Get Your Lie Straight (2004)

Alternatieve titel: A Galaxy of Funky Soul

1 stem

Soul / Funk
Label: Beat Goes Public

1. Rodger Collins - Foxy Girls in Oakland (2:48)
  2. The Debonaires - Stop, Let's Be United (3:12)
  3. Bill Coday - Get Your Lie Straight (2:58)
  4. Bobby Rush - Chicken Heads (3:00)
  5. Loleatta Holloway - Bring It on Up (2:40)
  6. Lenny Williams - I Love Her Too (2:08)
  7. J.J. Malone - People Say (2:57)
  8. Merl Saunders en Heavy Turbulence - The Iron Horse (2:39)
  9. Rodger Collins - I'm Leaving This Place (2:16)
  10. Tiny Powell - Bossy Woman (Bossin' Woman) (2:57)
  11. Bill Coday - Let Me Be Your Handy Man (2:54)
  12. Everyday People - Try the Life (4:17)
  13. Lenny Williams - Feelin' Blue (2:51)
  14. The Right Kind - My Money Is Funny (2:56)
  15. Ben en Larry - Man Power (3:32)
  16. J.J. Malone - One Step Away (3:49)
  17. Bill Coday - When You Find a Fool, Bump His Head (2:51)
  18. Rodger Collins - Your Love, It's Burning (2:16)
  19. Bobby Eaton - We Gonna Do Our Thing (2:44)
  20. The Debonaires - I Want to Talk About It (World) Parts 1 & 2 (5:21)
  21. Bill Coday - I Got a Thing (2:20)
  22. The Sequins - I Get What I Want (3:09)
Get Your Lie Straight heeft een uitstekende subtitel: A Galaxy Of Funky Soul. En dat is wat je krijgt, echte lekkere funky soul. Uit Oakland, San Francisco, maar meestal met een Southern Soul Sound. Alleen wat luchtiger, soms wat meer bluesy, wat bij de sound van San Francisco hoort begrijp ik uit het boekje. En van het Galaxy label, een sublabel van Fantasy Records, uit de jaren 1968-1972.

Het is verbazingwekkend hoe sublabel BGP van Ace Records het weer voor elkaar heeft: alweer een prima soul / funk verzamelaar. Geen van de 22 songs is minder en er staan weer heel wat juweeltjes tussen. Wel moet gezegd worden dat de eerste 9 tracks allemaal (erg) goed zijn en dat het daarna meer een 'mixed bag' is. De opener Foxy Girls In Oakland klinkt zoals je verwacht: funky! De titelsong is ook zo'n lekkere lome funky soultrack. Een geweldige bas vormt de basis van het zwoele bluesy Chicken Heads. En daarna volgt een verborgen treasure van niemand minder dan (latere Salsoul ster) Loleatta Holloway.
Vette soul volgt met I Love Her Too van Lenny Williams. En dan dat heerlijk (openings-)gitaartje van People Say door J J Malone. Wat volgt is de geweldige instrumental The Iron Horse. Wat een gitaarsolo!!!

Er staan nog meer mooie nummers op de rest van de cd en een aantal aardige tracks. Bijzonder is ook dat een aantal nummers voor het eerst is uitgebracht en juist die nummers zijn zeker de moeite waard. Luister bijvoorbeeld eens naar Try The Life van Everyday People. Zo'n lekker gitaartje en ritme.
Een aantal artiesten keren ook terug, zoals de bluesy Malone, de meer funky Rodger Collins en de uitstekende zanger Lenny Williams met het uitermatige prettige Feelin' Blue. 2 bijdragen van Bill Coday naast de titelsong vind ik wat minder, maar When You Find A Fool is dan wel weer aardig. Maar ik zal niet te veel klagen over dit prima funky soulalbum, want als je alles hebt gehad komt ene Bobby Eaton er nog even inknallen met zijn krachtige stem en prachtige soul. En oh ja: parts 1 & 2 van I Want To Talk About It is echt heerlijke Soul. Go for it!