Sneaker - Sneaker (1981)

Label: Handshake (I)

1. Don't Let Me In (4:13)
  2. More Than Just the Two of Us (4:22)
  3. One by One (2:50)
  4. Jaymes (3:44)
  5. In Time (4:40)
  6. Get Up, Get Out (3:35)
  7. Looking for Someone Like You (4:01)
  8. Millionaire (4:23)
  9. No More Lonely Days (5:09)
avatar van Ceasar
Typische Amerikaanse west-coast. Geproduceerd door Jeff Baxter (Steely Dan, Doobie Brothers). Voor de liefhbbers van Steely Dan, Toto, Doobie Brothers etc.

"More Than Just The Two Of Us"

Dit is in ons land echt een eendagsvlieg. Ze zijn hier vooral bekend om die ene prachtige ballad "More than just the two of us". Dat nummer kwam niet verder dan de tipparade, maar is vaak op de radio geweest. De rest van het album doet me niet zo veel.

avatar van gaucho
Nee, het is vermoedelijk alleen aan die single te danken dat sommigen van ons zich deze band (of eigenlijk: dat nummer) nog herinneren. In de VS, waar More than just the two of us de Top 40 haalde, hadden ze nog een tweede hitje met het openingsnummer Don't let me in. Dat is een vroege (circa 1970) compositie van Donald Fagen en Walter Becker, waarmee de Steely Dan-connectie bevestigd is.

Daar komt bij dat de band zich vernoemd heeft naar het SD-nummer Bad Sneakers en dat voormalig SD-lid Jeff 'Skunk' Baxter tekende voor de productie van dit album. Ook David Foster, Paulinho da Costa en Bobby LaKind (percussionist bij The Doobie Brothers) zijn van de partij. Dan weet je wel in welke richting je het moet zoeken.

Het is perfect opgenomen en uitgevoerde westcoast-muziek, smaakvol gedaan en interessant voor de liefhebber. Maar tegelijkertijd ook een beetje gezichtloos. Het mist een beetje venijn, zit teveel in de hoek van de soft-rock. De twee singles springen er bovenuit, maar slecht is het nergens. De gitaarsolo's zijn fraai en vocaal heeft de band het ook goed voor elkaar. Ze namen nog een tweede album op, met meer nadruk op instrumentale passages, maar de 'fifteen minutes of fame' waren toen al voorbij voor Sneaker.