Het Goede Doel - Gekkenwerk (2008)

Uitgebracht in eigen beheer

1. Laat Me in de Waan (4:37)
  2. Naast Jou (3:13)
  3. Beter Laat Dan Nooit (3:56)
  4. Quasi Zorgeloos (4:12)
  5. God (4:48)
  6. Emigreren (3:26)
  7. Bang (5:16)
  8. Laten We Dansen (5:30)
  9. Was Alles Maar Precies Zoals het Was (5:32)
  10. Rozen (4:00)
  11. Gekkenwerk (8:35)
  12. Hoofdpijn * (3:50)
Spijtoptant
Nou, het nieuwe album is er, en gratis te downloaden:

Ik heb het album één keer geluisterd en ben er niet echt kapot van. Beetje veel van hetzelfde is mijn eerste indruk.

De teksten zijn wel van het niveau dat ik van ze gewend ben, maar de muziek klinkt me wat mat in de oren.

Edit: Ah, hier is mijn bericht gebleven.
Wel zo handig, zet ik er meteen een score bij.

JWB
Gekkenwerk is het logische vervolg van Souvenir uit 1989. Net als dit album is het meer een geheel en minder een verzameling van songs, zoals het oudere werk van HGD.

Het klinkt inderdaad als meer van hetzelfde. Dit ligt m.i. vooral aan het feit dat het tempo van het album vrij vlak is.

De thematiek is erg herkenbaar: dood, leven, god, liefde. Qua teksten ligt het dichtbij het werk van Henk W ten tijde van zijn solo-album 'Voorjaar'. De herkenbare tekstuele vergelijkingen en tegenstellingen die Westbroek in bijna als zijn nummers heeft (Als je de liefde van je leven, pas op de laatste dag ontmoet - Beter Laat Dan Nooit), komen hier ook ruim aan bod.

Toch is het geen solo-album van Westbroek (alhoewel het wel zo bedoeld was). Met name het stemgeluid van Henk Temming is een welkome aanvulling op het monotone geluid van Westbroek.

Wat uiteindelijk wel een beetje gaat storen is het traditionele schema van de nummers: couplet, refrein, couplet, refrein, bridge, refrein. Met name de typische Henk Temming-bridge kennen we aan het eind van het album wel.... Dit geldt ook voor het eindeloze instrumentale einde van het titelnummer. Op vroeger werk van HGD kon dit soms nét, bij het nummer Gekkenwerk niet...

Al met al, geen onaardig album, dat zeker naar meer smaakt. En naar wat ik heb begrepen gaat er nog meer van de heren komen.

Eén tip voor Henk en Henk: geef Sander van Herk een grotere rol in het geheel (niet alleen additionele gitaren en mix)...tenminste als hij de ruzies van Henk en Henk voor lief kan nemen!

avatar van Bluebird
Het verrast me dit album hier tegen te komen. Bij mijn weten is dit een download die in eigen beheer is uitgebracht. Volgens de MuMe bepalingen mag zoiets dan niet ter bespreking worden toegevoegd.

Maar allá, laten we eens kijken. Tja, best een aardig album maar voorlopig ook niet meer dan dat. De thema's en teksten spreken weer genoeg tot de verbeelding en zijn uiteraard weer een typisch Westbroek produkt. Muzikaal vind ik het duidelijk minder HGD. De scherpe rand van 'Sonic Ranger' van Herk wordt node gemist evenals basvirtuoos Steven Wienjus, twee onmisbare elementen in de ooit zo bijzondere Goede Doel sound. Ook de dameskoortjes en het spetterende toetsenwerk ontbreken.

Het had allemaal toch naar meer kunnen smaken. Het titelnummer is een prima creatie maar klinkt wat mager. Het eind vind ik echter wel amusant en zo eindeloos is dat niet vergeleken bij het veel vettere 'Met Open Ogen' van het Souvenir album dat (overigens behoorlijk experimenteel) bijna een kwartier lang doorzaagt.

'Beter Laat Dan Nooit' heeft een prachtig donkere riff en verder bespeur ik ook enige Kayak invloeden. De rest klinkt vrij relaxed, herkenbaar en aangenaam maar mist toch een beetje de inventiviteit en power van weleer en krijgt daardoor iets gezapigs.

Het gaat me iets te ver om dit onder de noemer *Het Goede Doel* uitgebracht te zien worden. Maar in ieder geval een prima Henk en Henk album. Tenslotte doen ze het nog voor de lol.

Hopelijk gaat het heilige vuur weer branden en is de volgende keer de originele bezetting weer bij elkaar.

avatar van divart
Bluebird schreef:
Tenslotte doen ze het nog voor de lol.

Voor de lol? Volgens mij doen ze eerst de festivals en biertenten en gaan in het najaar de schouwburgen in. CD is een opwarmertje.

avatar van Bluebird
Precies. Maar het is volgens de heren verder puur hobbymatig. Er zijn geen verplichtingen, restricties en voorwaarden van een platenmaatschappij. Dus een geheel eigen initiatief met een geheel eigen signatuur. Puur Henk en Henk dus.

avatar van peter1963
Ik heb dit album 4 sterren gegeven.

