Songdog - A Wretched Sinner's Song (2008)

Folk / Rock
Label: One Little Indian

1. Ruben's Tattoo (4:31)
  2. Crown of Thorns (3:25)
  3. Owls (5:12)
  4. The Devil Needs You for His Squeeze (4:50)
  5. Like Kim Novak (3:15)
  6. A Prayer to Old Idols (3:44)
  7. I Bought a Rose from the Guy at the Traffic Lights (2:56)
  8. The Likes of You and Me (3:33)
  9. Interlude (0:57)
  10. Pilgrim Hill (4:08)
  11. A Wretched Sinner's Song (2:45)
  12. She Lets Me in by the Back Door (4:30)
  13. Loser Heaven (3:10)
  14. Just Another Night in Limbo (4:37)
  15. Barbarella (3:00)
  16. Montparnasse (4:40)
  17. On Porthcawl Sands (6:27)
  18. The Time for Miracles Is Past (2:07)
Stelltej knieschoren

Maar alle gekheid op een stokje, dit zou wel eens hoog kunnen eindigen in het jaarlijstje van 2008

avatar van Coentje
Bijzonder goed album, met voor mij Pilgrim Hill als hoogtepunt. Hij bevat alleen wel een aantal skippers, maar dat kan ook bijna niet anders bij een plaat van 18 nummers.

avatar van musicfriek
Skippers? Daar had ik nou dus totaal geen last van. Daarom vind ik dit album ook zo bijzonder, je blijft van de eerste tot de laatste minuut geboeid luisteren. En per draaibeurt wordt het alleen maar mooier.

avatar van Coentje
Laatste tijd vind ik het album inderdaad minder dalen bevatten. Het klopt eigenlijk allemaal erg goed.
Als ik met een kwart zou kunnen verhogen had ik het gedaan, maar nu blijft ie nog even op 4* staan. Maar hoe lang nog?

Ik hoor net als djarend hier heel erg duidelijk Gavin Friday door heen, en die heeft al zo'n heerlijke stem, maar inderdaad Stef Kamil Carlens (ten tijden van Moondog JR), en ook wel wat van Solo. Ik hoor dit nu voor de eerste keer, maar ben aangenaam verrast.

Verrassend deric: ik had jou hier nooit verwacht eigenlijk
Misschien toont het aan det dit album toch een groter deel van de users weet te bereiken dan ik aanvankelijk gedacht had.
Het gaat in korte tijd snel met dit album

Kijk maar naar mijn nummer 1 in mijn Top 10, en ik was ook wel benieuwd. Mooi plaatje; maar niet iets vernieuwends.

Vernieuwend is het zeker niet, maar zeg nu eerlijk: binnen de rock en pop horen we heden ten dage weinig vernieuwends (hooguit wat vernieuwende toevoegingen of andere invalshoeken).

avatar van sq
sq
Nou ik moet zeker nog maar eens goed luisteren, want ik heb dit eenmaal deels gehoord en ik vind het echt helemaal niets tot nu toe. Zeer matige composities, kitscherige zang met toch maar zozo teksten. Daarbij ook een veel te opgeblazen geluidsproductie; waarom hoor ik het schuiven van de hand over de snaren harder dan de gitaar zelf? Is dat voor het ' authentieke akoestische' geluid? - op een zeker moment gaat alles je tegenstaan natuurlijk, maar zeker is dat ik de juichende meningen hier vooralsnog niet deel.

avatar van VanDeGriend
Kan me je reactie wel voorstellen. Moet zeggen dat ik bij de eerste draaibeurten een beetje hetzelfde had. Maar ik moet zeggen dat vaker draaien bij mij absoluut werkt. Langzaam maar zeker verdwijnt het kitschlaagje en komen de songs tot leven.

avatar van sq
sq
Ik blijf toch bij mijn eerste indruk: deze beroeps-stakker "Broken-hearted is my default mode" doet het niet voor mij. Waar de teksten blijkbaar een vertederende achteloosheid moeten uitstralen (zoals ik die zeker waardeer bij bijvoorbeeld Spinvis of Eels), gaat bij mij bij deze bij bijna elke zin de krulteen omhoog, ik kan er niets aan doen.

Ik heb hetzelfde bij hem hoor, zijn wat puberaal aandoende teksten staan mij ook erg tegen.

sq schreef:
"Broken-hearted is my default mode"

Ja dit is de eerste zin die bij mij bleef hangen en als niet native english speaker vind ik het wel aardig gevonden en zeker niet storend. Clichematig allicht maar cliche's die met overtuiging worden gebracht hoor ik liever dan klinisch gebrachte originele teksten.

Daarom vind ik bijvoorbeeld, om even te reageren op Bubba, Red House Painters ook zo fraai. Je kunt moeilijk zeggen dat Kozelek het cliche schuwt. Verhalend gezien doet hij imho eigenlijk weinig anders dan Songdog. De manier echter waarop het gebracht wordt...dat doet het hem ...voor mij althans.Bij RHP maar dus ook wel bij Songdog.

