Summoning - Let Mortal Heroes Sing Your Fame (2001)

Oostenrijk
Label: Napalm

1. A New Power Is Rising (4:08)
  2. South Away (6:05)
  3. In Hollow Halls Beneath the Falls (8:57)
  4. Our Foes Shall Fall (7:02)
  5. The Mountain King's Return (8:53)
  6. Runes of Power (5:52)
  7. Ashen Cold (6:16)
  8. Farewell (9:19)
avatar van Sir Odolf III
Dat Summoning hevig geïnspireerd is door het werk van Tolkien kun je na een enkele luisterbeurt al duidelijk opmaken. Gelijk bij de eerste klanken wordt je meegesleurd naar duistere wouden, wijze elven, strijdlustige dwergen, moedige legers en betoverende, eh, tovenaars. Nou ja, niet dat je al te veel kan verstaan, want deze voormalige blackmetal band is nog steeds trouw aan haar gekrijs. De symbiose van magistrale melodieën en rauw gitaarwerk, ondersteund door een lekker mid-tempo ritme ontaard in ieder geval in een bijna ongeëvenaarde magische sfeer.
De laatste song (Farewell) trakteert je nog even op uit de volle borst gezongen cleane vocalen, waarna het sprookje helaas weer afgelopen is. Maar gelukkig is de play-knop op een cd-speler meerdere malen bruikbaar...

Summoning heeft toch meer albums dan deze en Oath Bound?

avatar van horrorfreak7
Een zeer goed album, maar toch minder dan de andere vind ik.

Er worden zoveel voice clips gebruikt dat het voor mij echt gaat irriteren na een tijdje.

Maar Farewell is echt een prachtig nummer.

Sammael
Hoewel je het soms niet zou denken wanneer je deze muziek hoort, zijn het niet meer dan twee mannen die verantwoordelijk zijn voor alles. En deze plaat is toch een van mijn favorieten van Summoning. Lekker episch, maar ook veel afwisseling (Ashen Cold klinkt bijvoorbeeld verrassend ingetogen, maar heeft toch die typische Summoning-sfeer). Prima instapper voor wie deze band nog niet kent, maar tegelijk een van hun beste albums. Alleen alle samples uit Lord of the Rings beginnen af en toe nogal op de zenuwen te werken, maar het is ze vergeven. Met het nummer Farewell hebben ze zichzelf immers echt overtroffen

avatar van Edwynn
Let Mortal Heroes Sing Your Fame is zonder meer een meeslepend epos. Het Oostenrijkse orkenduo Summoning kan niet zonder Lord Of The Ringsdecor. Tolkien gaaf vinden is denk ik een must wanneer je hier aan begint.

In de basis treffen we black metalgewortelde scheurgitaren aan die moeizaam worden voortgetrokken door slepende ritmen, hoorbaar afkomstig uit een my first Sonydrumcomputer. De toetsen afkomstig van een apparaat van hetzelfde merk kleuren de boel op melodieuze wijze in. Het resultaat is een soort gothic wave-achtige trip. Een rafelige vocalist declameert krijsend zijn verhalen die dus geïnspireerd zijn door verhalen uit Midden-Aarde. Het geheel wordt compleet gemaakt door samples uit het Lord Of The Ringshoorspel van de BBC uit 1981 als ik mij niet vergis.

Laat je meevoeren van de verlaten mijnen van Moria naar de met goud behangen schuilplaats van Smaug tot aan het mysterieuze Demsterwold alwaar de kwaadaardige Sauron langzaam maar zeker weer een vaste vorm krijgt.

Knullige effecten zijn knullig. Niettemin moet ik er niet aan denken dat Summoning ooit voor de dag zal komen met filharmonische orkesten en andere toeters en bellen. Dat zou het spookachtige sfeertje ernstig bederven. Zelfs de abominabele mix is in dit geval een pluspunt.

Mits in de juiste stemming is Let Mortal Heroes Sing Your Fame een utiermate charmant plaatje. Het wijkt niet veel af van het andere dat Summoning biedt. Het meer traditioneel klinkende Lugburz uit 1995 uitgezonderd dan.

avatar van Slothrop
"And at the gates the trumpets rang..."

Waar Summoning op Stronghold hun stijl wat mij betreft had geperfectioneerd, weten ze op Let Mortal Heroes Sing Your Fame verder te gaan op datzelfde hoge niveau.

De nummers zijn wat puntiger dan op de eerdere albums, en de band gebruikt hier voor het eerst en met enige regelmaat samples uit een Lord of the Rings-hoorspel om de muzikale fantasysfeer nog meer kracht bij te zetten ("...THE CROWNS OF SEVEN KINGS! AND THE RODS OF THE FIVE WIZARDS!"). De sfeer is dus weer enorm episch (ga ik het woord "episch" bij elk Summoning-album gebruiken? Misschien niet...maar ik zou het kunnen doen), maar ook behoorlijk afwisselend. Een nummer als Ashen Cold is naar Summoning-maatstaven bijvoorbeeld verrassend ingetogen.

Afsluiter Farewell is het kroonjuweel van het album en tevens mijn favoriete Summoning-nummer (op de dagen dat Land of the Dead dat niet is). De band gebruikt hier voor het eerst koorzang, wat ontzettend gaaf klinkt, en met alle geluiden van hoorns en andere blazers vergeet je gewoon dat het slechts 2 mannen met keyboards zijn die dit alles voortbrengen.

Rest me niks anders dan te zeggen dat dit mijn favoriete Summoning-album is en dat de 4* sterren die hier stonden veel te laag zijn. Meteen verhoogd dus!

Tussenstand:
1. Let Mortal Heroes Sing Your Fame (4,5*)
2. Stronghold
3. Dol Guldur (4*)