PJ Harvey - Rid of Me (1993)

Label: Island

1. Rid of Me (4:29)
  2. Missed (4:26)
  3. Legs (3:40)
  4. Rub 'Til It Bleeds (5:04)
  5. Hook (3:57)
  6. Man-Size Sextet (2:19)
  7. Highway '61 Revisited (2:57)
  8. 50ft Queenie (2:23)
  9. Yuri-G (3:28)
  10. Man-Size (3:16)
  11. Dry (3:24)
  12. Me-Jane (2:43)
  13. Snake (1:37)
  14. Ecstacy (4:27)
Rid Of Me is een stuk rauwer dan Dry.
Waarschijnlijk speelt het ook mee dat Steve Albini hier verantwoordelijk is voor de productie.
Deze producer was rond dezelfde periode ook actief bij Nirvana’s album In Utero.
Opener Rid Of Me zet gelijk de toon.
Wat is dit een geweldig nummer.
Het benauwde begin om vervolgens helemaal los te gaan.
Lick my legs I'm on fire
Lick my legs of desire

Duidelijke taal.
Ook haar podium presentatie is in deze periode totaal veranderd.
De spijkerbroek en leren jas zijn vervangen door een sexy jurkje, met daaronder hoge hakken.
Weg is de schuchterheid.
Het onschuldige meisje is gegroeid tot een Femme Fatale.
Rid Of Me is een stuk minder toegankelijker dan Dry en zelfs als opvolger To Bring You My Love.
Ik kocht deze vrij snel na To Bring You My Love voor een paar gulden, omdat hij flink afgeprijsd was.
Maar wat was ik teleur gesteld toen ik thuis kwam.
Volgens mij heb ik deze toen een keer gedraaid, en is hij toen voor jaren in de kast verdwenen.
In die tijd had je ook zangeressen als Alanis Morissette, Jewel, Heather Nova en Joan Osborne, en die klonken allen een stuk toegankelijker dan de bijna hysterische dramatiek van Polly Jean op het nummer Legs.
Als je de tekst en uitvoering van Rid Of Me en Legs goed luisterd, dan zou je bijna denken dat PJ Harvey model heeft gestaan voor het karakter Xenia Onatopp in de James Bond film GoldenEye, de vrouw die kon doden met haar dijen ; gespeeld door onze eigen Famke Janssen.
Rid Of Me is waarschijnlijk nog steeds het minst toegankelijke album van PJ Harvey, maar zeker niet haar minste.

avatar van frolunda
Wellicht niet het meest toegankelijke album van PJ Harvey (ken niet al haar albums) maar bij een plaat met Steve Albini op de producersstoel is mijn interesse altijd wel gewekt.
Na nogal wat luisterbeurten kom ik tot de conclusie dat ik Rid of Me meer dan geslaagd vind, op een enkel nummer na komen de hier felle en erg directe vocalen goed overeen met de gortdroge sound van Albini.
De plaat opent ontzettend sterk met het titelnummer en Missed, het absolute hoogtepunt van Rid of Me.
Een volgende uitschieter is het dynamische Rub 'Til It Bleeds, en vervolgens het erg intense 50ft Queenie, niet het meest makkelijke nummer.
In de tweede helft heeft het album de neiging om zo nu en dan wat zwaar op de maag te liggen maar door het prima slotakkoord Ecstacy slaat de balans uiteindelijk ruim naar de goede kant door.
Geen lekker comfortabel album van de Engelse Zangeres maar voor mij één van haar beste.