De teksten vind ik waanzinnig goed en ben vooral blij dat Henk Temming veelal de meeste nummers zingt, ik vind zijn stem prachtig.

Het krijgt geen 5 sterren omdat het muzikaal toch wat vlakjes is allemaal.

Al bij al een goed Album, wat ik de komende tijd zeker veel zal beluisteren, al was het maar om die geniale teksten

Kid A(cid)
"Wij zijn de eersten die gratis een heel album aanbieden op internet."
Also sprach Westbroek.

avatar van divart
Ach ja. je hoeft in ieder geval geen o cent te bieden om het album te downloaden. Je mag wel geld over maken naar het goede doel, dat weer wel.

Het voordeel van albums als deze, die geheel onverwacht aan komen waaien, is dat je er ook geen enkele verwachting bij hebt. De eerste snelle beluistering 2 weken geleden was niet positief. Zo op het eerste gehoor klonk het erg naar het geneuzel van het solowerk van Henk W. Dat had vooral te maken met de al eerder genoemde vlakke productie, want de tweede beluistering op de stereo (op een behoorlijk volume) was al een stuk beter. Het geheel klinkt als een logisch vervolg op Souvenir. Nu is dat niet het beste album van HGD, maar kan er goed mee door omdat er een paar hele mooie liedjes op staan. En dat is hier ook het geval.
Laat me in de Waan is als opener niet al te best. Naast Jou is al wat beter en Beter Laat Dan Nooit en Quasi Zorgeloos zijn twee leuke nummers in ouderwetse HGD stijl.
God is een prestigieus nummer en had wel wat puntiger en feller had mogen zijn. Emigreren is de 2008 versie van België en daardoor compleet overbodig (want haalt het zowel in tekst als muziek niet bij dat nummer). Maar dan volgt Bang. Een van de mooiste HGD nummers ooit. Goede melodie, fraaie samenzang tussen Henk&Henk en een mooie tekst. Alleen dit nummer is het gehele projekt al meer dan waard.
Het vervolg Laten We Dansen is helaas een stuk minder maar niet echt slecht. Gevolgd door weer een redelijk nummer: Was Alles Maar Precies Zoals het Was. Het refrein sleept een beetje en de tekst wel een heel klef, maar het zij ze vergeven. Rozen is gelukkig weer van ouderwetse kwaliteit en het titelnummer is leuk met de bekende kromme rijmen en een belachelijk refrein maar wel heel vrolijk. En hiermee een fraaie afsluiter, want het geheel laat een sympathieke indruk achter. Niet wereldschokkend, maar ook geen tegenvaller zoals bij het album Klaar bij de comeback van Doe Maar. En het smaakt naar meer merk ik. Dus hopelijk gaan ze hier nog even mee door. Het is pas het 5e HGD album in 26 jaar dus opgebrand kunnen ze nog niet zijn. Gewoon allemaal legaal te downloaden (al was het enkel maar voor het nummer Bang).

Hét nummer dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt is Laten we dansen. De stuwende bas en krachtige drums geven het nummer een stevige basis terwijl de melodische zang het nummer een pakkend karakter geeft . Voorts draagt de sterke opbouw richting einde (mooie vioolklanken en harmonische vocalen op de achtergrond) ertoe bij dat het nummer alleen maar beter wordt en je haast niet kan wachten totdat de prachtige gitaarsolo aan het eind het toetje mag verzorgen.

Kid A(cid)
divart schreef:

Wilco, Charlatans?

avatar van Corporal Clegg
Ik ben in ieder geval door dit album weer eens naar het oudere werk gaan luisteren.
Daar was het vooral het feest der herkenning. Bij dit album heb ik dat OOK een beetje. Daar ligt dan misschien ook de kwaliteit. Het heeft ontegenzeggelijk een "Goede doel handtekening" Dat is voor een oud fan een groot plezier.

avatar van Nicolage Rico
Ik vond de Goede Doel altijd fijne liedjes maken, maar de stem van Henk Westbroek weerhoud mij ervan om naar dit album te luisteren. Jammer dat meneer Westbroek niet kan zingen.

Nicolage Rico schreef:
Jammer dat meneer Westbroek niet kan zingen.

Larie, hij heeft een ietwat aparte stem maar zingen kan hij zeker wel.

avatar van Nicolage Rico
Ik kan ook zingen, maar ik luister liever ook niet naar mezelf.

avatar van Paap_Floyd
Freddie Mercury, die kon pas zingen !

by_the_way schreef:

Larie, hij heeft een ietwat aparte stem maar zingen kan hij zeker wel.

Klopt, maar de kwaliteit is wisselvallig, vooral live. De andere Henk (Temming) is toch een heel verschil met zijn verzorgde dictie, articulatie en timing. Westbroek is nou eenmaal een karakterzanger. Je houdt ervan of je vindt het vreselijk. Samen hebben ze een unieke chemie waarin dit contrast toch een bijzondere (vermakelijk) effect geeft.

avatar van Marty McFly
Paap_Floyd schreef:
Freddie Mercury, die kon pas zingen !

