The Search - Saturnine Songs (2008)

Zweden
Label: afmusic

1. Distant (3:13)
  2. Swimmer (3:34)
  3. Woman in the Corner (3:34)
  4. Rapunzel (3:58)
  5. Netherworld (4:35)
  6. Other People (3:02)
  7. Jester (3:03)
  8. Saturnine (1:14)
  9. Sleeper's Cache (3:52)
  10. Song for a Boy, Friends with Toys (3:01)
  11. You Seek Approval in the Wrong People (5:02)
  12. Yes-man (5:02)
Menig Belg mag ook!

Vertel eens waar die beroerde vlagen zitten, Mordor!

avatar van Chameleon Day
Ook ik sluit me aan bij de bevindingen van Sheplays.

Het is een uitstekend album. Zit muzikaal goed in elkaar. En ze hebben een eigen geluid gevonden zonder het contact met de door ons zo geliefde tachtiger jaren verloren te hebben. Sterker: ze staan daar nog ferm met twee benen in, maar wel met een eigen 'touch'.

Ik vind vooral ook de toevoeging van "klassieke" elementen erg fraai. Ik houd wel van piano en strijkers. Het is smaakvol gedaan.

Verder ben ik het met Sheplays eens dat de muziek wel een beetje braafjes is. Er had meer pit in gemogen. Eigenlijk laten ze zich alleen voluit gaan aan het slot van 'Woman in the Corner'. Fantastisch!!! Dat hadden ze vaker moeten doen.

De laatste twee tracks vind ik overigens erg goed.

Kortom:

4*.......met groeipotentieel.

Mordor
Ik geef toe het zit knap in elkaar. Maar ik stoorde me aan bepaalde klanken. Vooral aan z'n uitspraak van de letter 's'. Maar goed het zal wel komen door m'n achtergrond (engelse moeder)

avatar van reptile71
De uitspraak valt nog wel mee toch? Misschien meer een accentje?

@Sheplays: De band Entertainment is misschien wel wat voor jou. Een dikke poep rauwer en donkerder maar ook een verse band met een vers album.

Mordor
Ik moet erbij vermelden dat ik ook geluisterd heb met een headset (soms gaan details dan storen/overheersen). Het zit goed in elkaar qua geluid en wie weet gaat het nog groeien. Ik bestel denk ik sowieso de cd binnekort wel Zo snel zijn ze niet van me af

Sheplays
Ik weet wel waar je die CD kunt krijgen, Mordor....

@Reptile
Heb je nu alweer een ontdekking gedaan?

@perfume
Dat ben ik met je eens, track 10 is voor mij ook een skip moment.

Sheplays schreef:
@Reptile
Heb je nu alweer een ontdekking gedaan?

Het houdt maar niet op momenteel... ik zit ook tot over mijn oren in de inkopen en er zijn vrachten cd's onderweg haha...

Lost Highway
Ik vind hem ook geslaagd; geen meesterwerk, maar gewoon een frisse poppy wave plaat. Hoogtepunten zijn de eerste drie nummers en de afsluiter. The Search weet inderdaad meer dan ooit een eigen geluid te creëren, maar tegelijk is het ook wat braafjes.
Het geluid van de dominante synthesizer lijkt grotendeels ingeruild voor traditionele instrumenten. Qua teksten is het ook iets beter dan bij de voorganger. Het debuut blijft met voorsprong hun beste, dit wordt een goede tweede.
Zoeken we echter een écht meesterlijk popwave plaatje, dan zou ik het eerder bij The Mary Onettes gaan zoeken.

avatar van Chameleon Day
mmm....geef mij toch maar deze.

avatar van reptile71
The Mary Onettes vind ik wel heel erg poppy hoor, mij veel te! Maar als je daar van houdt is dat inderdaad een aanrader.

avatar van reptile71
Dit nieuwe album van The Search is tijdelijk in de aanbieding voor € 9,95 (i.p.v. € 12,95) zodat misschien wat meer mensen er voor kiezen om hem toch maar aan te schaffen.

perfume
Toch ook weer een goed album deze nieuwe van The Search. Er staan wat leuke live-video's van ze op You Tube van hun recente optreden in Berlijn. Geluidskwaliteit is niet zo goed maar je krijgt toch een idee hoe ze live klinken.

Lost Highway
Het is een goede popplaat. Met de nadruk op Pop, trouwens, als je de laatste van Shout Out Louds, de laatste van The Search en de nummers van Mary Onettes door elkaar plaatst moet je zelfs als liefhebber een scherp gehoor hebben om ze te kunnen onderscheiden.

Op dit album vind ik de arrangementen erg fraai. De teksten daarintegen lopen vaak wat in de weg. Als het aan mij zou liggen, dan zou ik minder tekst gebruiken ( echt sterk zijn ze niet, en ze worden na verloop van tijd wat zeurderig ook ), en zou ik meer de nadruk leggen op het instrumentale. Het had dit album beter gemaakt. Ook zou ik méér pit en frustratie in mijn stem leggen, neem nu dat laatste nummer, sterk hoor en wrs het beste van deze plaat, maar de intro belooft veel meer dan wat het uiteindelijk geeft. Om maar te zeggen, persoonlijk vind ik dat er meer uit te halen valt.

