Janet - Discipline (2008)

R&B
Label: Def Jam

1. I.D. (Interlude) (0:47)
  2. Feedback (3:57)
  3. LUV (3:11)
  4. Spinnin' (Interlude) (0:08)
  5. Rollercoaster (3:51)
  6. Bathroom Break (Interlude) (0:40)
  7. Rock with U (3:55)
  8. 2Nite (4:09)
  9. Can't B Good (4:13)
  10. 4 Words (Interlude) (0:11)
  11. Never Letchu Go (4:07)
  12. Truth Or Dare (Interlude) (0:24)
  13. Greatest X (4:23)
  14. Good Morning Janet (Interlude) (0:44)
  15. So Much Betta (2:53)
  16. Play Selection (Interlude) (0:17)
  17. The 1 (3:41)

met Missy Elliott

18. What's Ur Name (2:34)
  19. The Meaning (Interlude) (1:19)
  20. Discipline (5:00)
  21. Back (Interlude) (0:18)
  22. Curtains (3:50)
  23. Let Me Know * (3:48)
  24. Feedback [Ralphi Rosario Electro Shock Radio Edit] * (3:46)
Amper anderhalf jaar na 20 Y.O. komt Discipline uit. Op een nieuw label. En een nieuwe sound!
Het album klinkt qua productie bijna futuristisch. Het is echt vernieuwend te noemen en tien jaar (!) na uitgave kun je zeggen dat het net zo goed in 2018 uit had kunnen komen. Nóg iets nieuws aan Discipline is het feit dat het voor het eerst in 22 jaar is dat Janet met een nieuw team producers werkt. Jimmy & Terry blijven afwezig tot aan 2015.

Ook voor het eerst sinds het Superbowl-incident besluit Viacom de Janet-boycot op te heffen maar dan is de schade voor haar carrière eigenlijk te groot. Vanaf 2004 komt ze nauwelijks meer op de radio en eigenlijk lijkt dat na 2008 niet heel veel anders te zijn... Desondanks wordt de eerste single 'Feedback' nog best wel goed gedraaid wat resulteert in een top 20-hit in de VS. Het album komt op nummer 1 terecht wat betekent dat het de eerste cd sinds All For You (2001) is die op 1 komt.

Helaas ontstond er onenigheid over de tweede single tussen Janet's team en het label waardoor verdere promotie abrupt gestopt wordt. Wat overblijft is het album: natuurlijk is de single 'Feedback' superlekker en is het eigenlijk gek dat het geen hit werd in bijv. Nederland. Ook de tweede -nauwelijks gepromote- single 'Rock With U' is heel erg fijn. Prettige productie wederom. Het complete album is wat mij betreft erg goed al behoort het niet tot de klassiekers die Janet uitbracht tussen 1986-2001.

Behoorlijk verrast door dit album! Ondanks dat ‘ie uit 2008 stamt zijn veel nummers nog behoorlijk fris. Deze ga ik nog eens vaker luisteren.