Emerson, Lake & Palmer - Pictures at an Exhibition (1971)

Label: Island

1. Promenade (2:07)
  2. The Gnome (4:18)
  3. Promenade (1:25)
  4. The Sage (4:43)
  5. The Old Castle (2:33)
  6. Blues Variations (4:16)
  7. Promenade (1:31)
  8. The Hut of Baba Yaga (1:14)
  9. The Curse of Baba Yaga (4:11)
  10. The Hut of Baba Yaga (1:09)
  11. The Great Gates of Kiev / The End (6:29)
  12. The End / Nutrocker (3:37)
erwku
Mij persoonlijke favoriete live albums:

1. Frank Zappa helsinki concert
2. Bob Dylan live at the royal Albert Hall
3. Emerson, lake & Palmer - picutres at an exhibiton
4. Johnny Cash at folson prison
5. How the west was won - Led zepplin

met andere woorden, een van de meest geniale live plaaten ooit!

avatar van Hans Brouwer
Destijds was deze plaat mijn eerste kennismaking met ELP. Ik vond (en vind) het een subliem album. 1 van de beste live cd's en een absolute aanrader voor een ieder die van symfonische muziek houdt!!

avatar van Flipper
Hans, ook voor mij geldt dat dit de eerste kennismaking is met ELP. Geweldig live album. Hierna de klassieke uitvoering gekocht. Origineel is het een door Mussorgsky alleen geschreven voor piano. Ravel heeft er een symfonie van gemaakt. Vooral deze versie laat horen dat er een een vage grens is tussen klassiek en symfonische rock.

ja ook voor mij de eerste kennismaking (niet helemaal waar want ze hadden al een hit gehad met lucky man)
Ik weet het nog goed: ik kocht de lp voor 12,95 en bij het draaien wist ik niet wat ik hoorde: geweldige plaat ...

Sietse
verreweg ook het beste werk dan ik van ELP ken.

Ik was als klein kind al helemaal gek van deze.
Van totaal waanzinnig freak out rocken tot hele mooie balades. Top plaat.

4.0

avatar van Hans Brouwer
Dit album is thans te koop voor €10 bij Fame in Amsterdam. In een geremasterde uitgave en met bonustracks. Ik kon het vanmiddag in ieder geval niet over m'n hart verkrijgen om 'm te laten liggen . Het album klinkt subliem en is kandidaat om een plaatsje te veroveren in mijn persoonlijke top 10 .

avatar van Flipper
Toch niet beter dan (jouw) 'Trilogy'??

avatar van Hans Brouwer
Beste Flipper, je moet niet zulke moeilijke vragen aan mij stellen .

Alle gekheid op een stokje, ik reken het album "Pictures at an Exhibition" samen de albums "Tarkus", "Trilogy" en "Brain Salad Surgery" tot het beste wat E.L.P. heeft gemaakt. Ik hanteer het principe om maar één album van een band in mijn top 10 te zetten en dat is dan toevallig "Trilogy". Maar het had dus net zo goed één van die andere albums kunnen zijn die ik net noemde .

Met een hartelijke groet , Hans

Heb trouwens ook een heuse DVD van Pictures at an exhibition met de nog zeer jonge keith emerson die als een wilde tekeer gaat op het podium.
Geluid is ook om te pruimen , hoewel niet zo goed als de CD / LP..

avatar van Hans Brouwer
Vandaag voor € 7,50 desbetreffende dvd gekocht bij Fame! Ik ben hiermee de koning te rijk .

avatar van Oldfart
Was hier als Youngfart behoorlijk van onder de indruk: tot ik de originele (piano)versie van de oorspronkelijke componist Modeste Moussorgsky hoorde.

Toen ik kort daarop ook nog de door Maurice Ravel georkestreerde versie hoorde, was het met mijn interesse voor deze ELP versie voorgoed gedaan.

Dat had ik nou ook. Het probleem met Pictures at an Exhibition is, dat de originele versies van Mussorgsky (voor piano solo) en Tsjaikovsky (een nummer uit het ballet de Notekraker) verreweg superieur zijn. Begrijp me goed: ELP heeft een paar uitstekende bewerkingen van klassieke muziek gemaakt. Maar deze twee horen niet tot de top.

avatar van blunnie
Prima live album van deze groep.Goede bewerking van het originele van Moussorgsky>door deze plaat ben ik ook gaan luisteren naar het origineel.Magnifiek stuk muziek.Ook de teksten zijn mooi verweven in het geheel en origineel gebracht.
Ik geef 3.5 ster

avatar van Reint
Er staan een paar mooie dingen op, maar ook waar ik me zo aan stoor bij symfonische muziek, de brei die nergens naar leidt door instrumentale dwalingen. 2,5.

Pictures klinkt werkelijk als een dijk. Geweldig keyboard werk en echt power drum werk . Hulde aan de producer van dit album. Met recht 4.5 ...

EVANSHEWSON
Oldfart schreef:

Geef mij ook maar de klassieke uitvoering van Moussorgsky. Niet dat de popbewerking van ELP slecht zou zijn, maar het verbleekt toch nogal bij het origineel, echt wel.
En verder heb ik het nooit zo heel echt gehad voor deze ELP. Hun Lucky Man vind ik wel nog een prima single.

