Elli & Jacno - Tout Va Sauter (1980)

Frankrijk
Label: Vogue

1. Main Dans la Main (4:23)
  2. Nos Allures Sages (4:01)
  3. On Dit des Choses (4:20)
  4. Tic Tac Tic (4:27)
  5. L'âge Atomique (4:00)
  6. Moi et Mon Copain (3:54)
  7. T'oublier (4:22)
  8. Bien Plus Fort (3:19)
  9. Dans Tes Bras (4:34)
  10. L'âge Atomique (Suite et Fin) (2:21)
  11. Mad Affair * (3:43)
  12. Atomic Age * (4:03)
avatar van Jazper
Veel aanstekelijker dan de eerste nummers op dit album kom ik toch maar weinig tegen. Ik zou er bijna vrolijk van worden.

avatar van RonaldjK
Alles gaat ontploffen! Tout va sauter heet het debuut van het duo Elli & Jacno, voorheen actief in de Bretons-Parijse groep Stinky Toys met wie ze twee albums uitbrachten.
De vorige halte tijdens mijn reis door new wave was de tweede van Hazel O'Connor en ik kondigde deze Franse plaat aan als "een ander onbekend pareltje". Dat blijkt overdreven, want anders dan de titel suggereert gaat niet alles ontploffen. Dit is eerder vergelijkbaar met een luchtig tussendoortje: een minigebakje of een kleine snack voor de oren. Aanvankelijk heel aangenaam, maar later slaat enige verveling toe. Het album verscheen in december 1980.

Zangeres Elli Medeiros en gitarist Denis Jacno klinken tesamen als een vroege versie van het Belgische duo Vive La Fête. Anders dan met hun voormalige groep zingt Elli nu Franstalig. Main dans la Main draait om een vrolijk synththema, Nos Allures Sages leunt vooral op lichte gitaarpartijen. Het resultaat klinkt onschuldig en luchtig, net als in het van een orgeltje voorziene On dit des choses waarmee het iets muzakachtigs krijgt, Tic Tac Tic is uptempo, de naïviteit druipt ervan af.
Kant 1 sluit net zo aardig af met L'Age Atomique , maar langzamerhand valt op dat de nummers, die vaak rond de 4 minuten lang zijn, eigenlijk te lang duren. Alsof je teveel minigebakjes in één keer eet. Ik raak verzadigd.

Moi et Mon Copain bevat meer lichte electropop, het langzame T'Oublier zou geschikt zijn voor een verzamelaar met chansons, passend tussen Gerard Lenorman en Edith Piaf maar dan met de synthesizers van 1980. Bien Plus Fort is gemaakt voor de dansschool uit die tijd, Dans Tes Bras is langzamer en romantisch en met L'Age Atomique : Suite et Fin is een instrumentale en omgekeerde versie van L'Age Atomique op kant 1, waarna Elli een gesproken-woord-boodschap heeft: geinig!

Ja, geinig is het juiste woord voor dit album dat in Engeland werd uitgebracht met twee vertaalde nummers. Mains dans la Main werd Mad Affair en L'Age Atomique werd Atomic Age. In 2011 kwam een cd-versie met de twee vertalingen als bonus; ook op streaming aanwezig.
In 2010 werd Tout Va Sauter door de Franse editie van Rolling Stone op plek 91 gezet in de lijst met beste albums in de Franse rock. Helaas begint het archief van de Franse hitsite LesCharts.com pas in november 1984 en dus is niet te achterhalen waarom dit als invloedrijk geldt. Laat onverlet dat dit een bescheiden mijlpaaltje in de electropop is.

Het volgende nummer op mijn afspeellijst met wave en aanverwanten is van Eddie & The Hot Rods, maar omdat ik dat album al besprak, vervolg ik bij het debuut van het West-Duitse Wirtschaftswunder genaamd Salmobray.