Gotcha! - Words and Music from da Lowlands (1991)

Funk
Label: Ariola

1. Fonky Farm (5:48)
  2. Holybukowski (1:18)
  3. Mathilda the Wicked Witch (7:09)
  4. Kingdome Come (4:12)
  5. Dance with Me (3:18)
  6. Romancing on da Sound That 'll Make Yo Move (4:44)
  7. Words and Music from da Lowlands (6:54)
  8. (Funk)² (6:47)
  9. D'Chase (5:59)
  10. Free to Feel Free (8:16)

met George Clinton

11. Everybody Is a Superstar (0:09)
  12. Funk in Yo Ass (2:02)
  13. Da 10 Is Mightier Than da Sword (4:21)
  14. Higher Heaven (3:19)
  15. Put Yo Body in to It (3:30)
  16. Bold as Love (0:02)
  17. New Song * (7:31)
Toch best wel een spraakmakend debuut van Nederlandse bodem indertijd.
Vond het een on-Nederlands album ook (maar ja wat versta je daar dan onder ?).
Nu luister ik er eigenlijk nooit meer naar.

AJAX!

Tja dat vond ik altijd ff wat minder

avatar van Yak
Yak
Dat vond ik dus echt een geweldige grap. Zouden er anti-Ajax-mensen zijn die Gotcha eigenlijk geweldig vinden, maar ze hierom toch tandenknarsend links laten liggen?

Haha, tuurlijk!

Een van de beste dingen die in Nederland ooit werd opgenomen.

Sietse
Heet dit album niet gewoon Gotcha! 1?

Nee.

avatar van jurado
na 14/13 jaar weer eens uit de kast geplukt...toch wel erg leuk ondanks de matige productie...

Joy
leuke plaat, live ook een festijn

Joy

Ook live gezien, inderdaad een festijn. Mathilda en da rakatak lekkerste nummertjes.

Beetje rammel de gammel aan alle kanten, maar wel leuk... Vond het drie jaar geleden echt tof, maar als ik het nu terug luister, vind ik het toch wel erg gammel... Alles klikt niet zo goed in elkaar, en het klinkt wel heel erg los...

Maar toch nog wel 4*.. Voor de eerlijkheid..

avatar van Jaspert
Ok, de tand des tijds heeft zijn werk wel gedaan bij deze plaat, maar alleen al om het wereldnummer Words and... een 4.

avatar van VanDeGriend
Yak schreef:
Nee joh, ben je gek. Ik vond ze in ieder geval geweldig. Heb ze onder andere nog eens in de Schakel in Zevenbergen gezien. Meer man op het podium dan in de zaal maar wat een stapelgek feestje was dat. Dat Ajax-gedoe vond ik een prima grap...of in ieder geval met een keurige knipoog gebracht. Zoals de knipoog en de glimlach sowieso lichamelijke uitingen zijn die mij het eerste te binnen schieten bij Gotcha.

Oh ja de CD. Aardig maar haalde het ruimschoots niet bij de live optredens

avatar van Oldfart
Heb nog live-opnames van de VPRO die ik regelmatig draai; in tegenstelling tot deze plaat die de enrgie mist van hun live optredens. Klinkt te veel als een soort demo; daar had meer ingezeten. Gemiste kans.

DonDijk
Raffelt een beetje naar het eind toe,deze cd na een heerlijk begin.heb ze helaas nooit live mogen bewonderen.3.5

avatar van Oldfart
ik vermoed teveel jonko's om het tot een goed einde te brengen.

Joy
dit plaatje is wel een blauwdruk van de band zelf, die ook aan alle kanten rammelde door interne conflicten, chaotische live shows etc

de opvolger is een stuk solider

Welicht deels nostalgie maar deze plaat vind ik echt top.
Ging begin jaren negentig met grote regelmaat naar live-optredens van Gotcha. Altijd een feest op het podium, kwalitatief misschien niet altijd even geweldig. Herinner me een dieptepunt in februari 94(?) op een festival in Groningen waar ook Hans Dulfer optrad. De hele band was één grote brok coke en had alleen aandacht voor zichzelf, niet voor het publiek. Verder alleen maar goede ervaringen.

Heb Words and Music from da lowlands weer eens tevoorschijn gehaald na aantal jaartjes. Vind nog altijd dat deze muzikaal steengoed in elkaar zit: Mega strakke bas van Ebone, veel slagwerk en ook vernieuwend (toen) met al die samples.
Overigens staan op het album nog 6 meer nummers dan hier genoemd (live).

Nog steeds zoekend naar dit album.

zal nie meevallen

al heb ik um uit de winkel paar jaar trug

Valt ook niet mee.

avatar van sjoerd5
Hij komt op 23 oktober opnieuw uit!

Goed nieuws, ik verheug me er op.

Kingsnake
Slechte raps, goede funkende muziek met Yo Eb on the Funkphone en nog meer van dat soort larie en kolder.

Bas, drums en sax springen er lekker uit.
Zoals gezegd, zijn de raps slecht (zang ook), maar goed, lang leve de lol.
En als dat piano-introotje van Mathilda start kan je toch moeilijk stilzitten.

Natuurlijk liepen Faith no More, RHCP en Urban Dance Squad met het grote succes weg. Toch hoor je op dit album een eigen geluid.
Het totaal klinkt zelfs beter dan de eerste RHCP albums.

vondeich
Zeker vet! Kende het nog niet *schaam*, maar ben blij dat ik het ontdekt heb!

avatar van MAS
MAS
deric raven schreef:
Het totaal klinkt zelfs beter dan de eerste RHCP albums.

Wat bedoel je met RHCP? En hoezo liepen die bands met het succes weg?

Red Hot Chili Peppers.
Bands die succes hadden met een soortgelijk geluid.

avatar van MAS
MAS
Oke, ik dacht al aan de Peppers maar ik had niet door waarom je die zou noemen in combinatie met die 2 die Nederlandse bands.

Ik ben ook nog niet bekend met de muziek van Gotcha op het nummer met Def P na. Ik ga het binnenkort wel even checken aangezien dit een beetje Nederlandse hiphopgeschiedenis is.