Misterfool
”PH7” is een wat kleurloos album van Peter Hammill. Qua stijl ligt het voornamelijk in het verlengde van “The Future Now”, alleen dan een tikkeltje toegankelijker. Niet het beste album wat deze artiest in de jaren 70 opnam. Gek genoeg kan ik niet zo goed de vinger erop leggen waarom ik een wat minder album vind. Wellicht omdat Hammill in de jaren 70 de lat voor zichzelf torenhoog legde.
“My Favourite” is een slecht nummer om een album mee te starten. Een liefelijke compositie die opent met spaarzame gitaarpartijen. Violen duwen het nummer een andere kant uit. Best heel aardig, maar Hammill kan veel beter. “Careering” start daarna met een clowneske melodie die mij niet zo kan bekoren. Hoewel er door de baslijn wel meer structuur aan het nummer wordt gegeven, weet het niet mijn aandacht te grijpen. Jammer. Het chaotische einde laat mij ook nogal koud. Een hakkelige start voor dit album.
“Porton Down” is daarentegen een heerlijk, haast punkachtig rocknummer. Alles is tegendraads aan deze compositie. De explosieve en gedreven zangpartijen van Peter Hammill zijn dan slecht de kers op de taart. Een van de beste nummers van deze artiest. Het volgende nummer: “Mirror Images” imponeert vanaf de eerste tonen. De dreinende synthesizertonen nemen het geluidsveld op prettige wijze in. Een intens nummer dat spannend blijft.
“Not for Keith” is een emotionele ode aan oud-bandgenoot Keith Ian Ellis. De stem van Hammill wordt enkel ondersteund door een piano. Meer heeft hij eigenlijk niet nodig om te imponeren. Zijn stem heeft al de overtuigingskracht van een vol orkest. Time for a change is haast van hetzelfde pak en laken, maar dan met een gitaar in de ondersteunende rol. Ook hier is het stemgebruik de grote attractie.
“MR X” en “Faculty x” zijn een experimenteel tweeluik zoals je die ook op “The Future Now” had. Mr. X begint chaotisch, ,maar een pianopartij brengt al snel verlossing. snijdende vioolpartijen bieden vervolgens spanning aan. De manier waarop het nummer vervalt in chaos, had daarentegen beter gekund. “Faculty X” is ten slotte de ontploffing. De pulserende woede van de pianopartijen wordt slechts overtroffen door de verblindende agressie van de blazers. Al met al een prettig tweeluik. Op mijn album staan deze twee nummers in een sobere piano-uitvoering. Eigenlijk komt het tweeluik daar beter tot zijn recht.
Niet het beste album van Hammill, daarvoor wint dit album te laat aan snelheid en zitten er net iets te veel matige nummers in de tracklist. Ook niet het album waar je mee moet beginnen. Er staat echter genoeg moois op dit album om een aankoop te rechtvaardigen. Een 3.5*