Overigens vind ik RHP wel een stukje indrukwekkender dan wat ik tot nu toe van Songdog heb gehoord maar qua stijl vind ik ze dus wel sort of in het zelfde straatje zitten.

wcs
Zo slecht zijn de teksten niet hoor, ruben's tattoo en the devil needs you zijn mooie verhalen waar ik nu eens niks puberaal aan vind

Ruby1966
Die term puberaal begrijp ik ook niet helemaal. Ik vind ze juist poëtisch en dromerig....
Ik zag het ergens beschreven als volgt:

Alle 18 de nummers worden door Morgans bevolkt door een allegaartje van zwervers, dronkaards, psychoten, trieste eenzaten en hoopvolle dromers, voorgesteld in een poëtische punktaal, die omringd wordt door ingetogen, atmosferische arrangementen. Op het eerste gehoor heb je dus mooie luisterliedjes, maar wie dieper naar de teksten luistert, ontdekt een onthutsende wereld, die tegelijk romantisch is bij momenten.

En daar kan ik het dus alleen maar volledig mee eens zijn!

Leuk weetje: Songdog mag Bruce Springsteen tot één van zijn bewonderaars rekenen...hij heeft tijdens zijn europese tour zelfs een nummer gecovered van het album Haiku, te weten 'Days of Armageddon' of in ieder geval gebruikt als "walk-in music", daar is de berichtgeving niet geheel duidelijk in

Larsch
Mooie plaat! Kan er nog niet veel zinnigs over zeggen, zit nu aan m'n tweede luisterbeurt, maar een stem en een uitgebreider bericht volgt ongetwijfeld binnenkort.

avatar van reptile71
Heb dit ook maar eens een keertje geluisterd. Het stond tenslotte ineens op de pc. Mijn eerste indruk is dat het wat zeurderig is allemaal. Het is heel even wel aardig en daarna wordt het voor mij nogal vermoeiend om naar te luisteren, een soort zoetsappige brij van hetzelfde. Maar ja, misschien gewoon niet zo erg mijn soort muziek, denk ik dan maar...

reptile71 schreef:
Het stond tenslotte ineens op de pc.

(je moet je vrouw beter in de gaten houden )

avatar van musicfriek
Ik zit nu heel dicht tegen de 5 sterren aan. Wat een gevoel zit er in deze muziek

Ik ga heel snel de andere albums ook beluisteren van Songdog.

avatar van thebestfreaks
Fijn om hiermee kennis te maken ! Ik ga hem maar eens goed luisteren. Op eerste gehoor klinkt hij goed, doet me bij flarden aan Gavin Friday denken

Ik blijf versteld staan over de belangstelling die deze band krijgt: van de eerste 3 albums had niemand ooit gehoord en nu dringen ze opeens door als de eerste verrassing dit jaar op deze site. Heeft iemand enig idee hoe dit verloopt buiten musicmeter?

avatar van musicfriek
Zo zie je maar hoeveel mensen jouw tip volgen

Dat kan wel zijn: ik tip zo vaak hier en dat volgt niemand dan op. Het kan raar lopen blijkt wel weer..... maar ik klaag niet, integendeel.
Het zou leuk zijn als ze buiten musicmeter ook wat meer in the picture komen te staan (daar hebben we djarend dan weer voor).

Ruby1966
aERodynamIC schreef:
Heeft iemand enig idee hoe dit verloopt buiten musicmeter?

Op RateYourMusic staan pas 6 stemmen bij dit album (waaronder 1 van mijzelf). Dus erg bekend is het buiten MuMe om nog niet echt...

avatar van thebestfreaks
Pfff, ik blijf hem maar luisteren en luisteren en kan me steeds minder goed bedenken wat er niet goed is aan deze plaat. Ik weet het echt niet. Fijn fijn, dus 5* en ik zet hem nog eens op ... en lekker wegdromen ...

avatar van djarend
aERodynamIC schreef:

inderdaad, ik doe mijn best, heb er inmiddels 10 verkocht en dat vind ik helemaal niet slecht voor een relatief onbekende band, en die 10 zijn er meer dan bv de nieuwe Jack Johnson die erg weinig doet (om maar een naam te noemen, is ook terecht dat-ie niet veel doet maar da's een ander verhaal)

avatar van VanDeGriend
Zo, ik heb de andere drie binnen en gedraaid. Beetje prematuur oordeel misschien, maar deze mooie plaat lijkt zo op het eerste gehoor de zo maar minste te zijn van Songdog ? Hulde !

voltazy
ben nu halverwege en klink erg goed

avatar van Antie
Pfffwww dit heeft even geduurd voor ik deze cd kon beoordelen.
Heeft meerdere luisterbeurten nodig gehad dan een gemiddelde
groeiplaat.
Maar nu kan ik wel begrijpen waarom velen dit album zo een hoge score geven.
Ik zelf vind de stem ook te vergelijken met "Stef Kamil Carlens"
van "Zita Swoon".
(Die ik supper vind, zeker hun album "A band in a box")
Maar dit album vind ik iets te rustig.
Daarmee dat ik dit ook enkel op maar enkele momenten kan waarderen.
Komt ook gewoon door het feit dat ik nog steeds een energievol
persoon ben.
3,5 *
Als ik binnen enkele jaren wat chiller wordt ga ik dit zeker wel nog beter apprecieren, maar nu nog even laten rusten

basketballerke
En mijn eerste plaat uit dit jaar is er eentje die de volle lading waard is. Wat een ongekend mooi sfeertje hier, de gebieden rond de Middelandse Zee zijn niet ver weg meer met deze muziek.