Mudcrutch - Mudcrutch (2008)

Label: Warner Bros.

1. Shady Grove (3:42)
  2. Scare Easy (4:10)
  3. Orphan of the Storm (1:54)
  4. Six Days on the Road (3:43)
  5. Crystal River (9:29)
  6. Oh Maria (3:28)
  7. This Is a Good Street (4:37)
  8. The Wrong Thing to Do (4:35)
  9. Queen of the Go-Go Girls (3:58)
  10. June Apple (2:25)
  11. Lover of the Bayou (4:32)
  12. Topanga Cowgirl (3:54)
  13. Bootleg Flyer (3:48)
  14. House of Stone (3:00)
avatar van platedraaier
Voor de mensen die geen idee hebben van wat dit is:
cd van de band van Tom Petty van voor de Heartbreakers.
Maar nu dus een nieuwe cd van deze heren.
Wel aardig, maar ik ben niet zo`n fan van Tom Petty.

avatar van floris013
Fijne Plaat!
Tom Petty zal nooit de grote vernieuwer van de muziek worden, maar hij weet wel wat lekker in het gehoor ligt!
Voor de liefhebber van een traditioneel lekker gemaakte plaat, met die kenmerkende toon van de south.

beaster1256
geef mij maar het werk van tom petty van de laatste 15 jaar, dit is oubollig en veel minder dan we van petty gewoon zijn

beaster1256 schreef:
Beste kerel, Mudcrutch is is de eerste naam die Tom Petty gaf aan zijn band voordat het de Heartbreakers werd. Deze Cd is in een paar dagen opgenomen in de studio als een soort reunie van Tom met wat oude muziekmaten. Na even repeteren stond dus op de cd. Het hele verhaal rond Mudcrutch en Tom Petty is te DVDset (3dvd's+1cd) Runnin' Down A Dream. Voor iedere Petty fan een "must"!!!

avatar van Peter©
Heerlijke cd voor alle Tom Petty-die hards

ZEKER TE WETEN!!!!!!!!!!!!!!!!! Evenals de dvd Runnin' Down A Dream

beaster1256
beste ad , denk je nu echt dat ik dat niet wist , heb zelfs de fantastische dvd runnin' down a dream die ik zeer goed vind , maar ik vind dit album wat minder ( te veel huppeldepup nummers ) en geef mij maar ' full moon fever ' en ' the last dj ' die vind ik steengoed , ja, sorry kan er ook niet aandoen dat ik deze mudcrutch wat minder vind hé,

Daaar ging ik wel van uit hoor beaster, Je gaat na verloop van tijd echt wel de échte kenners onderscheiden van van de anderen. Persoonlijk Wildflowers de beste.

beaster1256
ja, bedankt adje , en wildflowers is inderdaad een fantastische cd, maar soms zijn de nachten nog te kort om alles te bespreken of punten te geven , maar ik zie dat we elkaar wat opvolgen , en dat stemt me blij ,
trouwens de dvd runnin down... , is de beste die ik dit jaar gekocht heb , werkelijk een sublieme doc. over tom petty van in het prille begin en zo belanden we weer bij mudcrutch

zal hem nog eens opleggen ,

cheers

Opgenomen in een paar dagen, bijna niet geoefend, gezellige "ouwe" maten- sfeer, met waarschijnlijk wat hartversterkertjes erbij.Daarom vind ik 'm zo leuk en goed!!!

beaster1256 schreef:

En de eerste 15 jaar?

Super CD! Had hem op gevoel gekocht maar hij is echt goed.

Mooi, mooi, en nog eens mooi

avatar van iamsolo
Tom Prettig!

Als ik een paard had, was ik er nu opgesprongen met deze plaat in de oortjes. Want het galoppeert lekker, dat is zeker.

4 sterretjes, twee per cowboylaars. yihaaa!

avatar van goldendream
waarom opeens die naam van de band?

avatar van richiedoom
Mag zich wat mij betreft meten met de beste albums van tom petty. Een erg zomerse sfeer, country invloeden en veel speelplezier. Een klein meesterwerkje.

goldendream schreef:
waarom opeens die naam van de band?
Dat is al eerder vermeld. Dat was de naam die Tom Petty verzon toen hij in het zeer prille begin van zijn muziekcarriëre net een groeppie gevormd had. Voortaan even terugkijken en daar staat het, beste goldendream.

avatar van musician
Het is een kip ei verhaal, wie was er eerder, Mudcrutch of Tom Petty & The Heartbreakers? Mudcrutch bestond als band eerder, maar brengt nu voor het eerst een album uit in 2008.

Tom Petty & H. scoren al sinds 1976 sterke albums, maar vooruit, deze dan als Mudcrutch. Gezien de aanwezigheid van Mike Campbell zie ik het toch als Tom Petty & H. maar OK!

Het gaat natuurlijk om het gebodene en dan blijkt dit album direkt een schot in de roos, afgezet tegen het gehele oeuvre van Tom Petty & H. De appel valt niet ver van de boom inzake het geluid, maar er is een aantal ijzersterke nummers geschreven die Mudcrutch doet uitgroeien tot een topper in het werk van Tom Petty.

