Marduk - Panzer Division Marduk (1999)

Zweden
Label: Osmose

1. Panzer Division Marduk (2:39)
  2. Baptism by Fire (3:52)
  3. Christraping Black Metal (3:46)
  4. Scorched Earth (3:39)
  5. Beast of Prey (4:07)
  6. Blooddawn (4:21)
  7. 502 (3:16)
  8. Fistfucking God's Planet (4:27)
avatar van Eddie
Wat een eerste klas beuker is dit zeg. Net weer eens even opgezet. Het is een halfuur durend aanslag op het menselijk brein, als of er een compleet batalion Tiger II over heen komt denderen. Ik ken veel platen die massaal en hard klinken, maar geen enkele plaat die ik eerder hoorde klinkt zo extreem snel, snel hard en kwaadaardig als deze.
Toen deze plaat uitkwam werd hij veelal vergeleken met KAOS van Sadistik Exekution, dat zijn slaapliedjes vergeleken bij Panzer Devision.

avatar van Hemdale
Ook ik vind dit een geweldige plaat, voor mij de beste van Marduk.

avatar van Eddie
Dit is voor mij ook de enige marduk die mij echt kan overtuigen, ik vind het over het algemeen niet zo heel bijzonder, hoewel nightwing ook nog wel leuk is.

avatar van Jeroen enzo
De titel van nr. 3 weet de muziek van Marduk aardig samen te vatten
Dat half uurtje wat ie duurt vond ik altijd net genoeg, wat een bak teringherrie zeg. En het klinkt nog eens goed ook;)

BlueBerry
teringherrie? zoiets heet muziek genaamd black metal. het is niet raar dat marduk het boegbeeld is voor pure blackmetal. alles komt overeen. het is niet heel bijzonder als je kijkt naar andere black metal bands. gewoon echte black metal. goeie grunts, zware gitaren, snelle percussie, duistere text. marduk werkt gewoon volgens het black metal boekje . 3.5 ster voor dit album. beter worden ze niet naarmate de jaren vorderen maar ook niet slechter .
als je echt eens andere black/death metal wil raad ik je echt behemoth aan (srry kan het niet laten )

bro
BlueBerry schreef:
... het is niet raar dat marduk het boegbeeld is voor pure blackmetal...

hahaha, ksou es moeten beginnen met tellen hoeveel ik wel niet zie van : 'ja, die band is het boegbeeld of watdan ook'. kseg niet dat het zo niet is maar best wel grappig dat bijna de helft van alle populaire bands boegbeelden zijn van de manier van spreken

avatar van Mr. Rock
Nou, ik heb hem overleefd, zij het met moeite.

Een halfuur enkel beuken, rammen en krijsen. Uit te houden omdat hij zo kort is, maar stel je voor dat hij dubbel zo lang was geweest Best leuk voor af en toe als je in de stemming bent maar dit is niet iets wat ik zeer regelmatig zal opzetten.

avatar van SIC
SIC
ChristRaping Black Metal op zijn best , k'vind die intros van sommige liedjes wel cool zo het WAR gevoel, je weet wel ...

en om het met een album van mayhem te zeggen: Pure Fucking Armageddon!!

echt super zalig! Volgens mij het beste van Marduk een 4.5*

Marduk s beste album,gevolgd door Nightwing.Lekkere up to tempo Blackmetal,zoals ik die het liefst hoor.Ook Legion was nog wat beter bij stem die tijd.

avatar van Mortalis
Dit is gewoon het beste marduk album ooit! 5* !!

avatar van nepuufd
De 'Reign In Blood' van de black metal : snel, agressief, kort, ...en goeie nummers. Wat een hit is 'Baptism By Fire' wel niet!!!

Charles Manson
hij moet nog wat voor me groeien, heb hem nu op de Mp3 speler staan (euhm... niet dat ik hem illegaal verkregen heb ofzo hoor....).

hij is zonder meer genadeloos snel en bruut.
weet alleen niet of ik de riffs wel zo bijzonder vind.
maar ik moet vaker wennen hoor aan een cd, slecht is hij zeker niet.

Qua blackmetal (om maar eens nodeloos te vergelijken) geloof ik toch dat ik Dark Funeral beter vind

max en joep
BLOOOOOOOD!!!!!!! DAAAAAAAWN!!!!!!!!!!!!!

avatar van Dirtpride
Snap niet waarom dit album een hogere cijfer heeft dan Heaven shall burn, nightwing en plaque angel. Vind dit een beetje het begin van de 2 slechtere opvolgende studioalbums. Een slecht album is het niet, maar Marduk heeft echt veel beter werk afgeleverd dan dit. De riffs vind ik wat eentonig en het geeft mij iniedergeval een minder necro sfeer dan andere betere releases van Marduk.

avatar van bennerd
Heaven Shall Burn ken ik niet (de cd toch ), en ik vind dit ook iets beter dan (het verder uitstekende) Plague Angel, en dan weer pakken beter dan Nightwing.

Het is gewoon puur beuken, en gelukkig maar een half uur lang. Nightwing vind ik iets saaier, en Plague Angel is veel "psychologischer" (bij gebrek aan een ander woord).

ik krijg kippevel van deze klasse herrie.dit is echt een tank wat over je heen walst

max en joep
ja, hij is aardig bruut ja

Empyrium
Inderdaad erg bruut, en ik hou het nauwelijks een half uur vol! Na drie nummers kom ik toch al adem te kort.

