Baaba Maal - Lam Toro (1992)

Senegal
Wereld
Label: Palm Pictures

1. Hamady Boiro (Yelle) (4:32)
  2. Daande Lenol (5:42)
  9. Sy Sawande (5:27)
  10. Hamady Bogle (4:33)
avatar van ZERO
1001 Albums you must hear before you die

Nummer 713 bracht me bij een album waar ik nog nooit van gehoord had, Baaba Maal - Lam Torro (1992). Al het tweede album in de categorie 'Wereldmuziek' op 9 albums.

Wereldmuziek is niet echt m'n ding, al moet ik meteen toegeven dat ik er ook niets van ken. Het vorige album, van Astor Piazzolla, vond ik wel leuk op de achtergrond en dus de moeite om een keertje te luisteren, maar daar hield het voor mij ook wel op.

Dit album valt voor mij jammer genoeg niet in die categorie. Zelfs op de achtergrond had ik het halverwege dit album wel gehad, dus ben ik gestopt met luisteren. Het is leuk om nieuwe dingen te proberen, maar muziek luisteren mag ook geen opgave worden natuurlijk.

Dit album krijgt hier ook een behoorlijk lage waardering, zie ik. Of ik daaruit kan afleiden dat het geen 'album to hear before you die' is, of eerder dat wereldmuziek hier misschien algemeen niet zo goed scoort, weet ik niet. Misschien moet ik het boek maar eens kopen, want ik ben eigenlijk wel benieuwd wat dit album zo speciaal zou moeten maken. En dat bedoel ik niet negatief, voor alle duidelijkheid.

Stemmen doe ik niet, omdat ik niet eens het volledige album geluisterd heb.

avatar van Ludo
Beetje te glad en synthy, bij een original als Baaba hoeven we geen associaties met Paul Simon. Nochtans is Sy Sawande huiveringwekkend mooi, dus een plekje in de platenkast van de wereldmuziekliefhebber is gerechtvaardigd.