Er zijn er meer, maar ik zou toch met name hier even willen vermelden het epos Crystal river. En met Lover of the Bayou heeft Tom Petty zowaar zijn eigen All along the watchtower geschreven, hij heeft zich in ieder geval behoorlijk laten inspireren door deze enorme klassieker van Jimi Hendrix.

Voor het overige is er sprake van een vlot klinkende band, gezien de hoes zou je misschien een baard van hier tot ginder verwachten, maar niets daarvan. Petty's rock (of eigenlijk Mudcrutch's maar de schrijvers zijn dezelfde) is lekker stevig en schurkt op dit album af en toe richting country/bluegrass.

Maar goed, de naam Mudcrutch heeft Tom Petty (zijn eerste band) graag in zijn waarde willen laten, de herinnering eraan levend. Ik kan mij geen andere reden bedenken, de naam Tom Petty & The Heartbreakers garanderen gelijk een direkte stroom van verkopen, die je met een nieuwe naam niet zo gauw weet te halen.

Dat zie je hier ook direct aan het aantal stemmen op Mudcrutch, in vergelijking met de Tom Petty albums.

Een dergelijk album als vervolg op het "debuut" zal in ieder geval richting mij (en nu direct) ongetwijfeld zijn weg weten te vinden. Hopelijk geldt dat ook voor de rest van de Petty-aanhang.

Is het erg vreemd als ik zeg dat ik dit beter vind dan Tom Petty & The Heartbreakers? Ik bekeek gisteren de Runnin' Down a Dream documentaire, en toen het Mudcrutch hoofdstuk aangesneden werd zei ik eigenlijk direct 'deze band is veel beter dan The Heartbreakers'.

Het één komt natuurlijk voort uit het ander, maar Mudcrutch heeft meer weg van country-rock (waar ik erg van houd) tegenover het meer MOR karakter van veel werk van The Heartbreakers. De productie is nog steeds erg netjes, maar toch wat losser. Qua stijl en aanpak is het gewoon verschillend, ook al verschilt er qua bandsamenstelling niet eens zoveel. Al met al maakt het de sfeer meer laidback en klinkt het musiceren spontaner, of misschien mag ik zelfs minder gedwongen zeggen.

Grappig dat Petty ook daadwerkelijk de bas weer oppakt, maar was het niet zo dat Petty aanvankelijk niet dé leadzanger was? Hier zingt hij het overgrote deel. Logisch als meest succesvolle lid, maar ik had het wel leuk gevonden om de originele verhoudingen iets meer te weerspiegelen (ik ben dan ook niet zo'n fan van Petty's stem). Misschien dat er bootlegs zijn van de originele band?

Stephen Stills covered 'Wrong Thing to Do' trouwens wel eens.

Heerlijke frisse plaat die ik zeker nog in huis ga halen.

avatar van musician
Misschien dat de aanwezigheid van drummer Randall Marsh en gitarist Tom Leadon (Petty speelt inderdaad alleen bas) het meer een country rock gehalte hebben gegegeven.

Tom Leadon is nota bene de broer van Bernie Leadon, de grote man bij de Eagles tot zijn betreurenswaardige vertrek, tenminste, ik heb het altijd ten zeerste betreurd. Het blijkt dat Tom Leadon de originele schrijver was van Hollywood waltz van het Eagles album One of these nights. Op Mudcrutch heeft Leadon het nummer Queen of the go go girls aangedragen.

Dus meer country rock inderdaad, de appel valt niet ver van de boom. Toch vind ik alles nog steeds zeer klinken als Tom Petty & The Heartbreakers; door de vleug country rock heeft de muziek wel aan enige upgrading gewonnen.

Ik heb overigens in mijn vorige stuk het prachtige Lover of the bayou toegeschreven aan het schrijverswerk van Petty en dat hij zich daarbij sterk zou hebben laten beïnvloeden door Jimi Hendrix. De waarheid is dat het geschreven is door nota bene Roger McGuinn en Jacques Levy, lees ik nu in mijn boekje dus ook hier komt de country rock behoorlijk om de hoek kijken...

avatar van nlkink
Lover Of The Bayou is inderdaad geschreven door Roger Mcguinn en Jaques Levy. Een live versie van dit nummer is te vinden op de LP 'Untitled' van The Byrds. De CD heruitgave van dit album heet 'Untitled/Unissued' en die bevat eindelijk de studioversie die The Byrds in 1969/1970 hebben opgenomen.
De beide versies van The Byrds vind ik niet zo geweldig, maar Petty en zijn maten maken er een geweldige swamprocker van. Een van die zeldzame momenten dat een cover het origineel overtreft.
En zelf speel ik het nummer ook met mijn groep. Het akkoordenschema leent zich erg om er een extended jam van te maken.

avatar van Twinpeaks
Prima plaat , lekker losjes gespeeld en gezongen. Had hem al een tijdje op de plank staan, maar nooit echt goed beluisterd. Zeker met het knappe weer is dit een prima plaatje om in de buurt van de BBQ te hebben.
Ik ben niet zo'n kenner van het werk van Petty en consorten , maar dit nodigt mij wel weer uit er weer eens wat dieper in te duiken. 4 en halve ster voor deze fijne ongedwongen plaat.