Maar als album is het geniaal.

lambf
Snel, dat zeker. Toch ben ik van menining dat het album vooral bij elkaar word gehouden door de mooie riffs die door dit werkje heen zijn geweven. Zonder deze zou het toch al snel aardig saai worden lijkt mij. Wat mij een beetje tegenvalt is de zang, die nauwelijks weet te overtuigen, hallo kabouter. Ook de productie is niet geweldig, niet erg dat het geluid een beetje transpirant is, maar hier is het toch een beetje doorgeschoten. Overweldigend vond ik het zeer zeker niet, maar wel lekker om naar te luisteren.

Ongetwijfeld de best plaat van Marduk. Heerlijke snelle agressieve Blackmetal zoals deze hoort te zijn.Helaas hebben de heren dit niveau nooit meer gehaald.

Pritje
Ja, ik vidn dit echt een gaaf album heb nummer zoals Baptism by Fire te vaak afgespeeld

avatar van mxfnck
Dit is een van mijn favoriete albums. Ik ben niet zo dol op Black Metal (hoewel ik sommige dingen van Burzum, Mayhem en bijv. Nargaroth wel te pruimen vind).

Hoe deze brute bak herrie ook zó melodieus kan zijn verbaasd me keer op keer. Vandaag zat ik in de trein nog Christ Raping Black Metal te fluiten

avatar van Edwynn
Af en toe is dit geraas een heerlijke uitlaatklep. Wel is Panzer Division alleen maar snel om het snel te zijn. Een beetje geforceerd dus. Na een viertal nummers slaat de saaiheid wel iets toe. Scorched Earth is wat mij betreft de uitschieter met zijn verschroeiende begeleidingsriff.
De overige Mardukalbums zijn stuk voor stuk veel interessanter.

avatar van AOVV
Heb ik ook wel een beetje, Edwynn. De andere plaat die ik al heb gehoord van deze band, 'Opus Nocturne', beviel een pak beter. Daarmee wil ik niet gezegd hebben dat dit slecht is; nu en dan heerlijk gebeuk!

avatar van Edwynn
Muzikaal zit het ook nog eens heel stevig in elkaar. Maar ik mis wat diepgang. Op Plague Angel is dat wel aanwezig en die is ook knetterhard. Opus Nocturne en eigenlijk al het andere Marduk spul is veel afwisselender van opzet en gaat dan ook minder snel vervelen.
Desondanks vind ik Panzer Division Marduk nog altijd een prima plaat om nu en dan het hoofd even mee leeg te maken.
En inderdaad, daar is niet veel voor nodig. Een half uurtje is meer dan voldoende.

avatar van Don Cappuccino
Net nog beluisterd en het is gewoon 30 minuten helemaal kapot beuken met weinig afwisseling in tempo en dynamiek. Een half uur is zelfs al een beetje te lang, hier hadden ze beter een EP van kunnen maken. Plague Angel heeft ook paar hele snelle nummers maar daar is de afwisseling vele malen beter, ook de EP Iron Dawn raast op een hoog tempo maar heeft aan het eind nog een sloom nummer. Door de tijd heen hoor je dat Marduk steeds beter geworden is in het songschrijven en het behouden van spanning. Deze krijgt 3 sterren.

avatar van AOVV
Don Cappuccino schreef:

Dan ben ik ook eens benieuwd naar enkele meer recente platen, zoals 'Wormwood'. Maar: die staan klaar op m'n playlist, dus één dezer dagen gaan die beluisterd worden, en dan schrijf ik iets opde albumpagina. Hier ga ik met Edwynn mee: een halfuurtje is meer dan voldoende. Twintig minuten misschien zelfs nog beter.

avatar van Don Cappuccino
Die latere albums zijn nog veel grimmiger dan het oude werk en dat komt ook wel door Mortuus, die klinkt gewoon veel vetter dan Legion! Ze zijn ook een stuk progressiever (voor Black Metal-begrippen dan) dan de oudere albums. Langere nummers enzovoort.

Op Rom 5:12 levert de zanger van Primordial een gastbijdrage. Dat zal je ook wel leuk vinden!

avatar van Edwynn
Toch vind ik Those Of The Unlight, Opus Nocturne, Heaven Shall Burn en Nightwing ook 4 voltreffers op een rij. Muzikale black metal die tegelijkertijd bloedagressief was, was toen best wel een noviteit.
Rom 5:12 vind ik een erg bijzondere plaat. De Mardukadept is daar wat minder tevreden over, maar het logge, sinistere karakter spreekt mij wel erg aan.

avatar van wizard
De eerste paar keren dat ik dit album beluisterde, waren overweldigend. Een half uur genadeloos gebeuk zonder veel tijd om adem te halen. Eenmaal gewend aan deze doordenderende (oorlogs-)machine is Panzer Division Marduk me toch wat minder gaan bevallen. Ja, het is hard en intensief, maar dat is het ook. Veel meer is hier niet te beleven.

Kortom: leuk, maar niet iets waar ik even voor ga zitten.

3.5*