Matraca Berg - Lying to the Moon (1990)

Country / Rock
Label: RCA

1. The Things You Left Undone (2:56)
  2. I Got It Bad (3:36)
  3. Lying to the Moon (3:49)
  4. I Must Have Been Crazy (3:05)
  5. You Are the Storm (4:14)
  6. Calico Plains (3:40)
  7. Appalachian Rain (3:39)
  8. Baby, Walk On (3:08)
  9. Alice in the Looking Glass (3:36)
  10. Dancin' on the Wire (3:30)
avatar van potjandosie
prima debuut album van de inmiddels 61-jarige uit Nashville afkomstige singer/songwriter Matraca Berg die vele hits voor anderen schreef met name in het country genre. haar muziek laat zich moeilijk in een hokje plaatsen, n.m.m. zit het ergens tussen americana (country/folk) en country pop in.

op dit album staan 10 eigen nummers alle co-written. zij wisselt fraaie ballads als "Lying to the Moon", "You Are the Storm" en "Appalachian Rain" een hoogtepunt met het koortje van o.a. Emmylou Harris en Tracy Nelson af met meer up-tempo songs als "The Things You Left Undone" en het catchy, melodieuze "Walk On" beide nummers leverden haar destijds hits op in de Amerikaanse country charts.

ook een andere ballad "Alice in the Looking Glass" met fraai vioolspel van Mark O'Connor reken ik tot de sterkhouders. haar teksten gaan veel over relatie problematiek en een enkele keer over iets anders, zoals de herinneringen aan haar moeder op "Appalachian Rain".

Matraca Berg (Hanna) is sinds 1993 getrouwd met Jeff Hanna van de Nitty Gritty Dirt Band. de connectie met die band is duidelijk. zo schreef zij "I Got It Bad" samen met singer/songwriter Jim Photoglo, die lang samenwerkte met Dan Fogelberg en vanaf 2016 als "sideman" fungeert van de NGDB. co-producer Wendy Waldman schreef mee aan de hit "Fishin' in the Dark" van deze band.

Album werd geproduceerd door Wendy Waldman & Josh Leo
Recorded at Sound Emporium & Recording Arts, Nashville, Tennessee

onder de sessiemuzikanten bevinden zich o.a.:

Willie Weeks: bass, fretless bass
Bernie Leadon: acoustic guitar, banjo, mandolin, mandola, mandocello
Bruce Bouton, Dan Dugmore: steel guitar
Mark O'Connor: violin, viola