Merzbow - Tauromachine (1998)

Japan
Avant-Garde
Label: Release

1. Cannibalism of Machine (6:07)
  2. Emission (4:06)
  3. Soft Water Rhinoceros (8:59)
  4. Minotauros (7:25)
  5. Heads of Clouds (12:10)
  6. Untitled Nude Pulse (5:50)
  7. Wounded Cycad Dub (7:12)
avatar van Onderhond
Japan mag dan niet zo goed vertegenwoordigd zijn in het hele electronic genre, het verbaast me niks dat ze op noize gebied de bekendste artiest voortgebracht hebben. "Te ver" of "erover" zijn begrippen die ze gewoon niet hebben denk ik.

Merzbow is noize. Niet de dronende, zware tracks van een Xenonics K-30, maar het hectisch, wild om zich heen slaand gebulder dat zo onrimtisch mogelijk de buurt probeert af te breken. Zo'n track als "Cannibalism Of Machine", hoe beschrijf je dat, of wat zeg je erover. Coole melodieën ? Leuke ritmes ? Er zijn weinig wegen rond noize, ofwel vind je het leuk en weet je wat je kan verwachten, ofwil vind je er niks aan en blijf je er zo ver mogelijk van weg.

Ik kan zo'n album als dit bij momenten zeker pruimen. Dit is ook niet de noiziest noize die Merzbow uit z'n vingers kan schudden, er zitten af en toe (kijk naar Emission) nog restanten van ritmische elementen in. Een album als dit hoor je dan ook vooral als geheel te luisteren, of je kan er ook een random track uitpikken om wat indruk te maken op de buren of zo. Kan me enkel niet inbeelden dat er iemand echt nummers kan herkennen in dit soort Merzbowgeschreeuw. Misschien ben ik er nog niet genoeg in thuis, kan ook altijd.

Anyway, niet dat ik dit elke dag opzet, maar als het opgaat kan ik er best van genieten. 't Is lawaaierig, schreeuwerig, niet ritmisch en oorvernietigend. Wees gewaarschuwd. 4*

Edit : favoriet is trouwens "Untitled Nude Pulse", toch wel een vet trackje

avatar van tovenaar
Ik heb toevallig gister nog 5 tracks van Merzbow gehoord (van dat andere album hier op MuM)... wat een infantiele bedoeling zeg. Wat me vooral stoort is dat het echt zonder enige gedachte gemaakt is, zielloos. 1 geluid neerzetten, distortion x 1000, 3 keer aan een knop draaien en voila, klaar is je album.

avatar van Onderhond
Inner Mind Mystique misschien ? Klinkt als nummers van dat album in ieder geval. Dit werk is toch net nog iets anders. Moeilijk zal het wel niet te maken zijn, maar da's ook niet echt een criterium vind ik. Ik kan een Knifehandchop ook best waarderen

Onderhond schreef:

Niet altijd nee, als de bedoeling erachter maar wat in zich heeft. Dit is gewoon leeg, hier zit niks in. Knifehandchop is tenminste nog grappig. Kinderachtig gedoe die Merzbow. Kijk mij eens stoer doen met m'n distortioooon (en er 40 albums mee vullen).

avatar van T.O.
Onderhond schreef:

Hier staat Verenigde Staten bovenaan, klopt dat dan?

T.O. schreef:

Hier staat Verenigde Staten bovenaan, klopt dat dan?
Nope, gecorrigeerd.

Ik heb dat ook. Heb me wel 's aan Cannibalism Of Machine gewaagd, maar voor mij is het meer een geluidscompositie dan muziek. Weet niet of ik een hele album zou willen horen. 'k Vrees van niet eigenlijk.

avatar van Goodfella
Onderhond schreef:

Inner Mind Mystique misschien ?

Pulse Demon was dat, all the same .

Ergens vind ik die pure noise wel fascinerend, 't werkt op een vreemde manier wel hypnotiserend.. maar langer dan 1 track moet het vaak niet duren. Liever de veel lekkerder in het gehoor liggende ambient equivalent.

0,5
Juist ja. Exact hetzelfde als die andere plaat die ik van Merzbow ken. Al zitten hier af en toe wat leuke stukjes in verder blijft het natuurlijk teringherrie. Als ik bij een bouwput ga staan hoor ik precies hetzelfde. Ik snap werkelijk niet waarom deze man platen verkoopt, elke mongool met windows kan deze muziek maken.
Heb wel een paar keer moeten lachen trouwens om de pure belachelijkheid van deze ongetalenteerde rukker.