***

Dit is een fenomenaal live-album. Keith Emerson is werkelijk een toetsentovenaar. Greg Lake heeft een geweldige stem en Carl Palmer drumt zich helemaal suf. Ik vond Carl bij de band Atomic Rooster al groots. Onlangs heb ik een DVD met "Pictures at an exhibition" aangeschaft. Wil je echt uit je bol gaan dan is dit album zonder meer een aanrader. Er wordt behoorlijk geexperimenteerd. Freak out !

Oef, ELP heeft allerlei kwaliteiten, maar nou net niet de stem van Greg Lake. Af en toe zingt hij aardig naast de toon .....

avatar van citizen
Oldfart schreef:

Ik ken dat. Er is ook nog een Japanse Versie van dit stuk, ik zou niet zo gauw weten van wat of wie, gelardeerd met synths en drumcomputers. Dat is zo'n ontzettende kitsch, zó fout, dat het weer genietbaar wordt (kent u dat proces? Denk in dat kader ook bijv. eens aan Mike Flower Pops o.i.d.).
Vanwege de zeer serieuze poging van ELP om iets aan Mussorgsky's meesterwerk toe te voegen - het is heel duidelijk niet om te lachen - word ik hier dan ook meteen een stuk minder vrolijk van. Zoals zovaak doet een cover, of in dit geval een met acrobatieke toetsenorgies gepaard gaande swymfo-rock uitvoering, tekort aan het origineel.
Ander werk van ELP is beter te beluisteren. Neem bijvoorbeeld het livealbum "Welcome Back My Friends..." Al kon het meeste ELP-werk de tand des tijds moeilijk doorstaan vind ik.

Ik denk dat je de versie van de Japanner Tomita bedoeld.

M.Nieuweboer schreef:

wat? greg lake vind ik echt een uitstekende zanger, ik stoor me alleen wel altijd aan the great gates of kiev waar hij er op een gegeven moment weer inspringt maar dan een beetje ernaast zit idd....
maar dat is ook echt het enige, verder hoor ik echt helemaal geen fouten of iets dergelijks (wat ik dus wel heb bij jon anderson, iemand anders ook?)
verder echt geweldig album, verbaasd me altijd dat dit gewoon live is, prachtige uitvoering van Mussorgsky's originele
progsteef

beaster1256
persoonlijk vind ik dit live album zeker niet het beste van elp , en ook lake kan niet zingen , vooral live niet , ze zijn wel alle 3 fenomenaal met hun instrument maar ik hoor toch ook liever de klassieke versie's

progsteef schreef:

(wat ik dus wel heb bij jon anderson, iemand anders ook?)
progsteef

Nou en of! Jon Anderson bederft de boel consequent bij Yes. Zie de eindeloze discussies bij Yessongs. Greg Lake heeft best een mooie, maar ook beperkte stem. Zolang hij zuiver zingt tenminste en dat is lang niet altijd het geval.

vondeich
Mijn kennismaking met ELP. Ga zeker me in deze groep verdiepen!

Hans Brouwer schreef:
Sinds vandaag heb ik "Pictures at an Exhibition (1972)" op cd in gedigitaliseerde en geremasterde versie. Met de werkelijk schitterende bonus track "Pictures at an Exhibition". Een opname uit 1993. Wie zegt dat Greg Lake niet kan zingen mankeert wat aan zijn oren. Ik heb er slechts twee woorden voor nodig: allemachtig prachtig. Met heel veel liefde 5*****

Father McKenzie
Prima uitvoering van een klassiek werk van Mussorgsky, het origineel, daar kun je ook eens best achteraan, dan hoor je hoe leuk de moderne bewerking van het trio is.

Het is natuurlijk niet helemaal eerlijk deze uitvoering te vergelijken met een uitvoering door een symfonie-orkest. Je kunt het fenomenale arrangement van Ravel voor een, wat is het, honderdkoppig orkest natuurlijk niet uitvoeren door drie ongetwijfeld goedgeschoolde popmuzikanten. Desalniettemin is het een leuk poparrangement en vind ik het ook niet misstaan in mijn platencollectie.
The hut/curse of Baba Yaga zijn erg gaaf. De notenkraker is wat mij betreft een totaal overbodige bonus. De anticlimax van het album!

BubbleUBoeuff schreef:
Pictures at an Exhibition werd niet gecomponeerd door Ravel . Het was Mussorgsky die dit fenomenale arrangement componeerde. Of Pictures at an Exhibition nu wordt uitgevoerd door een 100 koppig symfonie orkest of door een drie koppige symfonische popgroep (lees: Emerson, Lake & Palmer), qua schoonheid doen beide uitvoeringen niet voor elkaar onder.

Pictures at an Exhibition werd inderdaad gecomponeerd door Mussorgsky, maar het orchestrale arrangement is van de hand van Ravel!

Erg goed live album. Ik kocht deze voor €2,50 op LP, en de LP is eigenlijk een must vanwege de hoes.

Ik zie mensen de vergelijking met Mussorgsky maken, die maak ik liever niet. Ik vind de uitvoeringen te verschillend.

De ballad op kant 1 vind ik erg saai, maar dat wordt daarna hersteld met het mooiste stuk muziek op de plaat. Kant 2 is wat constanter. De gezongen stukken vind ik minder, laat de heren maar lekker losgaan en flink 'freaken'. Uiteindelijk kom ik op 4* uit.