleon Day
Een dag vertoeven in het land van Lost Horizons kan ik ieder hier aanbevelen! Maar sommigen kennen die bestemming al...

avatar van perrospicados

Dat was idd de 'oorzaak' dat dit album naar boven kwam

avatar van Chameleon Day
Kent iemand deze heruitgave aangevuld met niet eerder uitgebracht werk?

Neon - Back in the Land of Lost Horizons

Promised Land

Muscle Called Heart

avatar van pygmydanny
Uitgebracht op het Spaanse Dead Wax-label, die geregeld mooie dingen uitbrengen. Op zijn bandcamp-pagina kan je nieuwe releases volgen.

Music | Dead Wax Records - deadwaxrecords.bandcamp.com