PS: Monsta Kody, breng je ATT cd's maar uit, die verkopen ook vast wel .

avatar van Onderhond
Vreemd dat je een "Making Orange Things" dan wel kan appreciëren. Kwalitatief niet veel beter, gerucht gaat zelf dat het gehele album in een uurtje of twee gemaakt is.

Trouwens, NL is echt wel een muzikaal land. Na de muzikaal naar beneden vallende wasmachine nu ook de muzikale bouwput.

0,5
Vreemd dat je een "Making Orange Things" dan wel kan appreciëren.

Veel grappiger en veel muzikaler. Wat Merzbow betreft sluit ik me bij tovenaar aan:
...Dit is gewoon leeg, hier zit niks in...
...1 geluid neerzetten, distortion x 1000, 3 keer aan een knop draaien en voila, klaar is je album...

BoordAppel schreef:

Monsta Kody, breng je ATT cd's maar uit, die verkopen ook vast wel .

Haha ik zal ze eens online proberen te zetten, misschien wordt het wel een hype

avatar van Onderhond
Dat je dit niet als serieuze muziek kan beschouwen (en het daarom niet goed vindt), daar kan ik me best in vinden, maar dat heeft verder weinig met het kunnen van Merzbow te maken.

Dat Making Orange Things muzikaler is, dat wil ik wel betwijfelen. Dat ritmisch geklooi is daar nu ook niet echt hoogstaand ofzo, en ook makkelijk door diezelfde mongool te verkrijgen.

avatar van Goodfella
Het is dan ook één van z'n minste albums, dus dat kan goed kloppen

0,5

Ik heb niets tegen niet serieuze muziek hoor. Making Orange Things is ook niet al te serieus te nemen maar waar daar nog leuke stampende beats inzitten en hier en daar een melodietje en een goede grap is dit alleen simpel gekrijs.

Och kom, je kan moeilijk beweren dat Making Orange Things makkelijker te maken is dan dit. Pak Fasttracker erbij, neem wat overstuurde geluidjes op en pleur ze door elkaar en klaar is je Merzbow plaat.

avatar van Onderhond
Ik heb niets tegen niet serieuze muziek hoor.
Uhm, ik zei eigenlijk dat Merzbow serieuze (niet grappige) muziek was, en dat ik best kan begrijpen dat je het in zulke extreme mate als hier dan niet kan appreciëren. Dit is inderdaad niet veel meer dan simpel gekrijs.

Beweer ik ook niet, ik zei dat het niet veel moeilijker om maken is dan dit.

Weddenschap is aangenomen. Laten we zeggen dat je een uurtje tijd krijgt of zo ?

Onderhond schreef:
Uhm, ik zei eigenlijk dat Merzbow serieuze (niet grappige) muziek was,

O sorry verkeerd gelezen.

Ik zal eens kijken wat ik kan doen . Een uurtje gaat niet lukken, ga nu namelijk weg.

Benieuwd hoe deze weddenschap ooit is afgelopen.

Ik kan overigens begrijpen dat iemand Merzbow niet kan waarderen en het geen muziek vindt. Ik vind het ook geen 'muziek', maar kan het zeker wel waarderen.

Vooral keihard op koptelefoon komt dit goed tot z'n recht als je 't mij vraagt. Het is zo 'powerful' en vol energie dat 't je overdondert. Doe na een uur in deze 'wall of noise' gezeten te hebben je koptelefoon weer af en het is alsof de wereld is uitgestorven en het nog nooit zo stil geweest is.

Irritant vind ik deze 'noise' eigenlijk helemaal niet en op een bepaalde manier heeft het (hoe raar het ook mag klinken) juist eerder een kalmerend effect (enigzins te vergelijken met ambient). Deze twee stijlen (noise en ambient) liggen dan ook niet zo ver uit mekaar als je bedenkt dat het vaak meer 'geluid' dan muziek is (qua kracht en luidheid zijn het natuurlijk wel uitersten van mekaar). Noise als muziek beschouwen lijkt me dan ook niet de bedoeling. Toch kan het wel prettig zijn om naar te luisteren, zoals bijvoorbeeld ook keihard onweer of een waterval mooi 'lawaai' kunnen zijn. Het gaat puur om de 'power' die erin zit.

