Diesel - Sausalito Summernight (2000)

Label: Rotation

1. Sausalito Summernight [Single Version] (3:53)
  2. Goin' Back to China (3:06)
  3. Alibi (2:50)
  4. My Kind of Woman (3:22)
  5. All Because of You (3:47)
  6. Down in the Silvermine (3:02)
  7. Good Mornin', Day (3:50)
  8. Ready for Love (2:34)
  9. The Harness (2:51)
  10. Remember the Romans (2:52)
  11. Bite Back (2:42)
  12. Samantha (3:16)
  13. Better Take It Easy (3:20)
  14. Colorado (4:01)
  15. She's Watching Me (3:33)
  16. Sausalito Summernight [Album Version] (5:08)
avatar van Janz
Een beetje lukraak dit schijfje weer eens uit de kast getrokken. Wat heeft dat Sausalito Summernight toch een geweldige rif! Dit is zo'n nummer dat je kunt rekenen tot de Canon der Nederrockklassiekers, een select gezelschap, waartoe uiteraard Radar Love, maar bijvoorbeeld ook Saturday Night van Herman Brood, Window Of My Eyes (Cuby) en Anouks Nobody's Wife behoren.

Verder is het natuurlijk zeer aardig te vernemen dat ik met deze CD dus al
jaren Watts in a Tank in huis blijk te hebben. Dat had ik niet gedacht. Eerlijk gezegd vind ik de nummers hier niet echt bij een album passen. Stylistisch gaat het namelijk alle kanten op. Waar Sausalito Summernight nog refereert aan Steve Miller, hoor ik in Alibi Fischer Z, schurkt All Because of You tegen de blues aan en had Down in The Silvermine op het repertoire van BZN gekund. Stuk voor stuk aardige nummers, daar niet van, maar het zijn meer losse singles dan samenhangende albumtracks.

Dan nog even het mysterie van de tracks 12-15 oplossen: de hier gepresenteerde Samantha is de single die in 1988 de wederopstanding van Diesel inluidde. Die zomer kreeg het nummer veel airplay. Ik herinner me dat goed omdat ik destijds vakantiewerk deed voor de PTT. Tijdens het post sorteren kwam het nummer zeer regelmatig op de radio voorbij. Ik heb het even opgezocht: Samantha stond in de beroemde zomer van 88 drie weken in de Top 40 en bereikte de 33e plaats. Een klein hitje dus. Track 13, Better Take It Easy, was de B-kant. De follow up, de single Colorado/She's Watching Me, deed vervolgens helemaal niets, waarna Diesel opnieuw de brui eraan gaf. Overigens schijnen er ook singles van Samantha in omloop te zijn met She's Watching Me als flipside.

Samantha was dus eind jaren 80 qua succes een eenmalige oprisping, dat op basis daarvan als voetnoot wel een plaatsje op deze compilatie verdient. Dat er hier dan vervolgens niets van Unleaded terug te vinden is, vind ik een misser. Zal wel weer een rechtenkwestie zijn geweest.

Tot slot nog een gratis tippie: mocht je op zoek zijn naar muziek van Diesel, dan is het opletten geblazen. Er zijn meerdere artiesten die zich Diesel noemen. Zo is er een Australiër die onder de naam Diesel ook albums op de Nederlandse markt heeft uitgebracht, bijvoorbeeld het album Solid State Rhyme (1994), dat met zijn nostalgische radiohoes zo maar van onze eigen Diesel had kunnen zijn, maar daarmee niets van doen heeft!