ArtOfficial - Fist Fights and Foot Races (2008)

Hip-Hop / Jazz
Label: Goon Trax

1. K33 (0:58)
  2. Big City Bright Lights (3:58)
  3. Skunk Ape (3:24)
  4. Eyes of a Stranger (3:51)
  5. Too Nasty (4:43)
  6. Gone (3:44)
  7. Clockwork (4:21)
  8. Bottle of Hope (3:47)
  9. Remember the Days (4:05)
  10. Rewind (3:04)
  11. Word Bending (3:55)
  12. Architect (3:47)
  13. Sound Check on Saturn (3:16)
  14. Big City Bright Lights [Shin-Ski Remix] (4:34)
avatar van Rhythm & Poetry
Wat een sterk album (alweer). Producties zijn lekker vol en vaak ook nog eens Jazzy. De plaat luistert ook in een adem uit en verveelt geen moment. De raps zijn ook meer dan uitstekend. Sterke Lyrics en geen vervelende refreintjes dit ga ik de komende tijd maar meer luisteren. Maar de eerste ervaring is alvast erg goed. Wat een sfeer ademt dit album uit (ik denk dat dit mijn favoriete werk van 2008 tot nu toe is).

Hulde voor ArtOfficial!

Edit. En hulde voor mij, dit is zie ik mijn 2000ste bericht geweest *

Edit 2:

Na nog een luisterbeurt, kan ik niet anders concluderen dat dit mijn nieuwe favoriete album is van dit jaar. Er wordt zo mooi gerapt. En de Jazzy producties zijn stuk voor stuk zalig. Ben nog in dubio of dit 4,5* of 5* wordt.

avatar van Rhythm & Poetry
Geef het toch maar een 4,5*. Na een paar luisterbeurten is het nog wat te pril om hier de volledige 5* voor te geven. En het kan iig nu nog groeien. Prachtig plaatje, mijn favoriet uit 2008.

avatar van jelmer19
Ik moet hier denk ik wel een beetje aan wennen. Ben er nog niet echt enthousiast over. Na een poosje vond ik het een beetje eentonig worden. Sommige nummers vind ik een beetje te druk geproduceerd zoals ''Too Nasty''
Soms zitten er echter ook weer een paar relaxte nummertjes tussen. Wordt nog even afwachten hoeveel sterretjes hier uitrollen

Vraagje...
hoe moet ik jazzy hier lezen? Zitten er hele saxofoonsolo's in en is duidelijk met instrumenten ingespeeld of is meer de laidback feel?

avatar van jelmer19
Big City Bright Lights is toch echt wel een heerlijk nummertje. Luister hem even en je hebt antwoord op je vraag soundpacca.

En de rest gaat me ook steeds beter bevallen. Het lijkt net of deze hele cd met echte instrumenten is opgenomen. Ik gok erop dat dit ook echt zo is maar het brengt in ieder geval een fantastische sfeer met zich mee. Ik blijf nummers als ''Too Nasty'' iets te druk geproduceerd vinden maar om te zeggen dat het daardoor slecht wordt is ook weer overdreven. Het fantastische intrumentale werk doet het em gewoon op dit album. Dit is echt klasse en vernieuwend om te horen.
Verder zijn de teksten ook leuk om naar te luisteren en zorgt dit gewoon voor een sterk en interresant album om te luisteren. Ik moest er even inkomen maar vind het nu dan ook zeker een album dat een aankoopje waard is.

Gekkenhuis
Volgens mij is hij ook met echte instrumenten opgenomen.
Verder vind ik het soms leuk, Big City Bright Lights is veruit het beste nummer dat deze plaat te bieden heeft.

Voor de rest vind ik het voornamelijk heel erg veel van hetzelfde, elk nummer heeft dezelfde sound en dat gaat vervelen.

avatar van Aghora
Ik begin net aan mn eerste luisterbeurt. Big City Bright Lights is inderdaad errug lekker, hopelijk kan ik de rest beter waarderen dan Gekkenhuis ze beschrijft.

Mb.
Deze plaat is volgens mij inderdaad met echte instrumenten opgenomen, en als dat niet zo is dan moet ik echt mijn complimenten geven aan deze crew voor zijn producties en afwerkingen want het klinkt wel zo. Daarnaast zijn de raps goed verzorgd. Toch mis ik enige variatie; gevoelsgewijs klinkt het allemaal een beetje hetzelfde. Jammer.

@ R&P - nu ben ik wel een beetje benieuwd waarom het een 3,5* geworden is want je leek nog zo enthousiast met die 5* van je!!

avatar van Rhythm & Poetry
Ja kijk: ik spoor niet helemaal. Vorig jaar nog minder dan dit jaar, ik gaf toen echt elk album een veel te hoog cijfer, inmiddels ben ik weer een jaartje wijzer en kritischer geworden.

avatar van royals
Lekker plaat. Zullen meeste mensen wel niet kennen. Ik heb hun ook via cdbaby ofzo ontdekt via hun EP. Ik vindt dit op sommige momenten zelfs better en pakkender klinken dan de Roots.

