Wat een mooi verhaal weer Teacher, je bijdragen hier worden door mij altijd met grote interesse en vaak instemming gelezen!
Even on topic: Ik leerde dit album kennen eind jaren zeventig en kocht het toen ook direct top LP.
Het is werkelijk een hartverscheurend en prachtig album, door Liesbeth op fenomenale wijze gezongen, indringend en bewogen.
Haar muzikale loopbaan kende veel ups maar ook zeker enkele downs. Ik beschouw haar persoonlijk als Nederlands beste zangeres wanneer het aankomt op de combinatie van dictie, sfeer, klankkleur en repertoire. Zij heeft met diverse grootheden gewerkt, Naast Theodorakis met Rod Mckuen, Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh, Charles Aznavour, Jaques Brel en Frank Boeijen.
Brel was zeer onder de indruk van haarvertolkingen van zijn werk, zelf vind ik "Laat Me Niet Alleen (Ne Me Quitte Pas) " de mooiste vertaling van het lied. Maar ook haar vertaling van Amsterdam is meesterlijk.
Én dan heb ik Ramses Shaffy nog niet genoemd met wie zij bijna een muzikale twee-eenheid vormde. Samen hebben ze een sfeer neergezet die ik daarna niet meer heb ervaren in Nederland, enkele jaren geleden werd Pastorale gekozen tot het mooiste Nederlandstalige lied ooit, het is en blijft van Shaffy en List, die uitvoering zal altijd onovertroffen blijven.
Toen het veranderende tijdsgewricht haar aanwezigheid op het muzikale toneel een tijdje in de schaduw stelde was het columnist Bas Heijne die haar middels een prachtige column weer in het licht zette en Frank Boeijen zorgde er voor om haar van een prachtig album te voorzien (List) uit 1994, ik kan iedereen aanraden dit album eens goed te beluisteren, één van de allermooiste producties ever.
Maar vrijwel haar hele oeuvre is ronduit tijdloos en legendarisch! Haar Nederlandstalige werk maar ook haar Duitstalige werk, haar Engelstalige album met werk van Aznavour en haar Franse werk zoals Madame Melancholie. Ik draai al haar werk met grote regelmatig en ben altijd weer onder de indruk hoeveel gevoel en sfeer zij op weet te roepen, met mooie kleine nummers als : Zo Hoog In De Hemel, of In Oktober. Maar ook met later werk als Zonder Woorden of Even Eeuwig.
Ik heb het voorrecht en genoegen gehad mijn 'heldin' voor een interview te ontmoeten rond 2010, in haar appartement hebben we een hele middag gepraat over muziek en het leven in brede zin van het woord, een onvergetelijke middag.
Ik maak hier graag een buitengewoon diepe buiging voor hetgeen Liesbeth List ons aan prachtig oeuvre heeft nagelaten.