Panacea - Twisted Designz (1998)

Duitsland

3. Death Is Near (5:53)
  4. Funk (7:54)
  5. Hedonist Remix (7:31)
  6. Unglory (6:12)
  7. Twisted Designz (4:49)
  8. Lightbringer (6:53)
  9. Motion Sickness (7:23)
  10. Quantum Loop (5:16)
  11. Tobsucht (7:39)
  12. Ektachrome (3:58)
avatar van Onderhond
Later meer, maar Twisted Designz (track) is een echte aanrader. '98, maar echt enorm lekkere hardcore (of iets achtigs). Geraak hoe langer hoe meer in de ban van Panacea.

avatar van Onderhond
Zoals beloofd dus, een extra woordje uitleg bij deze CD. Na het industrial werk op "Hanayo In Panacea", en het meer dnb georienteerde "Panacea Shares Needles With Tarmvred", brengt Panacea hier een soort van hardcore, met veel externe invloeden (waaronder ook industrial en dnb), maar verder niet onder een noemer samen te brengen, of te vergelijken met een andere artiest die ik ken (Oude Hellfish & Producer lijkt me het dichtst in de buurt te komen).

"Airborne" is een rustige, sfeervolle opener. Leuke klassiek nummertje, lange wave als intro, daarna lekker wat distortion en leuke beats. "Menhater" is de eerste echte track, met zo'n oerbekende oude hardcore sample (Thunderdome III, Moby - Thousand). Klinkt enorm retro, maar kalmere ritmes en door de focus van de bass weg te houden klinkt het toch apart. Geen gewoon hardcore nummertje dus, neigt zelfs soms een beetje naar het oudere Hellfish & Producer werk, de beste vergelijking die ik zo direct kan maken. "Death Is Near" is een pure sfeertrack. Geen basses, beperkte en zwaar gedistorte ritmische elementen, prachtige onheilspellende wave, coole voice samples en leuk gepruts. "Anti" werkt met lekker veel breakbeats, bouwt aan interessante ritmes, maar is alleen een beetje karig op melodieus gebied. Wel een leuke track, maar toch. Dan is de Rmx van Hedonist een stuk boeiender. Zware track, stevige donkere wave, zware maar schaarse basses, en weirde trippy voice samples. Neemt ook lekker lang de tijd om goed op je in te werken. "Unglory" is weer net iets minder boeiend. Aardige track, maar de ritmes zijn niet meeslepend genoeg.

"Twisted Designz", de titeltrack, daarentegen ... wat mij betreft de topper van dit album. Overheerlijke voice sample, coole dnb-light ritmes, veel gepruts, echt zalige melodiesamples die samen een lekker vette track vormen. Zou het graag in '98 meegemaakt hebben, dit. Ook "Lightbringer" is een hoogvliegertje. Weer wat sferischer, op z'n hardcore's dan. Weer een resem aan extreem coole samples, vermengd tot een stevige maar rustige, sfeervolle track. "Motion Sickness" is weer wat beukender (straighforward basses bedoel ik dan) en wat dansbaarder. Leuke track. "Quantum Loop" gaat, afgezien van het einde dan, voor een volledige ambient sfeer. Donkere waves, pulserende drones, vage geluidjes en enkele duistere voice samples. "Tobsucht" haalt de basses weer boven, en beukt er op inmiddels bekende wijze op los. "Ektachrome" is een wat experimentelere uitloper. Twisted Designz voicesampletje, krakende ritmes en een leegte op de achtergrond die sterk geaccentueerd wordt. Als extra volgt er nog een trackje. Klinkt noizy en lawaaierig, freaky zooi dus, maar een beetje kort. Best jammer eigenlijk.

Echt een lekker album dus, en een hele verrassing voor eentje dat uit '98 stamt. Kleine 4.5* heeft het wel verdient. Sommige tracks klinken net ietsjes te gewoon, maar de rest kicked heerlijk, en bevat lekker veel punch.

avatar van orbit
Vette plaat! Af en toe neigt dit zelfs naar gabber, alhoewel de basis vette DnB is. Hedonist is wat mij betreft het coolste nummer hier (donker en supervet!). Maar Motion Sickness (met bijna gabberiaanse dreunen) is prima om de buren mee op te schrikken indien nodig!
Ik draai het niet zoveel meer, maar sommige nummers staan wel in een apart mapje op mijn mp3 speler voor instant luisterplezier!