Ik ben het trouwens niet met Boordappel en tovenaar eens dat iedereen zo even noise kan maken. Als ik de twee KTPA tracks van AFX's Smojphace al vergelijk met enkele Merzbow nummers, dan hoor ik toch echt liever de laatste. Merzbow's noise gaat veel dieper en werkt met veel meer 'layers', waardoor je als het ware echt omringd wordt door de noise. De noise-poging van AFX (die in veel andere electronica genres wel weet te overtuigen) klinkt in vergelijking erg plat, eendimensionaal en is wél irritant.
Zeggen dat alle noise hetzelfde klinkt vind ik dan ook onzin. Degene die er even de tijd en moeite voor neemt (en wil nemen) hoort echt grote verschillen in tracks en albums van Merzbow. Ook zijn overgang van analoge apparatuur naar laptop (zo rond 1999) is duidelijk te merken als je z’n oudere werk met recenter werk vergelijkt. Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar zijn analoge werk, dat (hoewel het misschien minder gevariëerd is) vaak wat zwaarder en minder random klinkt dan z’n digitale/laptop werk.

Naast de noise zelf voegen voor mij de titels en artwork ook nog wat toe. Titels als "Collapse 12 Floors", "Timehunter", "Hybrid Noisebloom", "Antimonument", "Tauromachine" etc. spreken mij op een of andere manier wel aan.

Voor degenen eigenlijk nog weinig tot geen Merzbow hebben gehoord is "A Taste Of Merzbow" misschien een goede introductie.

Tenslotte dan maar een quote van de man zelf:
"If noise is defined as uncomfortable sound,
then pop music is noise to me"
- Masami Akita (Merzbow)

Aurum schreef:

"Les extrêmes se touchent" zeggen ze in Frankrijk. Uitersten liggen inderdaad dikwijls ook heel dicht bij elkaar.

Fantastische quote trouwens.

En die weddenschap, hoe zit het BoordAppel ? Chicken ?

0,5
Geen nood, die track komt er nog ooit aan. Ik denk dat volgende week wel moet lukken.

BoordAppel schreef:

Dat was erg voorbarig maar er zit nu schot in de zaak .

Ik wist niet dat het zoveel tijd kostte om een noise-track te maken.

0,5
Bij gebrek aan tijd en beeldschermen wel .

In 3 maand tijd geen 1 vrij uurtje gehad ? U bent een druk bezeten man

Sietse
Uhm, kijk noise maken is makkelijk, noise maken die interessant is is iets anders. Dit is iets waar Merzbow vaak wel in slaagt, soms ook niet zoals op dit album. Toch een beetje een zwak album vergeleken met ander werk van hem, zoals Music for Bondage Performance en 1930.
Als mensen de gedacht achter de muziek niet begrijpen dan zouden die zich eens moeten verdiepen in de kunst van oa. Marcel Duchamp. We praten hier niet meer over muziek als entertainment vorm, maar als kunst vorm.
Tevens is dit trouwens niet zo'n heel hard album voor Merzbow.

En heeft iemand Boordappel's creatie ooit mogen horen?
Ik heb deze plaat en Pulse Demon nog steeds niet gehoord trouwens, terwijl het toch wel wat bekendere Merzbow albums zijn. Zal er eens achteraan gaan.

Electro_
Hoe kan iemand meer dan 20 albums uitbrengen, met allemaal een titel, elk album minstens vijf nummers, ook met titel, terwijl het gewoon één stuk herrie is? Ik begrijp niks van deze muziek. Is gewoon grappig om één keer per JAAR te luisteren (misschien 2). Verkoopt hij albums? Of beter gezegd; Kopen mensen zulke albums?

Sietse
ja hij verkoopt nogal veel en ik ben een van de mensen die het ook koopt. Ik heb een cd van hem, merzbuddha.

Verder heb ik nogal wat mp3's met zijn muziek en ik vind het echt tof om te horen, al is het wel iets waar ik dan echt zin in moet hebben.

Electro_
Oke, sorry.

sxesven
Sietse schreef:

Music for Bondage Performance en 1930 zijn inderdaad twee hoogtepunten uit het oeuvre van Merzbow, maar dat Tauromachine een zwak album is (al dan niet in vergelijking met) vind ik niet. Tauromachine stuitert heerlijk door en vooral vanwege de heerlijke pulses in combinatie met een aardige dosis harsh distortie luistert dit album erg goed weg. Absoluut niet de beste plaat uit Akita's carrière, maar wat mij betreft wel degelijk een goede.