Rene1979
Deze ga ik ook zeker bestellen.. Ook al moet hij uit Japan komen..

avatar van Shelter
onwijs vette groep...beetje roots achtig, beetje relax, maar ook volle beats en funky jazzy stuff.
Favorieten: Big City Bright Lights, Gone, Clockwork, Remember the Days, Word Bending, Architect. 4,5*

avatar van Shelter
@Royals... probeer Opus Akoben eens...zeer lastig aan te komen dat wel, maar ook in de trend van the Roots en Artofficial

avatar van royals
Shelter schreef:

Bedankt voor de tip!

avatar van Harderwiek
Wat een heerlijk album is dit zeg! De jazz sfeer springt er vanaf. Ook de MC's flowen erg hongerig, maar doen dit met ongelofelijk veel passie. Ik merk dat ik mij steeds meer in hiphop met live instrumentatie interesseer! Geweldig!

Ook gelijk maar even bestelt voor het bescheiden bedrag van 9 euro!

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Heel gaaf album! De live-instrumentaties doen hun werk prima, met jazzy trompetklanken, funky basslines en strakke drums (okee, het is geen ?uestlove, maar daar moet je geen enkele drummer mee willen vergelijken). De rappers doen het ook goed, hoewel ik de teksten niet echt heb geluisterd klinken ze prima bij de instrumentaties en de flows zijn raak. Ik krijg gelijk een associatie met Justice System, dit zou zo de opvolger van Rooftop Soundcheck geweest kunnen zijn .

Mb.
Het leuke aan dit subgenre van Hip-Hop is de speelsheid die het veelal weet te etaleren. Desondanks zit er achter die schijnbare jamsessie (vaak) een doorgedacht plan. De kunst is dan om in die structuur variatie te houden. Dat lukt ArtOfficial niet helemaal. Althans, ik vind ArtOfficial iets te dwangmatig in de structuur. Na een tijdje valt het je op dat elk nummer hetzelfde soort refreintje bevat. Dat dwangmatige, in combinatie met de sowieso al druk verzorgde instrumentatie, belemmert voor mij de replay-waarde van de plaat. Het enthousiasme waar ArtOfficial mee aanzet werkt in eerste instantie aanstekelijk, dat wel, maar gaat op den duur vermoeiend werken. Men had de tijd moeten nemen om ook zogenaamde rustmomentjes in te bouwen tussen al dat muzikale geweld. Dat deed Justice System toch beter.

avatar van principal2000
Fris en energiek verandert helaas in lichte eentonigheid zonder ooit vervelend te worden. Jammer dat dit album het verrassende en imponerende niet bij meerdere luisterbeurten weet te behouden (voor mij) althans. Dit is ook het enige kritiekpunt wat ik op dit album kan verzinnen. Muzikaal is het prima en ook de MC´s zijn goed. Ik denk dat het veelvuldig gebruik van de saxofoon zorgt voor de eentonigheid bij herhaalde luisterbeurten. Architect, Big City Bright Lights en Skunk Ape zijn mijn favo´s. Ik vind de intro trouwens ook wel leuk. Samen met Architect is dat een van de meer afwijkende momenten op dit album en daarmee blijvend verfrissend (het blijft alleen slechts een intro).

avatar van MAS
MAS
Het klopt inderdaad dat er een beetje vast patroon in de opbouw van de nummers zit maar ik stoor mij daar niet aan. Ik ben sowieso een fan van blaasinstrumenten en daar staat deze plaat vol mee. Ik denk dat ik deze nog vaak ga draaien nu het weer weer wat beter begint te worden.

avatar van Colucci_Era
De instrumentaties op dit album zijn erg mooi, maar de rappers gaan me ongeveer op de helft toch een beetje vervelen. Van mij hadden er wat meer instrumentale nummers op mogen staan, zoals Sound Check on Saturn ( ), en de rappers minder aanwezig mogen zijn. De remix op het einde lijkt me meer een bonus track. Ik vind hem ook een beetje overbodig.
Geen onvoldoende, maar ook geen dikke voldoende. Misschien dat het album wat meer tijd nodig heeft aangezien jazzy hiphop wat meer tijd nodig heeft bij mij.

avatar van bennerd
Af en toe heb ik er iets te veel een 'net niet'-gevoel bij, maar het is wel een lekker plaatje. Af en toe heerlijke instrumentals die vooral lekker warm en zorgeloos aanvoelen. Architect is dan weer een stuk diepzinniger. De rappers zijn niet zo speciaal, maar ook nergens irritant.

Het gaat goed met het Hiphop Album van de Week. Iedere nieuwe inzending scoort steeds een halve ster hoger.

avatar van j.b.b.l
Wat is Big City Bright Lights een fijne binnenkomer. Op zich een fijne plaat om aan te horen. De rappers vallen ook positief op.