En Mary Servaes potdomme!

avatar van Bluebird
Vanaf 29 september is Gekkenwerk WEL te koop! Na 70.000 downloads nog steeds geen gouden plaat........

avatar van Marty McFly
70.000 joh? Da's lang niet gek...

avatar van Bluebird
Nee zeker niet en ook de concerten worden prima bezocht en gewaardeerd. Zal mij benieuwen of de fysiek uitgebrachte cd ook nog eens goud zal worden. Gekeken naar de vele verzoeken van fans die dit hebben hebben bewerkstelligd zou het zomaar nog eens kunnen gebeuren... Ik ben in ieder geval wel blij met een origineel exemplaar. Het huisvlijtknutselgeval is gewoon geen porum tussen het andere standaardwerk.

avatar van Bluebird
De cd bevat trouwens een bonustrack getiteld: ''Hoofdpijn'''. Een gevoelige Westbroekballad over het verlies van zijn broer.

avatar van foxhusky
Ik was totaal verbaasd om dit album als CD vandaag bij de Mediamarkt tegen te komen. Ik dacht dit album alleen als gratis download beschikbaar was. Bluebird, je had het al geschreven hier, maar dat had ik nog niet gelezen.

Het album had ik, net als vele anderen, al gedownload en een paar keer beluisterd. Toch is digitaal bestand op de PC iets anders dan een echt CDtje in handen, compleet met mooi art-work. Ook de geluidskwaliteit van de download is een stuk minder dan een heuse CD. Ik was dus aangenaam verrast om te zien dat er nu opeens wél een echte CD van 'Gekkenwerk' in de winkel ligt.

Ik heb de CD (nog) niet gekocht. Ik vond het prijsverschil nogal groot (iets van € 17 voor de CD tegenover € 0,- voor de download). Maar ik sluit niet uit dat ik de CD nog wel aan mijn collectie ga toevoegen.

Ik had me nogal verheugd om Het Goede Doel live te zien als onderdeel van de 'Ze Zijn Terug' tour. Ik had al kaartjes voor 10 oktober in Assen, maar helaas... wegens gebrek aan belangstelling (te weinig kaarten verkocht) is de tour volledig afgelast. Dat zal niet aan Het Goede Doel hebben gelegen...

foxhusky schreef:

Klopt foxhusky, ik heb nog even vergeleken maar de geluidskwaliteit van de CD is inderdaad beter. Ik had het schijfje voor 14 euro bij Mediamarkt. Kan dus verschillen per vestiging maar de aanschaf vind ik beslist de moeite waard. Het blijft toch een prima en sympathiek album. En hopelijk nog lang niet de laatste.

avatar van kappottevic
Wat een saaie cd. De liedjes ijken nogal op elkaar en het oude werk. 'Emigreren' als het 'nieuwe' Belgie. Mja. De klaagzangen van Westbroek gaan een beetje vervelen. Inspiratieloos? Gelukkig redden de liedjes waar ook Henk Temming zingt, zoals 'naast jou', 'quasi zorgeloos' en de laatste drie liedjes van het album. OK. Ik maak er een 2,5 van.

avatar van lennon
Leuke plaat, maar ik mis Sander....

avatar van Mark DJ
ik vind het wel een leuk cdtje... maar ken verder weinig van hun, dus misschien zou ik dat wel anders vinden als ik de anderen dingen ook had gekend...

avatar van Hans Brouwer
Bluebird schreef:
Inmiddels is "Gekkenwerk" gewoon als cd te koop. Ik ken het album (nog) niet . Vanavond ga ik met vrouw lief naar de Goudse Schouwburg om Het Goede Doel live te aanschouwen . Altijd een grote wens van mij geweest. Ik hoop dat wij aangenaam worden verrast door Henk & Henk en consorten en dat het optreden van Het Goede Doel voor mij aanleiding zal zijn om "Gekkenwerk" te kopen .

avatar van Bluebird
Oh vast wel Hans, het oude materiaal is muzikaal allemaal wat in een nieuw jasje gestoken maar je kunt zondermeer een te gekke show verwachten. De kritieken spreken voor zich. De cd is overigens zeker de moeite waard en er schijnt alweer een opvolger in de maak te zijn. Veel plezier vanavond!

avatar van dynamo d
Verschil tussen de download-versie en de gewone cd is de bonus track hoofdpijn. Ik vind het overigens best een goed album.

avatar van Hans Brouwer
Wij (mijn vrouw en ik) hebben vanavond een prima avond gehad in Gouda. Het optreden van Het Goede Doel was helemaal top. Zowel oude nummers als nummers van de cd "Gekkenwerk (2008)" werden ten gehore gebracht. Na afloop in de foyer van de Goudse Schouwburg een gesigneerde "Gekkenwerk (2008)" gekocht .
Wat ik al dacht is nog steeds van kracht: Het Goede Doel is en blijft de beste Nederlandstalige popband allertijden .