@ Chameleon Day : Jouw hoge stem verbaast me, omdat je het debuut slechts met een 3* of 3,5* beloont. Dat is je goed recht natuurlijk, maar naar mijn mening staat het debuut ver boven alles wat ze later gemaakt hebben. Die plaat sleept je wél mee met zijn Neo Romantische teksten en waanzinnige melodieën.

Lost Highway schreef:

Op dit album hebben ze meer een eigen geluid gevonden. Het debut is vooral het kopiëren van andermans kunsten. Het eerste waardeer ik meer, vandaar een hogere beoordeling.

Ik vind dit nog steeds een uitstekende plaat. Dat het aan de poppy kant is, stoort mijn niet. Het verveelt niet snel. En ik geniet vooral van de goede arrangementen met "klassieke" elementen (piano, viool).

Wat de teksten betreft heb je gelijk. In combinatie met de manier van zingen, komt het bij vlagen wat sullig en zelfs truttig over. Ik stel hem daarom iets bij naar 4*.

BPDD
Even luisteren of dit de moeite waard is, ze treden komende zaterdag (gratis entree) vlakbij me in de buurt op dus ik ga denk ik even een kijkje nemen

Sheplays
Jammer dat ze dat hier niet even aangekondigd hebben

avatar van reptile71
Voor deze gelegendheid wil ik dit album tijdelijk wel voor een tientje (excl. verzending) verkopen aan de liefhebbers. Stuur me dan even een pm.

@Sheplays: Denk niet dat ze zich hier zo thuis voelen dat ze het hier op mume bekend maken.

avatar van Chameleon Day
Bestaan ze nog? En komt er nog een nieuw album? Dit blijft iig een fijne plaat.

yo guys!

we will be releasing the next album in 2010.
it will be called "the search for connection, contact and community"
here's the track list:

the heart is a lonely hunter
kuchisake onna
silent days
manic miner
james
age of the hermit
the firm conviction
from the glass jar
alone in a space shuttle
an ounce of courage
jet

hope you'll like it.

we've had several lineup-changes since the last album. our drummer viktor quit the band. the new drummer joel played with us for 5 months before quitting. our newest drummer is our former drummer per who played on our first three albums. nice to have him back! also, we now have a keyboard player named mikael who is a cute little fellow.

take care!

avatar van Oldfart
Good news Razmig.

But tell us, now with 2009 nearly finished; how was this year for you and the band?
Did you do many gigs, any special experiences, etc?

avatar van razmig
2009 was our tenth anniversary as a band and we now feel like old farts, all of us. gig-wise there hasn't been much action. we did a couple of gigs in Hengelo and Leipzig and some in sweden, but it would have been nice to play more often. now we're focusing on playing in germany in may next year and probably try to get some dates in the Netherlands!

avatar van razmig
New album The Search For Connection Contact And Community can be downloaded through - thesearchsweden.wordpress.com

Cheers everyone!

avatar van Chameleon Day
Ha, thanks for sharing. I'll check it out. Wish you all the best!

avatar van Mjuman
Mooi nieuws; hopelijk sprankelt die net zo mooi als de vorige!!

Tack sa mycket - Razmig, hoppas det blir konsert här snart!!

Hele rij berichten verwijderd. Even de moeite nemen de discussie via pm voor te zetten in plaats van hier de boel te vervuilen was wel zo fatsoenlijk geweest.

avatar van Mjuman
Door het uitkomen van het nieuwe album (overigens nog niet aan toegekomen) ben ik deze ook weer gaan draaien. Het is een goed album, niets meer en niets minder.

Dit album zit in de zone tussen pop en (nu) wave, net als bijv Mary Onettes, Bell Hollow, Shout Out Louds. De eersten gaan nog het meest richting (sprankel)pop, maar hebben imo af en toe te veel de nadruk op het hoog in hun productie.

Qua geluid gaat dit album af en toe voor mij te gemakkelijk de rock-kant uit (track 10) en de genoemde verwantschap met TheSound snap ik af en toe wel: ritmisch is het vaak niet al te complex en da's iets wat bij The Sound wel eens stoorde: simpele ritmes (dit itt tot de door mij gekoesterde Talking Heads en XTC).

Tracks 11 en 12 hebben dan weer een aantal fraaie bruggetjes (die soms de vroege U2 - gitaar, flanger, drums/bas stuwend - in herinnering roepen).

En het genoemde accent van de zanger "svenska skarpslipade 's'et" is idd wel aanwezig; maar bedenk dat ie bijv ook bij Abba heel goed hoorbaar was ("these parks and these houses" en "I don't wanna talk") en daar lijkt ie opeens niet te storen, konstigt vad

Zou willen dat we in NL een band hadden die zulke muziek kon spelen - live moet dit echt leuk zijn.

avatar van Chameleon Day
Kan me goed vinden in jouw review, Mju. Maar toe wees eens royaal. Een (kleine) 4**** is dit toch wel waard?

Ik ga vandaag de opvolger nog eens beluisteren. Ook heel behoorlijk, maar duidelijk minder dan deze.

Verder lijkt The Search een beetje dood gebloed hier op de site. Hun laatste album trekt nauwelijks tot niet de aandacht. Ik vraag me overigens af hoe lang de band in de deze vorm nog doorgaat. Erg veel succes - naar indierock maatstaven gemeten - hebben ze niet.